Marie Rottrová má narozeniny

13. listopad 2020

Psal se rok 1961, když se úřednice spořitelny Marie Rottrová prosadila do finále ostravské soutěže nových talentů. Přestože skončila čtvrtá, vystoupila na pozvání pražské televize v pořadu s názvem „Poprvé před kamerou“. Respektovaná zpěvačka Marie Rottrová dnes slaví své 79. narozeniny.

Marie Rottrová se za žádnou písničku svého repertoáru nemusí stydět. I díky skvělým textařům si po celou svoji pěveckou kariéru drží laťku vysoko, a to bez výkyvů. Vyrůstala v rodině operní zpěvačky a varhaníka. Když v polovině šedesátých let natáčela ve studiu ostravského rozhlasu svoji první písničku, netušila, že jich bude do dnešních dnů více než šest set. Písněmi jako Řeka lásky, Kůň bílý nebo Lásko voníš deštěm se nesmazatelně zapsala do historie české popmusic. Většinu svých největších hitů a písniček natočila v ostravském studiu Českého rozhlasu, s koncertováním se také v roce 2011 velkolepým megakoncertem ve vyprodané hale v Ostravě rozloučila.

Jako všichni blízko polských hranic, i ona sledovala polskou televizi, v níž se občas objevily věci, které si přála zpívat. Zaujala jí píseň s názvem Balada Wagonova, zpívala ji tehdy u nás velmi populární polská zpěvačka Maryla Rodowicz. Český text k ní napsala Miroslava Černá. Marie Rottrová ji s něhou a láskou v hlase nazpívala s ostravskou skupinou Flamingo.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio