Nebojte se operace katarakty! Odstranění šedého zákalu krok za krokem

Ačkoliv je šedý zákal nejčastější příčinou oslepnutí ve světě, ve vyspělých zemích lze vyřešit rychlou a bezbolestnou operací.

Přesto se stále řada lidí zákroku obává a návštěvu očního lékaře odkládá, i když se jim horší vidění a okolní svět se začíná schovávat za šedavou záclonu. Podívejme, jak výměna poškozené nitrooční čočky za umělou probíhá a co se děje při předoperačním vyšetření i samotném zákroku z pohledu pacienta i lékaře.

  1. Předoperační vyšetření

Šedý zákal přichází společně s přibývajícím věkem, protože postupem času se oční čočka zakaluje a vytváří jakousi „clonu“. U lidí nad 65 let má kataraktu každý druhý člověk, po 75. roce věku jsou to už tři čtvrtiny populace.

Proto by měli senioři docházet na pravidelné oční prohlídky, zvláště pokud začnou pozorovat, že se jim zrak zhoršuje. Jestliže oftalmolog rozhodne o nutnosti operace, objedná vás na důkladné předoperační vyšetření, které zahrnuje měření očí i konzultaci s odborníkem.

Jak to „vidí“ pacient? „Nejprve jsem špatně viděla na pravé oko, měla jsem ho asi do tří čtvrtin zamlžené. Prudce se to zhoršovalo a já se bála především při řízení auta. Problémy jsem měla i při nákupu. Brýle nablízko mi už nestačily, musela jsem si brát lupu, abych viděla na cenovky a etikety. Protože se vidění stále rapidně zhoršovalo, rozhodla jsem se navštívit praktickou lékařku,“ vypráví Olga Rejdová z moravské obce Popůvky, která šedým zákalem trpěla. „Dostala jsem od ní kontakt na brněnskou oční kliniku NeoVize, kam jsem zavolala a objednala se na vyšetření. Při něm mi oči proměřili a zjistili, že se jedná o šedý zákal a budu muset podstoupit operaci,“ dodává.

Jak vyšetření probíhá z pohledu lékaře? „Je potřeba velmi podrobně vyšetřit všechny struktury oka a znát anamnézu pacienta, protože zvláště u diabetiků je nutné správně zvolit čas operace s ohledem na možné diabetické změny na sítnici,“ vysvětluje Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské oční kliniky NeoVize. Během své více než 35 let dlouhé praxe odoperovala již více než 10 tisíc šedých zákalů a byla svědkem toho, jak se obor mílovými kroky vyvíjel. Mezi současné moderní vybavení patří i přístroj IOL Master 700, na němž sestřičky během předoperačního vyšetření změří každému pacientovi před nitrooční operací obě oči. Tento přístroj následně vypočítá nejvhodnější nitrooční čočku pro korekci dioptrií i astigmatismu. Při operaci šedého zákalu je možné vložit do oka čočku buď základní, tzv. monofokální, která je plně hrazena pojišťovnou, a poskytuje vidění bez brýlí na jednu vzdálenost, obvykle do dálky. Pacient si však může připlatit i za bifokální či trifokální čočky, jež zlepšují vidění na dvě (respektive tři) vzdálenosti. Je tak možné se po jejich implantaci definitivně zbavit brýlí. Korigovat lze i astigmatismus. Faktor, jak stanovit umělou čočku na míru, ovlivňují dva parametry: předozadní délka oka a zakřivení rohovky, která je nejmohutnějším optickým prostředím našeho zrakového orgánu. „Když tyto hodnoty vložíme do vzorce, zjistíme, kolik dioptrií by měla nová čočka mít, důležitou roli samozřejmě hrají i naše zkušenosti,“ dodává oftalmoložka Skorkovská.

  1. Příprava na operaci…

Po obeznámení pacienta s veškerými informacemi ohledně zákroku je stanoven termín samotné operace. „Čekací lhůty jsou u nás v současné době velmi příznivé, pouhý týden po předoperačním vyšetření lze zákrok absolvovat,“ ubezpečuje primářka Skorkovská. Operuje se pouze jedno oko, pokud je šedým zákalem postižen i druhý zrakový orgán, zpravidla se k druhému zákroku přistupuje přibližně týden po první operaci.

