Jak vypadá papiňák od mistra? Galerie umění představila slavný kousek Theodora Pištěka

13. listopad 2020 08:55

Je červený, zdobí ho nápis Sicomatic a kryje víko z nerezové oceli s nezbytným ventilem. Mistr Theodor Pištěk navíc namaloval i jeho odraz na potemnělé desce. Tak vypadá sen mnoha kuchařek z roku 1981 a především chlouba českého výtvarného umění.

Jde o obraz ze stálé jubilejní výstavy, která připomíná výjimečná díla od založení Československé republiky po současnost. Na svém facebookovém profilu ho představila karlovarská galerie umění.

Papinův Hrnec Theodor Pištěk 1981 olej plátno

„Obraz Papinův hrnec – na tu dobu v socialistickém Československu luxusní výrobek zřejmě západní provenience určený k vaření, je podaný v dokonalé iluzi mistrnou malířskou technikou. Díky ní zdánlivě realistická malba veskrze obyčejného předmětu, ovšem v naddimenzované podobě, vzbuzuje utkvělý a uhrančivý pocit nějakého ukrytého tajemství,“ připomíná kurátorka Galerie umění Božena Vachudová.

Papinův hrnec dokonce jako dlouhodobá zápůjčka zdobil stálou expozici pražské Národní galerie. „Teď už je zpátky i z brněnské retrospektivy a až otevřeme, tak si ho rozhodně prohlédněte na vlastní oči, protože kvality tohoto hyperrealistického obrazu reprodukce přetlumočí jen ve velmi omezené míře,“ upozorňuje Vachudová.

Theodor Pištěk je potomkem proslulé herecké rodiny, bývalým automobilovým závodníkem, malířem, tvůrcem filmových kostýmů a uniforem hradní stráže, držitelem Oskara za rok 1984. „Kromě Amadea byl nominován na Oskara také za Formanův film Valmont (1999). Spoluzakládal Společnost Ceny Jindřicha Chalupeckého. Jeho otcem byl herec Theodor Pištěk, matkou herečka Marie Ženíšková, dědeček byl slavný malíř generace Národního divadla František Ženíšek,“ přibližuje autora a jeho blízké kurátorka.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio