»Pomozte s hlídáním a doučováním dětí« vyzývá rektor studenty všech fakult. Studenti učitelství na to nestačí

IMG-20201113-WA0001-2.jpg
Studentka druhého ročníku Speciální pedagogiky pro vychovatele z FP TUL Radka Navrátilová pomáhá vychovatelům dětského domova s náročnou online výukou. Foto: Archiv Radky Navrátilové

Zájem rodin, škol či dětských domovů o pomoc našich studentů s hlídáním a online výukou přesahuje možnosti naší pedagogické fakulty. Rektor TUL Miroslav Brzezina proto vyzývá i studenty jiných fakult, aby se do dobrovolnické činnosti zapojili.

„Máme nové požadavky od rodin, všichni naši liberečtí studenti ochotní k dobrovolné činnosti už ale někde pomáhají. Nemáme už koho nabídnout,“ konstatoval děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL (FP) Jan Picek.

A univerzita na to reaguje. „Apeluji na studenty všech našich fakult, zapojte se, vaše síly jsou potřeba. Jsem přesvědčen o tom, že mnozí z vás by uměli pomoci s hlídáním dětí, s online výukou či doučováním. Především v rodinách zdravotníků a těch, kteří pracují v první linii, vaši pomoc uvítají,“ prohlásil rektor TUL Miroslav Brzezina.

Zájemci se mají hlásit na e-mail ilona.sovova@tul.cz nebo rovnou prostřednictvím krátkého formuláře.

Pokud se do pomoci v Liberci a okolí zapojí studenti ze vzdálenějších míst, mohou bydlet i na jinak zavřených kolejích.

Například přírodovědné předměty vyučované on-line činí řadě dětí potíže. Mnozí rodiče školáků, zejména z vyšších ročníků, již nedokáží s látkou poradit. „Někdy nás rodiče žádají o doučování fyziky nebo matematiky u starších dětí. Když se teď děti nemohou ve škole zeptat spolužáků nebo vyučujícího, visí všechno na přetížených rodičích. Ti přitom probírané látce někdy sami nerozumějí,“ nastínila Ilona Sovová z děkanátu FP, která dobrovolníky koordinuje.

Žádostí rodičů je víc než na jaře

Zájem o studentskou pomoc je mnohem větší než na jaře. Tehdy na základě výzvy děkana FP nabídlo pomoc 90 studentů a využilo ji 24 rodin. Během podzimní epidemie druhou děkanskou výzvu vyslyšelo 160 studentů převážně z FP a jen v Libereckém kraji jejich sil využila stovka rodin. Další pomáhají mimo náš region. „Z oblasti Liberecka stále chodí požadavky, my je ale již budeme muset odmítat,“ poznamenala Ilona Sovová.

Studenti TUL nyní hlídají děti zdravotníků a dalších vytížených profesí, pracují v sociálních službách nebo mateřských školách. Požadavky přicházejí i ze škol. Snaží se zprostředkovat doučování pro rodiny, které mají s výukou problém nebo třeba ani nemají počítač. Týká se to například jinojazyčných nebo sociálně slabých rodin.

Samostatnou kapitolou jsou dětské domovy. Protože spadají pod ministerstvo školství, nevztahuje se na ně nařízení o pracovní povinnosti studentů speciální pedagogiky. Liberecký kraj do nich nemůže studenty povolat. „Je to velký problém. V dětských domovech máme teď šest studentů. Bylo by jich ale potřeba více,“ poznamenala Ilona Sovová.

Vykrývat vychovatelky dětského domova, jež jsou v karanténě nebo na nemocenské, pomáhají například studenti Jakub Solloch či Radka Navrátilová. „Mají tu teď málo vychovatelů. Často se tu trasuje a mnoho vychovatelů je doma. Má pomoc je tu potřeba. Chodím alespoň od osmi do dvou pomáhat jedné rodince o šesti dětech s on-line výukou a úkoly. Jsou tu jak děti prvního, tak druhého stupně,“ přiblížila svoji nynější práci Radka Navrátilová, studentka druhého ročníku Speciální pedagogiky pro vychovatele z FP.

Kromě seznamu dobrovolníků, který nyní čítá 160 studentů, sestavila fakulta rovněž soupis se jmény 99 studentů programu speciální pedagogika. Ti mohou být do práce povoláni státem. Deset studentů už kraj povolal. Seznam studentů, které může stát „nasadit“ do služby, má i naše fakulta zdravotnických studií. Těmto studentům náleží za práci peněžní náhrada.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385