Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odjede senior Ferda (11) domů? Hledá lásku…i přes hendikep je to aktivní parťák

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
13. listopadu 2020
05:40

Nový domov hledá roztomilý jezevčík Ferda, (11) o kterého pečují v útulku Anidef v Žimu na Teplicku. Je to pes, který chce být neustále v kontaktu s člověka, v azylu proto strádá. I přesto, že je ochrnutý, je velmi aktivní, s vozíčkem se pohybuje suverénně a svůj handicap nevnímá.

Ferdova majitelka je dlouhodobě hospitalizovaná. Psíka kvůli tomu dala napřed do psího hotelu, který v útulku provozují. Nakonec se ho ale úplně vzdala. V Anidefu teď všichni věří, že se jim podaří najít mu nový domov nebo alespoň dočasnou péči, aby nestrádal a nebyl sám.

Ferda se s vozíčkem prohání, v útulku mu ale chtějí pořídit nový na míru, který pro něj bude vhodnější Ferda se s vozíčkem prohání, v útulku mu ale chtějí pořídit nový na míru, který pro něj bude vhodnější | Jana Ulrichová

Přerušená mícha

Ferda má velmi veselou povahu, a to přesto, že má velký handicap, přerušenou míchu. Kvůli tomu má zadní část těla ochrnutou, na zadní nožky už se nikdy nepostaví. „Operací už se to bohužel nedá spravit,“ řekla zástupkyně útulku Kristýna Dobrá.

Podle Kristýny Dobré je Ferda i přes svůj věk a handicap velmi akční Podle Kristýny Dobré je Ferda i přes svůj věk a handicap velmi akční | Jana Ulrichová

Nevhodný vozík

Ferda se proto pohybuje na vozíčku, který si přinesl s sebou z bývalého domova. Je ale podomácku vyrobený a není pro něj příliš vhodný. „Je mu velký, nevyběhne s ním do kopce. Pravá přední nožička se mu už kvůli tomu začíná deformovat. I když to na sobě nedává znát, má bolesti zad i hrudníku, někdy z toho bývá unavený,“ popsala slečna Kristýna.

Miluje aport

V útulku se proto rozhodli nechat Ferdovi vyrobit nový vozíček na míru, který by mu byl pohodlný a mohl by v něm běhat bez omezení. I když je Ferda už psí senior, je velmi aktivní a navíc je i vášnivý aportér. „Miluje hračky, miluje svoji botičku, balónky, běhá za tím a neustále nám něco nosí,“ popsala zástupkyně útulku.

Ferda má vozíček, který si přinesl ze svého bývalého domova. Není ale pro něj vhodný Ferda má vozíček, který si přinesl ze svého bývalého domova. Není ale pro něj vhodný | Jana Ulrichová

Do domu i bytu

Ferda by se hodil do domku se zahrádkou. Byl by ale spokojený i v bytě, pokud se mu v něm noví majitelé budou dostatečně věnovat. „Klidně s nimi bude sedět na gauči a sledovat televizi. Stačí mu občas hodit balonek nebo jeho botičku,“ řekla Kristýna Dobrá. Dodala, že manipulace s novým vozíčkem bude snadná, takže ji zvládnou i starší lidé.

Ferda se s vozíčkem prohání, v útulku mu ale chtějí pořídit nový na míru, který pro něj bude vhodnější Ferda se s vozíčkem prohání, v útulku mu ale chtějí pořídit nový na míru, který pro něj bude vhodnější | Jana Ulrichová

Plenky a pyžamo

Noví majitelé musí počítat i s Ferdovou inkontinencí, kterou lze řešit plenkami. Je zvyklý i na pyžamo, do kterého ho v útulku oblékají, aby se při pohybu bez vozíčku neodíral.

Ferda má v útulku svůj pokojíček, přesto by rád odešel do nového domova Ferda má v útulku svůj pokojíček, přesto by rád odešel do nového domova | Jana Ulrichová

Heslo Ferda

Zájemci, kteří by chtěli dát Ferdovi nový domov, mohou kontaktovat spolek Anidef buď telefonicky na čísle 736 769 601 nebo e-mailem na adrese anidef.utulek@gmail.com. Pokud by mu chtěl někdo přispět na vozíček, stačí poslat libovolnou částku na transparentní účet spolku a do zprávy připsat heslo „Ferda vozíček“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi