Film Lásky jedné plavovlásky: Tajemství Hany Brejchové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Film Lásky jedné plavovlásky: Tajemství Hany Brejchové

1965 - Lásky jedné plavovlásky
1965 - Lásky jedné plavovlásky (Foto: archiv Blesku)

Není to složitý příběh. Lásky jedné plavovlásky legendárního režiséra Miloše Formana (†86) o nepovedeném románku učnice Anduly a klavíristy Mildy přesto bodovaly na filmových festivalech. Hana Brejchová (73) například na jednom z nich trumfla svou rolí i Claudii Cardinalovou (82).

Poprvé Lásky jedné plavovlásky prožívalo 2,5 milionu diváků před 55 lety, 12. listopadu 1965. O rok později zahájil film festival v New Yorku, patřila mu plátna kin v Cannes i Londýně, získal nominaci na Oscara.

„Zavři pusu, nejseš v Praze,“ vychovával režisér Miloš Forman hvězdu snímku, mladičkou Hanu Brejchovou, na festivalu v Benátkách. „Já měla vytřeštěné oči, otevřenou pusu. Najednou jsem tam viděla Cardinalovou, režiséra Felliniho...“ vzpomínala Brejchová na chvíle, kdy jako 17letá začínající herečka získala 3. místo za nejlepší ženský výkon a nechala za sebou i italský sexsymbol. Stala se jím mimochodem také. Za odvážné scény navíc dostala příplatek 500 korun! Celý honorář pro ni pak byl 5000 Kčs.

Brejchová o sestře Janě: Je mi jedno, že umře! A trápení Gottové. Timo vyhrožuje a chce peníze

Video se připravuje ...

Fromanovy Lásky se do kin vrátily loni, kdy byla uvedena restaurovaná verze. Diváky znovu bavil Vladimír Pucholt (77, Milda), v rolích jeho rodičů neherci Milada Ježková (†83) a Josef Šebánek (†61). Příběh plný obyčejnosti i absurdity vznikal ve Zruči nad Sázavou. „Byly to jedny z mých nejšťastnějších dnů u filmu,“ říkal režisér. „Forman střídá pravdu s výmyslem, rozesmává i rozesmutňuje. Nevím, jestli to, co dělá, znamená přínos umění, ale rozhodně film, a málem bych to slovo napsal velkým písmenem,“ zhodnotil dílo před 55 lety filmař a novinář Jaroslav Boček (†70). I současní diváci mu dávají za pravdu.

Nejnudnější scénář...

...a byli spolu šťastni až do rána. Andula pracuje v obuvnickém závodě, žije na internátu v malém městě a touží po lásce. Na taneční zábavě potká pražského klavíristu Mildu. Když s ním stráví noc, je přesvědčena, že právě on je ten pravý. O dalším víkendu se za ním vypraví do hlavního města. Tam se seznámí s chlapcovými rodiči a pochopí, že ji nikdo nečekal. Lásky jedné plavovlásky málem nevznikly. „Je to nejnudnější scénář, jaký jsem v posledních letech četl, naivní a nepravdivý,“ odmítal je hlavní dramaturg Barrandovského filmového studia. Naštěstí Forman uspěl.

Lásky jedné plavovlásky. Reflex přefotil scény ze slavného Formanova filmu s Jenovéfou Bokovou a youtuberem Kovym

Video se připravuje ...

Víte, že...

...film měl na zahraničních videonosičích řadu odlišných verzí? V USA například viděli navíc scénu, v níž Milda leze do údajného okna jiné slečny, ale v ložnici překvapí cizí pár.

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.