FAČR je po konci Berbra pasivní. Vzniklá opozice se nesmí rozdrobit, říká expert

Podle fotbalového experta Štěpána Filípka je důležité, aby vznikající fotbalová opozice držela pospolu.

INTERVIEW 13.11.2020

V pátek se oficiálně zformovala skupina lidí, kteří plánují změnit české fotbalové prostředí od nejspodnějších pater. Za iniciativou s názvem Fevoluce stojí i významní hráči, například Vladimír Šmicer. „Bude zajímavé sledovat, jestli se nyní přidají další,“ řekl v pořadu Interview na CNN Prima NEWS Štěpán Filípek, fotbalový expert deníku Sport.

Vznik „revolučního“ programu je důsledkem zatčení bývalého místopředsedy fotbalového svazu Romana Berbra, který se podle policie s dalšími lidmi podílel na ovlivňování zápasů a celkově korupčních praktikách v českém fotbale. Tím pádem se začalo horlivě řešit, že je potřeba změnit celé prostředí. Jen se několik týdnů nenašel nikdo, kdo by se těžkého úkolu chopil a apeloval na ostatní.

To už teď neplatí. Vladimír Šmicer na páteční tiskové konferenci k představení Fevoluce uvedl, že je zarážející, jak moc neaktivní je po zatčení Berbra samotná Fotbalová asociace ČR (FAČR). „Souhlasím s tím, že se fotbalová asociace chová pasivně. Na druhou stranu je to logické, protože lidé ve svazu by museli rezignovat, včetně předsedy Martina Malíka,“ uvedl v pořadu Interviewu Štěpán Filípek, fotbalový expert deníku Sport.

Podle Filípka je nyní důležité, že už existuje organizovaná formace lidí, kteří se přihlásili k roli, po níž byla poptávka. „Bude zajímavé sledovat, jestli se nyní přidají další. Můžu zmínit například Petra Fouska, bývalého zaměstnance FAČR, který zatím stojí mimo tuto skupinu. Zřejmě bude postupovat individuálně,“ mínil.

Vznik Fevoluce má zatím podpořit zejména změnu myšlení v českém fotbale. V současné době se ale spekuluje o tom, kdo se posadí do křesla šéfa svazu, které zatím patří Malíkovi. Jedním z favoritů je zmíněný Šmicer. „Zatím to podle tiskové konference vypadá tak, že iniciativě jde spíše o ideu – aby vznikla inspirace, díky níž může dojít ke změně. Nicméně funkce k tomu neodmyslitelně patří. Složení skupiny svědčí o tom, že půjdou odspodu, ale zároveň i odshora. A to je úloha pro Vladimíra Šmicera, který je známou tváří. Právě on se profiluje jako osobnost, která i zájem o vrcholnou funkci už projevila,“ řekl Filípek.

Fotbalová opozice se nesmí rozdrobit

Dle Filípkových slov by Šmicerovi výkon funkce mohl pomoci „zprocesovat“ Rudolf Řepka, bývalý generální sekretář FAČR. Ten je také součástí iniciativy. „Je to zkušený fotbalový úředník v tom nejlepším smyslu slova. Má kontakty i v organizaci UEFA. Na druhou stranu léta ve fotbalové asociaci působil a neměl dlouhou dobu problém s tím, jaké tam byly poměry. Pokud chce někdo reformovat fotbal a pochází zevnitř prostředí, vždy bude diskutabilní jeho míra zaangažovanosti v tom, co se dělo,“ konstatoval fotbalový expert. Dodal ovšem, že lidé se zkušenostmi a kontakty jsou zkrátka potřeba.

V kontextu aktuálních vyjádření sám Řepka nechce kandidovat na nejvyšší pozici, ale podílet se na změnách na pozici fotbalového předsedy na okresní úrovni. „Na druhou stranu jsem zvědav, jestli za pár týdnů nebo měsíců nebude aspirovat na mnohem vyšší funkci, než to nyní vypadá. Já si myslím, že ano,“ podotkl Filípek.

Na začátku roku 2021 se konají volby právě na okresních a krajských fotbalových úrovních. Filípek považuje za důležité, aby Fevoluce právě teď přesvědčovala lidi, že je nutná restrukturalizace. Zástupci z nižších pater se pak totiž podílejí na volbě hlavního předsedy svazu.

Zatím jde o prvotní fázi, jejíž výsledek není zaručený. „Je tu riziko, že fotbalová opozice se rozdrobí, půjdou proti sobě různé hlasy. To by pak nebylo dobře. Bylo by proto vhodné, kdyby vznikla větší koalice lidí. Může však být problém, že by se pak ve velkém množství osob našli tací, kteří mají trochu problematickou minulost. Někoho by to mohlo odradit od podpory,“ řekl závěrem Filípek.

Vedle Vladimíra Šmicera a Rudolfa Řepky tvoří skupinu lidí, kteří chtějí změnu v českém fotbale, například také Milan Baroš, Tomáš Sivok, Jan Koller nebo Antonín Barák starší, tuzemský odborník na mládežnický fotbal. Vedoucím projektu je Ondřej Lípa.

Rozhovor Tomáše Vzorka se Štěpánem Filípkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
rozhovor Google CNN Prima NEWS Interview UEFA fotbal Milan Baroš Vladimír Šmicer sport Roman Berbr Martin Malík Štěpán Filípek Fotbalová revoluce Fevoluce Rudolf Řepka Fotbalová asociace České republiky