Hlavní obsah

Díky Altnerovi jsme zachránili Lidový dům pro ČSSD, svědčil Zeman u soudu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 1 se v pátek vrátil ke sporu ČSSD a dědiců po právníku Zdeňku Altnerovi, který pro sociální demokracii vyhrál spor o Lidový dům. V pátek u soudu svědčil přes videokonferenční hovor tehdejší předseda ČSSD a stávající prezident Miloš Zeman, osobně se k soudu dostavili také šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský (někdejší senátor za ČSSD) a expremiér Vladimír Špidla (tehdejší místopředseda ČSSD).

Soud ČSSD a Altnerových dědicůVideo: Novinky

 
Článek

Zeman k případu uvedl, že uzavření mandátní smlouvy s Altnerem bylo rozumné rozhodnutí. „Doktor Altner byl jediný, komu se podařilo prosadit postup. (...) Zatímco naši experti byli proti, doktor Altner to prosadil a mělo to úspěch,“ řekl Zeman během videohovoru, který provázely občasné technické potíže a nebylo příliš rozumět. Zeman také poznamenal, že od podpisu smlouvy uplynula velmi dlouhá doba a že si již na detaily nevzpomíná.

ČSSD uspěla. Kauzu Altner vrátil NS po 15 letech na úplný začátek

Domácí

Rychetský soudu řekl, že Altnera ani předmětnou mandátní smlouvu nikdy neviděl, nicméně podle jeho zprostředkovaných informací Altner ve sporu o určení vlastnictví domu nefiguroval, pro ČSSD prý Lidový dům vysoudil jeho předchůdce Pavel Blanický.

Špidla ke sporu podotkl, že žádné okolnosti uzavření smlouvy nezná. „V mé paměti utkvělo jenom to, že jsme měli platit za úspěch advokáta v kauze Lidový dům,“ řekl Zeman. „Několikrát jsme prohráli soud ohledně Lidového domu a teprve díky Altnerovi jsme ho zachránili pro sociální demokracii,“ uzavřel.

Více než dvacet let dlouhý spor

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem, který zemřel v roce 2016, smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent hodnoty Lidového domu, tradičního sídla sociální demokracie, pokud se podaří prosadit právo ČSSD.

Za stranu smlouvu vyjednal její tehdejší místopředseda Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda sociálních demokratů Miloš Zeman. Ke smlouvě později přistoupili další dva advokáti Zdeněk Hájek a Václav Halbich. V roce 2000 se Altnerovi podařilo spor o vlastnictví Lidového domu u Ústavního soudu vyhrát.

ČSSD prohrála spor Altner. Exekuce majetku strany může pokračovat

Domácí

Obvodní soud pro Prahu 1 už v roce 2004 rozhodl, že má ČSSD Altnerovi zaplatit 18,5 milionu plus úroky. Pražský městský soud pak v březnu 2016 rozsudek potvrdil a přiznal Altnerovi dalších 318 milionů jako smluvní pokutu.

Nejvyšší soud ale loni v červnu rozhodl, že justice musí znovu posoudit určitost původní mandátní smlouvy, a žalobcům uložil předložit důkazy o tom, co vlastně Altner pro ČSSD udělal. Altnerovi dědicové rozsudek komentovali prohlášením, že formalismus zvítězil nad spravedlností.

Sociální demokracie další peníze vyplatit odmítá. Její právní zástupce Jakub Matějček v pátek prohlásil, že Altnerovu odměnu mají za vypořádanou už v roce 2000, kdy ČSSD podle Matějčka vyplatila 50 milionů, které za své služby vyfakturoval. Respektive, právníkovi vyplatila 17 milionů a zbytek dala do soudní úschovy. To, že není jasné, jestli náleží Altnerovi, nebo Hájkovi s Halbichem, podle Matějčka není problém ČSSD.

Podle soudkyně Dagmar Stamidisové je otázka Altnerovy odměny stále otevřená, a vyzvala proto Altnerovy dědice, aby do konce ledna předložili soudu veškeré důkazy směřující k jednotlivým částem odměny. Jednání pak bude pokračovat v druhé polovině března.

Reklama

Výběr článků

Načítám