Novinky vydavatelství Indies Scope: podzim 2020

Novinky vydavatelství Indies Scope: podzim 2020

Hudební vydavatelství Indies Scope vydalo na podzim 2020 mimo jiné nové album dua Tara Fuki, kolekci 11 podob lásky od Mariana Friedla, už druhé v MIssissippi natočené album brněnské skupiny Band of Heysek nebo prvotinu skupiny Krajina Ró. O novinkách bude hovořit šéf vydavatelství Milan Páleš ve středu 18. listopadu od 19.15.

Novinky vydavatelství Indies Scope: Podzim 2020

Krajina Ró – Hotel Blázen

Krajina Ró je pětičlenná kapela na pomezí rocku, folku a blues, kterou založil kapelník Jablkoně Michal Němec. Druhým zakládajícím členem je Tomáš Frolík, kytarista skupiny The Bladderstones. V nové kapele hrají i dva jeho spoluhráči, bubeník Michael Nosek a baskytarista Johny Jůdl (též člen Jablkoně). Zpívá Anna Břenková. O zvuk kapely říká Frolík: „Začal jsem experimentovat se zvuky, přidával jsem synťáky i efekty, o kterých jsem věděl, že existují, ale zatím jsem je tolik nepoužíval. Pracoval jsem se vzorky, které mi Michal naposílal – a Michal pak nakonec zase všechno otočil naruby. Při skládání a improvizaci mě naučil vypnout přemýšlení kytaristy.“

Marian Friedl – 11 podob lásky

Album věnované památce Jitky Šuranské natočil Marian Friedl, bývalý člen Jitčina tria, s novou kapelou: se Sabrinou Pasičnykovou (zpěv), Petrou Jelénkovou (housle, zpěv) a s jazzovým jádrem projektu Beránci a vlci: Štěpán Flagar (saxofon), Rostislav Hus (kytara), Martin Kociián (kontrabas) a Michal Wierzgoń (bicí). Mezi hosty jsou hráči na housle, violu, akordeon a gajdy a další zpěváci včetně ženského sboru Kudlanky z Kudlovic. Sám Marian hraje na klarinet, kobzu, malý cimbál, lidové píšťaly a salašnickou trúbu. O tématu alba Friedl říká: „Lásku jsme prožívali, hodně o ní zpívali i společně promýšleli s mou kamarádkou a spoluhráčkou Jituškou Šuranskou. Opustila nás náhle v loňském roce, zanechala po sobě hlubokou díru v našich srdcích. Čím vážnější byl její stav, tím usilovněji jsem pracoval na přípravě nového alba, které jsme chtěli společně natočit v létě 2020. Moc jsem si přál, aby jí i tato vize pomohla překonat těžký úkol, před nímž stála. Bylo nám ale souzeno jinak... 11 podob lásky jsem natočil společně s krásnými lidmi, kteří mě obklopují řadu let na památku nádherného člověka.“

Tara Fuki – Motyle

K duu Tara Fuki od jeho počátků patří polština, avšak první singl nového alba, píseň Kdyby, je v češtině. Členka dua Andresa Konstankiewicz říká: „České texty jsou v naší tvorbě vždycky spíše výjimkou, protože polština nám svou zvukovou měkkostí přece jen dává větší křídla. Nicméně nějak se to sešlo a na téhle desce budou české hned tři.“ Neobvyklé je také přizvání bubeníka Miloše Dvořáčka jako hosta na nové album, které si dvojice nadělila ke svým dvacátým narozeninám. A jak vznik alba dvojice, jejíž jedna členka žije ve Francii, poznamenala koronavirová krize? „Ochranná opatření a fakt, že žijeme každá v jiném státě, nám vznik desky zkomplikovaly, mělo se nahrávat v březnu a křtít v listopadu. Můžeme být rády, že se nám ji nakonec podařilo nahrát v červenci a křty jsou prozatím přesunuty na jaro 2021“, říká Andrea.

Band of Heysek – Bad Ideas

Brněnská bluesová skupina Band of Heysek odcestovala v červnu 2019 do severního Mississippi, do oblasti, kde se stále ještě hraje ryzí hill country blues. V rámci plnění snů nejen vystoupila na důležitém místním festivalu, ale nahrála materiál hned na dvě nová alba s tamními hvězdami žánru. Zatimco první album Juke My Joint s kytaristou a zpěvákem RL Boycem vyšlo už na jaře, druhá nahrávka Bad Ideas se na pulty dostala na podzim. Na ní skupinu doprovází další  významný kytarista Kenny Brown.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!