Nejlepší fotografie soutěže "Rytmus" (10.8. 2020 - 10. 10. 2020)

V naší galerii na FotoAparát.cz opět proběhla tradiční dvouměsíční soutěž, tentokrát na téma „Rytmus“. Soutěž probíhala v období od 10. 8. do 10. 10. 2020. Všichni naši čtenáři pak měli možnost snímky patřičně ohodnotit a vybrat 10 nejpovedenějších fotografií. Jejich autorů jsme se zeptali na několik otázek. Odpovědi na ně doplněny výherními fotografiemi si můžete prohlédnout níže. 

Tématem poslední proběhlé dvouměsíční soutěže byl „Rytmus“. Celkem jste přidali 72 fotografií, ze kterých si nyní prohlédneme ty, které obsadily ve vašem hodnocení prvních deset příček. Vítězům na prvních třech místech věnuje ceny společnost ZonerPress.cz.

Současné téma dvouměsíční soutěže je „KOUZLO BAREV“, kde vkládání Vašich snímků končí 15. 12. 2020. 

Nyní již představujeme deset nejlepších fotografií soutěže „RYTMUS“, o kterých jste rozhodli svými hlasy a která proběhla v době od 10. 8. do 10. 10. 2020.

1. místo: idyna – „Sloupy"

Fotografie Sloupy je vyfotografována v kroměřížské Květné zahradě , konkrétně v Kolonádě. Květná zahrada je místo velmi fotogenické a ráda tam jezdím, zvláště poté, co zahrada prošla úpravami. Kolonáda se fotografuje velmi často. Z různých stran a úhlů, zblízka i zdálky. Foto­grafie Sloupy vznikla zaměřením na vnitřní stranu Kolonády a to tak, aby mezi sloupy neprosvítala zahrada za nimi, aby sloupy vytvářely kompaktní stěnu. Fotogra­fovala jsem zrcadlovkou Nikon D5100, objektivem 18 – 200 mm.

Co nejčastěji fotím? Prakticky všechno, co mě zaujme. Na cestách, v přírodě, detaily. Nerada fotografuji portréty a street. Mám ráda soutěže, kde se fotografuje na dané téma, ale musím na to mít dost času.

2. místo: Jiří Kolář 1 - „V poledním slunci"

Fotografie vznikla tak, že jsem projížděl s turistickým oddílem Kroměříží na výlet do Tater (nikoliv letos) a zastavili jsme se na prohlídku Květné zahrady. V poslední době vozím raději při takových příležitostech fotografickou výbavu co nejlehčí i přes její omezující možnosti. Použil jsem v tomto případě celkem letitý pokročilý kompakt Fujifilm X-20 a pak jsem snímek dokončil jednoduchou úpravou v počítači. Tato fotografie není příliš typická pro moje současné focení, více se totiž zaměřuji na styl „Unfocused“, abych dosáhl většího výtvarného dojmu při zachycení přírody, města, zátiší nebo portrétu. 

3. místo: Atropina - „Je to rozbitý"

A

Snímek vznikl jako momentka. Holčičce přestalo jezdit auto a tak ho naštvaně přinesla právě se slovy „je to rozbitý“ a tak vznikl i název fotografie. Autu došly baterie, ale pro ni to byl v tu chvíli konec světa.

Tělo Nikon D5100 a základní setový objektiv Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6G AF-S DX

Nejčastěji fotografuji hmyz, ale nejraději fotím nestrojené snímky v kterých je nějaký příběh, právě takové jako je tenhle s holčičkou.
 

4. místo: JuDžu- „V rytmu řeky"

Kameny v Chocni na řece Tiché Orlici mě vždy fascinovaly. Někdy se Orlice stává za nepříznivého počasí divokou. Tím se harmonie kamenů na chvíli naruší. Ale to jen na chvíli, protože, díky někomu tamnímu jsou vráceny zpět na svoje místo. Tím pádem si chocenští obyvatelé mohou zase zkracovat cestu přes řeku.

Použila jsem mobilní telefon, ale jsem fanoušek klasických fotoaparátů a ráda bych si pořídila nějakou zrcadlovku.

Fotím vše, co mi padne do oka, co mě nějakým způsobem zaujme. Nemám žádný vysloveně vyhrazený žánr, který bych upřednos­tňovala.

