Zde může být vaše reklama.

Školáci v lavicích Prvňáčci a druháci se vrací do lavic, školy jsou připravené

Prvňáčci a druháci se vrací do lavic, školy jsou připravené
ZŠ Nedvědova v Olomouci

foto: Lukáš Blokša

13. 11. 2020 - 06:36

Život na základních školách částečně ožije. Příští středu, 18. listopadu, se do školních lavic po celé České republice vrátí žáci prvních a druhých tříd. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Robert Plaga. Výjimkou nejsou ani školy v Olomouci. Na návrat do lavic jsou podle slov ředitelů připravení jak na ZŠ Mozartově, tak ZŠ Spojenců, které jsou obě v hanácké metropoli.

ZŠ Mozartova: Nový systém družiny, ředitel vyjadřuje respekt učitelům i rodičům, na žáky se těší

"Připraveni jsme skvěle. Na ten okamžik znovuotevření školy se moc těšíme. Prvňáčky i druháčky přivítáme s noblesou. Každá škola byla postavená pro děti! Ale doposud jsou v ní pouze učitelé. To je anomálie, co? Ale ve středu už bude všechno jinak. Distanční výuka je sice funkční, nicméně tradiční školu nikdy nenahradí. Děti musíme na školu opět připravit, nastavit organizaci, ale hlavně radost z učení. Podaří-li se nám vzbudit u dětí emoční vazbu ke škole, máme vyhráno my, děti, rodiče. A nám se to podaří. Naši učitelé - to je chlouba českého školství. Díky jim za to, co umí," řekl Hanáckému Večerníku optimisticky ředitel ZŠ Mozartova Zbyněk Kundrum.

Podle Kundruma budou děti moct využívat také školní družinu, ta ale bude fungovat v úplně jiném režimu, než na jaký jsou děti zvyklé.

"Družina bude fungovat za podmínky dodržení podmínky homogenity skupiny žáků jedné třídy. Takto nám pravidla nastavilo MŠMT. Zvláště pro činnost ranní družinky to bude hodně složité, protože se nemohou v jednotlivých odděleních potkávat děti z různých tříd. To znamená, že ranní družinku musíme zabezpečit v pěti odděleních, protože otevíráme prostor pro prezenční výuku pěti tříd. Stejně tak to bude i v odpoledních hodinách. Může tak nastat situace, že ve školní družince bude dopoledne či odpoledne pět dětí, v každém oddělení - skupince dětí z jedné třídy - jedno dítě s jednou vychovatelkou. Pět dětí a pět vychovatelek. To bude personálně, organizačně i technicky hodně náročné. Ale rodičům našich dětí chceme vyjít maximálně vstříc. Vždyť musí být z té zodpovědnosti, která na ně byla na jaře i nyní přenesena, úplně zoufalí. Smekám před nimi. A přivítali jsme také nabízenou možnost prezenčních individuálních konzultací ve škole, vždy pouze jeden žák a jeden pedagogický pracovník. U konzultací může být přítomen i zákonný zástupce žáka," uvedl Kundrum.

A jak se na škole poperou s omezeními v hudební a tělesné výchově?

"Budeme v maximální možné míře využívat pobytu na čerstvém vzduchu v areálu školy, máme nádherný relaxační prostor na venkovním hřišti. Sportovní činnosti i zpěv samozřejmě vynecháme. A co ještě dodat? Už ať tu ta naše sluníčka máme. Ať se naší krásnou školou už zase line dětská radost, dětský smích," zakončil Kundrum.

ZŠ Spojenců: Fungující družina, rušení kroužků, nafázované obědy, ředitelka si nedokáže představit, že dítě bude mít celý den roušku

"Návrat prvňáčků a druháků do školy pro nás v avízované podobě nepředstavuje žádný problém. Děti se vrátí do školy, do své třídy, ke své paní učitelce. Výuka bude probíhat podle rozvrhu, v Hv nebudeme zpívat a v Tv si dáme např. procházku v parku. Dohledy nad žáky v době přestávek zajistí učitelé 2. st., kteří vzhledem ke své aprobaci nemají online výuku nebo ji mají jen v malé míře, např. učitelé tělocviku, pracovních činností atd.  Na naší škole se jedná o 4 třídy, které budou rozptýleny na dvou patrech. Potkávání dětí ve společných částech se tím výrazně sníží. Obědy nafázujeme. Odpolední družina bude fungovat téměř běžně. Aby nedocházelo k prolínání dětí, zrušíme kroužky," prozradila o fungování školy od středy 18. listopadu ředitelka ZŠ Spojenců Miluše Zatloukalová.
 
Opatření, která jsou vzhledem k návratu prvnáčků a druháků do škol zavedená, ovlivní na ZŠ Spojenců například družinu.
 
"Vzhledem k požadavku na homogenitu skupin, bohužel musíme zrušit ranní družinu. Toto nejsme schopni personálně pokrýt. Ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků máme dost. Jsme předzásobeni zřizovatelem na dlouhou dobu. Na návrat dětí do školy se moc těšíme. Škola bez dětí není škola. Jediné co nás trápí, jsou roušky po celý den. Nedovedu si dost dobře představit žáčka, který si v 7:40 nasadí roušku a bude v ní celý den, vyjma obědu. Doba, která je před námi, bude i nadále dobou epidemie, nicméně buďme zodpovědnými optimisty a určitě se nám společnými silami podaří vše zvládnout a postupně se vrátit k běžnému režimu pro všechny žáky," řekla Zatloukalová.

Další články