Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Anežce (31) odmítla pojišťovna hradit léky: Pomohli i čtenáři Blesku, léčba začala

Autor: Andrea Ulagová - 
13. listopadu 2020
05:45

Mladé mamince dvouletého Vašíka Anežce (31), která trpí roztroušenou sklerózou, během dvou let zamítla pojišťovna sedmkrát úhradu léku. Anežčin stav se přitom rychle zhoršoval, svého syna už nemůže ani pohladit, je zcela odkázána na péči druhých. Na úhradu léku se nakonec složila veřejnost, včetně čtenářů Blesku. Tento týden nastal moment, kdy Anežka konečně mohla léčbu podstoupit, i když za ní musela cestovat 400 kilometrů.

Anežka prodělala první ataku v roce 2012, když jí bylo 23 let. Do té doby o roztroušené skleróze nikdo z její rodiny nic netušil a podle slov Anežčina bratra Petra si ani nedokázali představit, co bude mladá žena prožívat. Před plánovaným těhotenstvím v roce 2018 jí lékaři doporučili lék s názvem Lemtrada. „Jedna dávka léku stojí 250 tisíc, v prvním cyklu se dává pět dávek, tedy dohromady 1 250 000 Kč. Tak jsme požádali o úhradu Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Ale už tehdy byla léčba zamítnuta," řekl Petr Blesk Zprávám.

K září 2020 pojišťovna lék zamítla už posedmé. Z postupu pojišťovny byla překvapena i pacientská organizace Roska, kterou Blesk Zprávy oslovily. Zoufalá rodina proto založila webové stránky a požádala o pomoc veřejnost. Peníze na lék poslali lidé za pouhých 24 hodin. Jen díky 9 tisícům dárců mohla Anežka, upoutaná na invalidní vozík, podstoupit léčbu, na kterou marně čekala dva roky.

„Všem za tuto novou naději z celého srdce moc děkujeme,“ říká dojatě Anežčin manžel Pavel Táborský, „a velké poděkování patří samozřejmě i Nemocnici Teplice, protože zvládla lék Anežce, která teď spadá do kategorie „samoplátce“, podat.“

Cesta za léčbou přes celou republiku

Přestože lidé sumu potřebnou k zakoupení Lemtrady poslali hned první den sbírky, vyjednávání o léčbě se podle Pavla Táborského komplikovalo. Couvlo zdravotnické zařízení, které se o Anežku dlouhé roky staralo. „Fakultní nemocnice Olomouc, kde Anežku léčí už od roku 2012, nám posléze oznámila, že lék nepodá. Prý mohou aplikovat jen léky pořízené z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ řekl Anežčin manžel.

Nakonec se Anežky ujala Teplická nemocnice, kam musela Anežka cestovat autem přes 400 kilometrů. „Proč to nešlo ve FN Olomouc, upřímně nevím,“ konstatuje vedoucí teplického RS Centra a primářka Neurologického oddělení Marta Vachová, „my jsme tady vstřícní a se samoplátci máme zkušenosti.“ 

„Původně jsme sice veřejnost prosili o 1 250 000 Kč, nakonec se ale s náklady na celé první podání léku vejdeme do 750 000 Kč, “ konstatuje Pavel Táborský s tím, že všechny finanční transakce jsou vidět na transparentním účtu, který je přístupný třeba přes web pomuzuAnezce.cz. V polovině listopadu 2020 je na sbírkovém učtu zhruba 7 000 000 Kč. 

Lék se podává s ročním odstupem vždy v pěti podáních prostřednictvím kapačky. Každé podání zabere zhruba čtyři hodiny, další dvě hodiny je Anežka v ordinaci pod dozorem teplických zdravotníků.

Anežka ještě nemá vyhráno

Samotným podáním léku bohužel Anežka vyhráno nemá. Z nemocnice se sice vrátí do domácí péče, nadále ale bude pod intenzivní kontrolou zdravotníků. Nejnáročnější mají být následující čtyři měsíce, tedy období cca do března 2021. Anežčina imunita je totiž v souvislosti s Lemtradou silně oslabená. Někdy od dubna 2021 pak čekají mladou maminku intenzivní rehabilitace. Ideálně tak, aby mohla být více samostatná, lépe zvládala třas, kvůli kterému teď nemůže ani pohladit svého milovaného syna Vašíka.

Kromě silného příběhu Anežky se na úspěchu sbírky výraznou měrou podílela i videa, která pro svou tetu Anežku vyrobil teprve šestnáctiletý student Mikuláš Kološ: „A web pomuzuAnezce.cz naprogramoval můj spolužák Josef Čerpl,“ líčí mladík ze sexty hořovického gymnázia. Materiály ke sbírce na sociálních sítích zhlédlo už přes tři čtvrtě milionu lidí.

Anežka není jediná, rodina chce pomáhat

Celá rodina si uvědomuje zodpovědnost, se kterou je třeba pokračovat v péči o Anežku. „Zároveň jsme si uvědomili, že naše Anežka bohužel není jediná, komu pojišťovna odmítá zaplatit životně důležitou léčbu. Není jediná, kdo trpí kvůli problematice kolem „paragrafu 16,“ konstatuje Petr Kološ, Anežčin bratr a organizátor sbírky.

Rodina navíc ví, že ne každý má někoho, kdo by mu mohl v tíživé situaci pomoci, proto rodina nabízí své zkušenosti potřebným.. „Do posledního videa jsme umístili výzvu pro ty, kdo potřebují pomoci – právě jako ji teď potřebovala Anežka,“ uzavírá Petr s tím, že také pro tyto účely zvažuje založení nadačního fondu. Kromě péče o Anežku by se mohl zaměřit i na další potřebné. Pomoci by jim mohl například s přípravou videomateriálů v typově podobných situacích.