Poetické motýlí hledání s Tara Fuki

Rubrika:  Novinky, publikováno: 13.11.2020

Každé album dua Tara Fuki je vzácnost a novinka Motyle vychází dnes na labelu Indies Scope po šesti letech od předcházející řadovky Winna. Violoncellové duo, které slaví až neuvěřitelných 20 let od svého vzniku, zde nadále zůstává poetické a jeho skladby znějí křehce, ale zároveň s nebývalou vnitřní silou. Z deseti skladeb Andrey Konstankiewicz a Doroty Barové na novém albu jsou tři zpívané v češtině. První zveřejněnou skladbou a zároveň videoklipem byla píseň Kdyby s textem, který byl k překvapení řady fanoušků v češtině. Andrea však přiznává, že polština zůstane i nadále hlavním jazykem jejich skladeb: „České texty jsou v naší tvorbě vždycky spíše výjimkou, protože polština nám svou zvukovou měkkostí přece jen dává větší křídla. Nicméně nějak se to sešlo a na téhle desce jsou české hned tři. Kromě úvodní Kdyby jsou to ještě dvě závěrečné skladby – Dlouhý pád a netradiční finále Samoty. Neobvyklé je i přizvání bubeníka k nahrávání, protože v několika písních hostuje Miloš Dvořáček.

Oslavy svého jubilea Tara Fuki připravovaly po dlouhou dobu a album Motyle představuje jeden z důležitých dílků těchto oslav. Další části v podobě koncertů ale musí počkat, vše nabralo totiž rozdílnou podobu a i časový harmonogram. „Ochranná opatření a fakt, že žijeme každá v jiném státě, nám vznik desky zkomplikovaly, mělo se nahrávat v březnu a křtít v listopadu. Můžeme být rády, že se nám ji nakonec podařilo nahrát v červenci a křty jsou prozatím přesunuty na jaro 2021“, říká Andrea Konstankiewicz, ale ihned doplňuje, že nic to nemění na společné radosti z dvacetiletého výročí. „Jsme moc rády, že tahle deska je i symbolickým završením naší dvacetileté spolupráce. Je to kus života, který je spojen s hudbou Tara Fuki, s hledáním výrazu, sdílením, cestováním i objevováním nového.“

Na jaro Tara Fuki připravují tucet koncertů: Český Krumlov (16.3., Antré), Broumov (17.3., Art café), Pardubice (18.3., Divadlo 29), Červený Kostelec (19.3., MKS), Praha (31.3., Divadlo Archa, speciální koncert k 20 letům Tara Fuki a první křest alba), Kladno (13.4., Kino Sokol), Opava (14.4., Další břehy), Ostrava (15.4., kavárna U6, speciální koncert k 20 letům Tara Fuki a druhý křest alba), Český Těšín (16.4., Verdi), Nový Jičín (17.4., Galerka), Brno (29.4., Leitnerka, speciální koncert k 20 letům Tara Fuki a třetí křest alba) a Boskovice (30.4., Prostor).

Motyle_cover

red, foto Zuzana Bonisch, repro Indies Scope

(Navštíveno 66krát, z toho 1krát dnes)
0
 

Hodnocení k článku

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Tagy



Související články