5. místo: Bob Gajdoš – „Na střeše"

Šlo o použití expozičního času kreativně. Byl použit dlouhý čas 1/60 sekundy, f/14, 300 mm, ISO 100
Fotoaparát Nikon D5600 s objektivem Nikon 70–300 mm f/4,5–6,3 G AF-P DX ED VR
Nejčastěji fotím lidi.
 

6. místo: Baranovic – „Most"

Ide o Starý most v Bratislave, ktorý bol postavený ako prvý most v Bratislave a v roku 1945, kedy bol zbombardovaný, ho ruské vojská znova postavili. V tomto prevedení fungoval až do roku 2013, kedy sa začala jeho rekonštrukcia a v roku 2016 sa opäť slávnostne most otvoril (mám fotky aj z tejto udalosti). Most ako aj starý tak aj ten nový je veľmi fotogranický, tak ho často fotím, respektíve využívam jeho štruktúru pri fotografovaní. No a tneto záber je z kolekcie fotografií Hmla v meste, kedy som zámerne vychádzal do mesta fotografovať v čase hmly.

Technika bola využitá od psoločnosti olympus, kde som aj posledné roky ambasádor. Konkrétne bol použitý fotoaparát OM-D E-M1 MII a objektív Zuiko 40–150/2,8 na ohnisku 150 mm. Zámerne som zvoli také ohnisko, aby som tie štruktúry mosta opticky stlačil k sebe.

Najčastešie fotím reportáže, koncerty a vo voľnom čase tzv. street fotografiu. Mám za sebou už pár výstav.

7. místo: Pavla Hladíková - „Vodní baletky"

www.bousovo.info

Pavla Hladíková: Vodní baletky

8. místo: Karla Milcová – „Struny"

Tato fotka vznikla před koncertem Petr Beneš Quarteta v C. Bechstein Pianocentru v Praze. Pianocentrum vystavuje nádherná piana včetně koncertních i pianina, která se příležitostně snažím fotit. Taktéž tam fotím i koncerty Pianocentrem pořádané. Několik fotek jsem odtud vložila na FA.

Použila jsem Nikon D7100 se základním objektivem Nikkor 18–105 mm I 4.5–5.0 GEO.

Nejčastěji fotím krajiny, street fota, kytky, hmyz, ptáky, méně často koncerty, momentky dětí v rodině, sportovní záběry, výjimečně zátiší. Z krajin mám ráda východy a západy slunce nad rybníky, mlhy nad lukami.

Fotografování je můj koníček, zpříjemňuje mi můj hodně pokročilý věk. Snažím se využívat různé objektivy, ale musím již vždycky zvážit, co budu chtít fotit a volit sebou nejvýš tři objektivy, stativ je též někdy nutností a vše má pro mne trochu vyšší hmotnost. Mám to štěstí, že se někdy vypravuji na focení s přáteli, potom je zajímavé vzájemně si srovnávat fotky stejných objektů.

9. místo: Pavla Hladíková - „Podzimní"

Pavla Cermakova

Pavla Hladíková: Podzimní

10. místo: Martin Šlais - „Tančící motýl bez cylindru, bos"

Fotka vznikla v Hradci Králové v přírodní památce Na Plachtě, což je unikátní přírodní lokalita rozkládající se na jihovýchodním okraji města Hradec Králové, kde žijí vzácní drobní živočichové. Nacházejí se tam tůně, rybníky, písčiny, vřesoviště, rašelinné louky, lesní porosty a rozptýlené skupiny křovin. Je to prostor prostor bývalého vojenského cvičiště z nedávné minulosti. Zde jsem objevil rozkvetlý keř, který okupovalo hejno bělásků, které jsem fotil v letu.

K focení podobných fotek používám bezzrca­dlovku Olympus OM-D E-M1 Mark III s objektivem M.ZUIKO ED 300 mm f/4 IS PRO a telekonvertorem MC-14. Dále fotografuji Ni­konem Z7.

Vzhledem k současné situaci v mém focení převládá focení hmyzu, ptáků a zvířat.

Ještě jednou děkujeme za rozhovor. Všem vítězům gratulujeme!

VŠECHNY FOTOGRAFIE SOUTĚŽE „RYTMUS“ naleznete zde.

Poděkování rovněž partneru soutěže, společnosti ZonerPress.cz za krásné ceny!

NOVOU SOUTĚŽNÍ GALERII „KOUZLO BAREV“ NALEZNETE ZDE.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram