Miroslav Sekera: Malý Mozart z Formanova Amadea je dnes „velkým“ klavírním virtuosem

12. listopad 2020

Pavel Petr vás v pořadu Setkání u mikrofonu vezme do světa hudby a také filmu. Na povídání u klavíru, doma u hudebníka Miroslava Sekery.

Film režiséra Miloše Formana Amadeus získal 8 Oscarů, 13 nominací na Oscara a dalších 32 ocenění včetně 4 Zlatých glóbů. Jednu z rolí, malého Mozarta, si v něm zahrál i Miroslav Sekera. Kolik let mu tehdy bylo a jak se k filmování vlastně dostal? 

Rozhovor u klavíru: Pavel Petr a Miroslav Sekera

Dnes klavírní virtuos začal s hudbou ve svých 3 letech. Hrával i na housle. Bavilo ho to už od malička? Kdy začal věřit nebo přemýšlet o tom, že klavír je a bude jeho životní náplní Kdo ho nejvíc ovlivnil a kdo pro něj v hudební kariéře nejvíc znamenal?

Řeč přišla i na první vystoupení a první vyprodaný sál, a také na trému při vystupování. Má Miroslav Sekera svůj recept, jak se zbavit trémy? A co je černou můrou klavíristy. Jak se připravuje na svá vystoupení? Má třeba i rituál?

Má klavírista pojištěné ruce?

Klavírista Miroslav Sekera je ověnčený úspěchy doma i v zahraničí. Je nějaké místo, kde ještě nehrál? Má umělec na turné čas podívat se i po městě nebo místě, kde hraje? A jak se liší publikum ve světě? 
I hudebníci musí odpočívat, mají svá oblíbená místa, kam se vydávají. Která místa má rád Miroslav Sekera? U čeho si vůbec nejvíc odpočine? A jak pečuje o své ruce? Jsou činnosti, kterým se vůbec nemůže věnovat? Má vyloženě něco ve smlouvě zakázané? A má ruce pojištěné?

Poznáte skladbu, kterou Miroslav Sekera na závěr rozhovoru zahrál?

V povídání se dostalo i na rodinu. Staršímu synovi Miroslava Sekery je 11 let, mladšímu 6 a oba se už muzice věnují. Zahrají si někdy s tatínkem společně? Chce Miroslav také, aby se děti věnovaly profesionálně hudbě? A jaké jsou jeho plány do budoucna, co chystá, na co se připravuje do blížícího se nového roku?
Na závěr rozhovoru přece jen došlo i na hudbu. Poslechněte si to.

autoři: ppe , reČRoL
Spustit audio

Související