O kolik zdraží od ledna cigarety? Poslanci rozhodnou o spotřební dani z tabáku

Opět po roce budou zákonodárci rozhodovat o zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků. Vláda navrhuje změnu, která by krabičku cigaret zdražila o čtyři koruny, balení řezaného tabáku o pětikorunu a zahřívané cigarety o korunu. Proti tomu stojí pět pozměňovacích návrhů od koaličních i opozičních zákonodárců. Podle jedné z poslankyň se prý hraje především o zájmy společnosti Philip Morris.

Zhruba před rokem dali poslanci a senátoři zelenou největšímu zvýšení spotřebních daní u tabáku a tabákových výrobků za několik posledních let. U krabičky cigaret to dělalo 13 korun. Nyní v Poslanecké sněmovně leží vládní návrh na zvýšení o další čtyři koruny. Nejen pro příští rok, ale i pro roky 2022 a 2023. Proti němu se sešlo pět pozměňovacích návrhů, které počítají s jinými parametry zdanění tabáku po následující tři roky.

Největší bitva se pravděpodobně strhne o cigarety zahřívané, u nichž je současná míra zdanění na 22 procentech cigaret klasických. Je to způsobeno nižším podílem tabáku v těchto typech výrobků. Pokud by prošla vládní verze, zdanění zahřívaných cigaret by se oproti klasickým dokonce snížilo na 20 procent.

Škodlivost zahřívaného tabáku

To se nelíbí nezařazené poslankyni Ivaně Nevludové, která navrhuje zvýšit spotřební daň na krabičku zahřívaných cigaret o 20 korun, čímž by se zmiňovaný poměr dostal na 37 procent a v roce 2023 dokonce až na 46 procent. Taková změna by zjevně negativně dopadla na společnost Philip Morris, která na trh dodává zahřívané cigarety Heets sloužící jako náplň pro zařízení IQOS. Zatímco v roce 2018 dosáhl tržní podíl těchto výrobků tabákové firmy jen 2,6 procenta, loni to už bylo bezmála šest procent.

Podle Nevludové se však jedná o nepříznivý trend. „Philip Morris argumentuje, že zahřívaný tabák je méně škodlivý než klasické cigarety. Jenže to není pravda. Například Světová zdravotnická organizace varuje, že může být stejně nebezpečný. Podle WHO totiž neexistuje žádná studie, která by nižší škodlivost zahřívaného tabáku prokazovala,“ řekla Nevludová CNN Prima NEWS.

Podle ní se neodůvodněně nízké zdanění zahřívaného tabáku rovněž negativně projevuje na výběru spotřebních daní. „Nižší obsah tabáku v těchto výrobcích znamená i nižší daňové inkaso. Stát tak přichází každý rok o nemalé peníze,“ dodala. S tím souhlasí Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities. „Prostor pro zvýšení spotřebních daní u zahřívaných cigaret je poměrně velký. Díky aktuálně vysoké marži by se to ani nemuselo projevit v koncové ceně, ale daňová výtěžnost by mohla vzrůst,“ řekl CNN Prima NEWS.

Stanjura má podporu

„V letošním roce se vybere na těchto daních méně peněz, než se očekávalo. Jasně se ukazuje, že vyšší zdanění tabákových výrobků nemusí automaticky vést k vyšším příjmům státní pokladny,“ dodal. Vládní návrh přitom počítá s vyšším daňovým výnosem. „V roce 2021 by to mělo být asi 2,3 miliardy korun a v dalších letech pak 3,1 miliardy ročně navíc,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Tomáš Weiss, mluvčí ministerstva financí.

Ale zpět do Poslanecké sněmovny. Své pozměňovací návrhy předložili také Zbyněk Stanjura (ODS), Jan Volný (ANO), Marek Novák (ANO) a Marek Benda (ODS). Stanjura navrhuje dvojnásobné zvýšení spotřebních daní u všech typů tabákových výrobků, než jaké předložilo ministerstvo financí. Stanjurův návrh se opírá o kladné stanovisko sněmovního rozpočtového výboru. Nicméně ani tato varianta by míru zdanění zahřívaných cigaret oproti klasickým nezvýšila.

Volný se „utrhl“

Návrhy Marka Nováka a Marka Bendy se v porovnání s vládní verzí liší hlavně větším zvýšením zdanění u všech ostatních tabákových výrobků než klasických cigaret. Nejvíce se ze řetězu „utrhl“ Jan Volný. Podle něho by zdanění řezaného tabáku mělo vzrůst o 82 korun za balení (vláda navrhuje zvýšení o pět korun), a v letech 2022 a 2023 vždy o desetikorunu (vláda navrhuje o pět a šest korun).

Jenže takový skok by mohl vést k masivnímu přesunu spotřebitelů do šedé zóny nebo k nákupním výjezdům tuzemských kuřáků na západ od našich hranic. „Jedno balení řezaného tabáku ke kouření by tak bylo paradoxně dražší než v Německu. Zatímco dnes Němci jezdí balený tabák nakupovat k nám, od příštího roku by se nákupní proudy otočily. Stát by tak nakonec z tohoto typu tabáku vybral na daních méně,“ upozornil Štěpán Křeček. Která varianta nakonec získá většinovou podporu poslanců, by mělo být jasné v pátek.

Tagy: