Proč se opět navýšil počet náměstků? Ptala se opozice při zasedání

12.11.2020 8:41     12.11.2020 13:57

Ve čtvrtek 12. listopadu od 10 hodin se konalo Ustavující zasedání zastupitelstva Plzeňského kraje. Hejtmankou Plzeňského kraje byla zvolena Ilona Mauritzová.

Mauritzová1

Zastupitelé jednali ve čtvrtek kvůli protiepidemickým opatřením bez veřejnosti a médií. Ustavujícího zasedání se účastnilo všech 45 zastupitelů, 44 v sále, Petr Fišer distančně.

Před začátkem hlasování všichni zastupitelé složili slib. Poté už nic nebránilo tomu, aby začali hlasovat o stanovení složení rady Plzeňského kraje v počtu jeden hejtman a 7 náměstků a jednoho dalšího člena Rady Plzeňského kraje. Jiří Valenta za KSČM se přihlásil ke slovu. Nesouhlasí s počtem sedmi náměstků. Argumentuje tím, že náměstek má měsíčně navíc o 16 tisíc korun.

„V roce 2000 začínal kraj se třemi náměstky hejtmana, potom už to dál pokaždé stoupalo. Naposledy jich bylo šest a teď jich má být sedm. Někteří jsou navíc i neuvolnění. Náměstek bere o 16 000 korun více než radní. Teď to narostlo o jednoho, bude to o 768 000 korun navíc o jednoho náměstka. To se nám nelíbí. Navrhuji dva neuvolněné náměstky přeřadit do pozice dvou neuvolněných radních,“ řekl Valenta.

Následně přistoupili k volbě hejtmana Plzeňského kraje. Navržena byla Ilona Mauritzová. Připomínku má Petr Vanka za ANO. Hejtmana by podle něj měl nominovat vítěz voleb, kterým bylo ANO a také by to měl být člověk, který získal nejvíce preferenčních hlasů. Její zvolení tak ANO nepodpořilo. Pavel Strolený z hnutí ANO navrhoval volbu hejtmana tajnou formou. Jeho návrh neprošel. Marcela Krejsová tvrdí, že je jeho návrh nerealizovatelný, protože Petr Fišer hlasuje distančně a v jeho případě nelze hlasovat tajně.

Pro bývalou rektorku Západočeské univerzity hlasovalo 28 zastupitelů. Proti hlasovalo 13 zastupitelů, z toho 12 členů z hnutí ANO, které sice krajské volby vyhrálo, ale nestalo se členem koalice. Hlasování se zdrželi čtyři zastupitelé za KSČM a SPD.

Hejtmankou Plzeňského kraje se stala Ilona Mauritzová, která následně přebrala řízení schůze. Představila hlavní koaliční priority, kterými je zdravotnictví, životní prostředí, doprava a vzdělávání.

„V rámci koaliční smlouvy jsme si určili desatero, o kterém víme, že bychom rádi naplnili. A tou první prioritou je teď zvládnutí koronakrize. Největším problémem jsou ohrožení senioři, a nemocní lidé. Je potřeba zvýšit jejich bezpečí. Dále chceme více propojit koordinační činnost krajských nemocnic a krajského zdravotnického holdingu. Chceme mít dostupnou péči pro naše občany. Je třeba pro ni získat co největší podporu od zdravotních pojišťoven,“ řekla Mauritzová.

Rada plzeňského kraje se bude skládat ze 4 uvolněných a 3 neuvolněných náměstků a jedné radní. Hnutí ANO buď pro náměstky nehlasovalo nebo bylo proti. Podporu si od nich získala jen Marcela Krejsová. Roman Zarzycký dokonce vyzval všechny krajské zastupitele, aby daly hlas právě Marcele Krejsové.

Hejtmanka Ilona Mauritzová bude mít v gesci zdravotnictví. Prvním uvolněným náměstkem pro regionální rozvoj, životní prostředí a fondy EU se stal exhejtman Josef Bernard za STAN. Bude zástupcem hejtmanky v době její nepřítomnosti. Post uvolněného náměstka pro dopravu obhájil Pavel Čížek ze STAN. Piráti mají  uvolněného náměstka pro sociální věci Rudolfa Špotáka a Pavla Haise, který bude jako neuvolněný náměstek řídit oblast digitalizace a IT.

ODS má dále neuvolněného náměstka pro ekonomiku, majetek a investice Pavla Karpíška. Neuvolněným náměstkem pro školství a sport se stal Rudolf Salvetr. Marcela Krejsová bude jako jediná radní řídit cestovní ruch a podnikání jako uvolněná. TOP 09 získala post uvolněného náměstka pro kulturu a památkovou péči pro Marka Ženíška.

Zastupitelé Plzeňského kraje odsouhlasili také zřízení dvanácti výborů a stanovili devět uvolněných předsedů výborů.

Osmým bodem jednání bylo stanovení výše odměn neuvolněným členům Zastupitelstva Plzeňského kraje.

Příští zasedání Zastupitelstva Plzeňského kraje by se mělo konat 21. prosince tohoto roku.

Foto: oficiální fb stránky Ilony Mauritzové

 

 

 

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24