Hlavní obsah

Z Mexika na StB. Čáslavská v komiksu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komiks o ikoně českých šedesátých let, gymnastce Věře Čáslavské, vydávají Jan Novák a Jaromír 99. Tvrdí, že bude brutálně otevřený.

Foto: Argo

Život Věry Čáslavské v komiksu

Článek

Novák na textu tohoto grafického románu spolupracoval s oběma dětmi Věry Čáslavské a Josefa Odložila, Radkou Čáslavskou a Martinem Odložilem, s jejími bývalými kolegyněmi gymnastkami i dalšími sportovci, čerpal i z knih a televizních dokumentů. S „brutální upřímností“ příběhu mají korespondovat  kresby Jaromíra 99 s velkými plochami, většinou v základních barvách.

Z olympijských her v Mexiku vede příběh na Státní bezpečnost a do léčebny v Bohnicích.

Foto: Argo

Čáslavská na stupni vítězů

„Tragédií Věry Čáslavské bylo, že milovala výjimečné muže: svého prvního trenéra Vladimíra Proroka i armádního důstojníka Josefa Odložila, který byl sám držitelem stříbrné medaile z Tokia. První však byl ženatý a druhý se nikdy nevyrovnal se závratnou kariérou své ženy,“ tvrdí tvůrci.

Věra Čáslavská ale hlavně veřejně odmítala sovětskou okupaci a neodvolala podpis pod provoláním Dva tisíce slov. Komunistický režim se jí pomstil. Postavení uklízečky by ještě zvládla, ale když byl později její syn Martin uznán vinným za smrt svého otce Josefa Odložila, olympionička se uchýlila do psychiatrické léčebny.

Génius, kterého nám mohou závidět. Češi připomenou ve světě výročí Komenského

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám