Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češi budou hrát na Euru se Skotskem. Severní Makedonie postoupila poprvé v historii, Slováci slaví

Česká fotbalová reprezentace si na Euru kromě Anglie a Chorvatska zahraje se Skotskem, které ve finále baráže zvítězilo v Srbsku na penalty 5:4. Fotbalisté Slovenska vyhráli v Severním Irsku 2:1 po prodloužení a postoupili podruhé za sebou. Ve 110. minutě rozhodl Ďuriš. ME budou poprvé v historii hrát fotbalisté Severní Makedonie. Ve finále baráže zvítězili 1:0 v Gruzii díky gólu Gorana Panděva. Na šampionát míří podruhé za sebou také Maďarsko. S Islandem prohrávalo od 11. minuty, ale díky dvěma gólům v závěru vyhrálo 2:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Na ME budou hrát Skotové i Slováci

V normální hrací době i po prodloužení skončil duel Srbska se Skotskem 1:1. Právě se Skotskem začnou Češi 14. června v Glasgow základní skupinu D. Skoti hráli na evropském šampionátu naposledy v roce 1996.

Skoty, kteří na podzim v Lize národů český tým dvakrát porazili, poslal v Bělehradu do vedení ve 52. minutě Ryan Christie. Domácí srovnali v 90. minutě zásluhou Luky Joviče. Rozhodující penaltu proměnil Kenny McLean.

Slovensko otevřelo skóre v 17. minutě po trefě Juraje Kucky. V 87. minutě si však hostující bek Milan Škriniar srazil nešťastně míč do vlastní sítě a poslal zápas do prodloužení. V něm ve 110. minutě rozhodl bývalý útočník Plzně či Mladé Boleslavi Michal Ďuriš. Slováky, které poprvé vedl trenér Štefan Tarkovič, čekají na šampionátu Polsko, Španělsko a Švédsko.

Panděv rozhodl zápas proti výběru slovenského trenéra Vladimíra Weisse v 56. minutě. Ilija Nestorovski mu přihrál před branku a hostující kapitán zblízka nezaváhal. "Mám obrovskou radost. Podobné zápasy jsem už předtím hrál, mé zkušenosti pomohly týmu k tomuto úspěchu," uvedl sedmatřicetiletý Panděv.

Weiss vzal zodpovědnost za výsledek za sebe. "Všichni v Gruzii doufali, ale nevyšlo to. Byli lepší než my a zasloužili si postoupit. Přeju jim hodně štěstí. Má práce tady skončila, zbývají už jen dva zápasy Ligy národů. Je velmi smutné skončit takhle," prohlásil šestapadesátiletý kouč.

Severní Makedonie se na evropském šampionátu představí ve skupině C s Nizozemskem, Ukrajinou a Rakouskem. Mistrovství Evropy se letos mělo premiérově uskutečnit ve 12 zemích po celém kontinentu, ale kvůli koronavirové pandemii bylo přeloženo na příští rok.

Island poslal v Budapešti do vedení Gylfi Sigurdsson, který se trefil z přímého kopu. V 88. minutě srovnal zblízka Loic Nego a ve druhé minutě nastavení dokonal obrat střelou zpoza vápna Dominik Szoboszlai.

Na závěrečném turnaji si Maďaři zahrají v papírově nejatraktivnější skupině, v níž jsou Němci, úřadující mistři světa Francouzi a poslední vítězové Eura Portugalci. Proti Francii a Portugalsku nastoupí Maďaři doma v Budapešti, Německo vyzvou v Mnichově.

Výsledky:

Skupina A:

Budapešť: Maďarsko - Island 2:1 (0:1)

Branky: 88. Nego, 90.+2 Szoboszlai - 11. G. Sigurdsson.

Skupina B:

Belfast: Severní Irsko - Slovensko 1:2 po prodl. (1:1, 0:1)

Branky: 87. vlastní Škriniar - 17. Kucka, 110. Ďuriš.

Skupina C:

Bělehrad: Srbsko - Skotsko 1:1 po prodl. (1:1, 0:0), pen. 4:5

Branky: 90. Jovič - 52. Christie, rozhodující penalta McLean.

Skupina D:

Tbilisi: Gruzie - Severní Makedonie 0:1 (0:0)

Branka: 56. Panděv.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články