Dobrá komunikace dovnitř resortu i směrem k veřejnosti, ekonomická stabilita či řešení problémů jednotlivých segmentů - to jsou očekávání, jaká mají zdravotníci od nového ministra Jana Blatného. Foto: koláž ZD, depositphotos, FN Brno

Zdravotníci od ministra Blatného čekají zvládnutí covidu i ekonomickou stabilitu resortu

Nový ministr Jan Blatný před sebou má nesnadný úkol. Během roku, po který by měl být ve funkci, od něj zdravotníci očekávají nejen zvládnutí coronavirové situace v Česku, ale i řadu dalších věcí. K těm patří ekonomicky zajistit fungování zdravotnictví, finančně i personálně posílit hygienu a věnovat pozornost problémům jednotlivých segmentů, jako je lékárenství či stomatologie.

„Všichni si určitě moc přejeme, aby se stabilizovala epidemiologická situace, aby se přestaly nemocnice plnit nemocnými s covid-19 a aby se lékaři a zdravotníci zase mohli věnovat všem pacientům v plném rozsahu. Vývoj situace ovšem nezáleží jen na opatřeních, ale především na tom, aby společnost opatření respektovala. Na tiskové konferenci pan ministr sdělil, že se bude snažit vše vysvětlovat srozumitelně a na základě dat, a to je určitě velmi pozitivní. Dobrá komunikace je předstupněm změny přístupu lidí k opatřením a je nutná. Bez dodržování nastavených opatření většinou společnosti nelze situaci zvládnout,“ uvádí předsedkyně zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

Dobrou komunikaci nejen k široké veřejnosti, ale také směrem ke zdravotníkům, by si od nového ministra přál ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš. „Očekáváme racionální a srozumitelné řízení rezortu a věcnou komunikaci se zdravotníky bez ohledu na to, jestli jsou zaměstnáni v přímo řízených institucích, nebo někde jinde. Předpokládáme, že takto bude jednat dobrý ministr zdravotnictví. Pan docent Blatný takovým ministrem jistě může být,“ poukazuje Lukáš.

Ruku v ruce s komunikací by mělo jít i zajištění ekonomické stability. „Zdravotnická zařízení bude nutné posílit také ekonomicky. Úhradová vyhláška je připravená, ale určitě bude muset v průběhu příštího roku doznat změn. Očekáváme, že pan ministr bude reflektovat faktický stav, a případně bude na ekonomickou situaci zdravotnických zařízení, zvláště nemocnic, reagovat. Velmi bych také uvítala, aby se za svůj resort vždy postavil,“ doufá Dagmar Žitníková.

Rozpor u protiepidemických opatření

Ne všichni zdravotníci ovšem Blatného přístup k epidemii covid-19 kvitují. „Jmenování pana docenta Blatného ministrem pro mne bylo překvapením, tak jako asi pro většinu lidí. Česká lékařská komora samozřejmě nabízí novému ministrovi spolupráci a pomoc, pokud tedy bude mít zájem odborný potenciál profesní lékařské samosprávy využívat. Zatím jsme neměli mnoho možností spolu jednat a hovořit. V současnosti veškerou energii většiny zdravotníků vyčerpává boj s epidemií coronaviru. K jiným důležitým problémům českého zdravotnictví jsme se zatím nedostali. Považuji za korektní upozornit, že se s panem ministrem poněkud rozcházíme v názoru na to, jaká protiepidemická opatření by měla platit a kdy a za jakých podmínek by se měla rozvolňovat. Situace je stále mimořádně vážná. Zdravotníci již několik týdnů pracují s vypětím všech sil a zdravotnictví funguje v nouzovém režimu. Odkládání méně urgentní péče se pochopitelně negativně projeví na zdravotním stavu populace. Nemůžeme tuto krizi prodlužovat, proto Česká lékařská komora volala po zpřísnění protiepidemických opatření a nyní varujeme před jejich překotným rozvolňováním. K dnešnímu dni (12. 11. 2020) máme již 5 700 mrtvých. Vítězství vypadá opravdu jinak. Již kvůli těm mrtvým bychom neměli virus podceňovat a znovu opakovat stejné chyby,“ podtrhává prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Stomatologie na pojišťovnu či financování lékárenství

Blatného působení by ale nemělo být jen o covidu. „Od nového pana ministra očekáváme zejména nastolení určité společenské stability ve zdravotnictví. Bohužel události posledního půl roku byly velmi problematické a znepokojující. Odhalilo se mnoho slabin českého zdravotnictví, a snad společnost i politická reprezentace pochopí, že do tohoto rezortu patří především vysoká odbornost. Chceme, aby nás nový ministr provedl složitým obdobím, a stihl se pak věnovat před volbami i další potřebné agendě rezortu,“ říká předseda spolku Mladí lékaři Martin Kočí.

„Já jsem patologický optimista. Myslím si od začátku, že zvládneme covid, a věřím, že každý ministr bude úspěšný. Tak mu to přeji. A sobě také. Ve stomatologii jsme si s covidem svižně poradili přísnými a jasnými pravidly. Leč udržet „stomatologii na pojišťovnu“ nad vodou, to bude téma jara 2021, až už covid, snad, téma nebude. A spousta kolegů z jiných oborů na tom bude podobně,“ konstatuje prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

To potvrzují i lékárníci. „Je nepochybné, že na sebe pan ministr vzal velmi náročný úkol. Nejen v oblasti řešení aktuální epidemiologické situace, ale bude muset myslet i na systémové a rozvojové záležitosti svého resortu. Celá řada z nich byla v důsledku letošní situace výrazně odsunuta. Očekávám tedy nejen jasnou komunikaci k veřejnosti k aktuální situaci, ale také obnovení jednání týkajících se potřebných změn v lékárenství, jako je například odměňování lékárníků a financování lékárenské péče. Naše komora je připravena i nadále spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví na řešení veškeré problematiky, která se lékárenství týká,“ poukazuje prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Odbory pak podtrhují důležitost věnovat pozornost hygienickým stanicím. „Z minulosti je mnoho problémů a některé, jako třeba hygienu a její finanční a personální poddimenzování, bude nutné řešit. A protože jsem z odborů, tak je samozřejmé naše očekávání, že se pan ministr pokusí zlepšit postavení, pracovní podmínky a odměňování zaměstnanců ve zdravotnictví. Připomínám, že zdravotníci jsou ti, kteří dnes s vypětím sil a obrovským nasazením situaci zvládají a určitě je třeba myslet také na ně a pomoci i jim,“ doplňuje Žitníková.

Obměna v nejtěžší chvíli

I když ale asi každý ve zdravotnictví doufá, že se nový ministr Blatný ujme své role co nejlépe, ne všichni jsou z obměny na ministerském postu v této době nadšeni. „Považuji za velmi nešťastné v současné době odvolat ministra s nějakou praxí a znalostí chodu úřadu. Jmenovat jiného bez, předpokládám, jakékoli zkušenosti s chodem úřadu, k tomu by měl být o hodně silnější důvod než nenasazená rouška v půlnoční Praze,“ myslí si ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Každopádně však zdravotníci Janu Blatnému přejí, aby byl ve svém úsilí úspěšný. „Do křesla přichází zřejmě v nejvypjatější době. Věřím, že jako lékař, který se musel rozhodovat v kritických situacích, a manažer, vše s „krytím zad“ týmem odborníků, zvládne. Náš odborový svaz je určitě připraven na intenzivní spolupráci. Panu ministrovi přeji hodně zdraví, sil a úspěchů,“ uzavírá Dagmar Žitníková.

-mk, sed-