Jak probíhá příprava z pohledu pacienta? „Operace jsem se nebála a musím říci, že to opravdu nebylo nic hrozného. Umístili mě do křesla, takže jsem byla napůl vsedě a napůl vleže. Dostala jsem medikament na zklidnění a poté mi rozkapali oči, takže jsem žádnou bolest necítila ani během operace, ani po ní,“ popisuje své pocity po příchodu na operační sál Olga Rejdová.

Jak probíhá příprava z pohledu lékaře? K rozkapání oka, které popisuje pacientka, dochází proto, aby byla zornička co nejširší. „Potřebujeme vidět červený reflex. Používáme mikroskopy s koaxiálním osvětlením – jakoby zespodu jde světlo do oka, následně do oka operatéra a vidíme červený reflex. U pokročilých zákalů ale červený reflex nemusí být průkazný, proto se pouzdro obarví,“ líčí specialistka. Každá operace je individuální. Například pokud pacient své potíže dlouho ignoruje a šedý zákal se dostane do pokročilého stádia, čočka ztvrdne a je pak zapotřebí využít více ultrazvukové energie k rozbití a rozmělnění jejího jádra. „Nebo může být čočka nabobtnalá, kdy je perleťově bílá a je potřeba používat speciální obarvení modří. To proto, abychom právě díky obarvení viděli přední pouzdro čočky. Náročnější je operace i tehdy, když má pacient úzké zorničky,“ doplňuje Skorkovská a dodává, že v nedávné době pořídili na kliniku unikátní mikroskop nové generace OMPI Lumera 700 od firmy Carl Zeiss. Má vysoké rozlišení, lepší osvětlení, není u něj zapotřebí měnit světelnost v průběhu operace, disponuje velkým displejem, navíc umožňuje po operaci ihned přehrát videozáznam zákroku. K dalšímu vybavení, které usnadňuje operatérům práci, patří také nový navigační systém Callisto, do něhož se přenesou na operační sál data z IOL Masteru a není proto zapotřebí dalšího měření. To je pro pacienty úleva, jelikož měření navíc jejich oči více unavovalo a vysušovalo, což byl problém zejména u seniorů. Díky precizním informacím o pacientovu oku dokáže Callisto naplánovat operaci doslova na míru.

  1. Implantace nitrooční čočky

Na operačním sále stráví pacient velmi krátkou dobu. Zákrok probíhá v lokální anestezii ve formě kapek, je ambulantní a ještě týž den jde operovaný domů.

Jak probíhá zákrok z pohledu pacienta? „Celkově jsem strávila na sále nanejvýš patnáct minut. Do večera jsem pak měla oko zalepené, a když jsem ho později rozlepila, připadalo mi, jako by se svět kolem mě rozsvítil,“ vypráví vyléčená pacientka Olga Rejdová.

Jak probíhá zákrok z pohledu lékaře? Zmíněný navigační systém Callisto promítne chirurgovi přímo do okuláru operačního mikroskopu navigační linie pro precizní implantaci nitrooční čočky. Ta je vložena do oka s dokonalou přesností a bude tak korigovat dioptrie či astigmatismus s maximální efektivitou. Velkým pomocníkem se pro operatéry stal femtosekundový laser, který je rychlý, přesný a umožňuje implantaci nitrooční čočky provést bez skalpelu, což je výhodou zejména u pokročilých stádií šedého zákalu. Postiženou čočku nadělí na více částí a k jejímu odstranění je tak potřeba významně méně ultrazvukové energie, která má nepříznivý vliv na rohovku. „Přisaje se na oko, vytvoří vstupní rány, rozmělní čočku a otevře přední pouzdro. Poté pacient přechází na druhé operační lůžko pod mikroskop, kde chirurg výkon dokončí – odstraní rozmělněnou čočku a vloží do oka umělou, vyrobenou z akrylátu,“ vysvětluje primářka Skorkovská, která operuje přibližně tisícovku šedých zákalů ročně. Umělá čočka se v oku rozvine a pomocí bočních „paciček“, neboli haptik, se usadí v pouzdře, ve kterém byla původně přirozená čočka. „Použitím laseru se vylučují chyby způsobené manuálním vytvářením řezů. Výzkumy prokázaly, že laser je 10x přesnější než člověk,“ doplňuje její kolegyně MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské Oční kliniky DuoVize. Laser navíc může případně provést rohovkové nářezy, které odstraňují astigmatismus. Operační rány vytvořené laserem jsou dvojitě lomené a samotěsnicí. Samotný zákrok tak trvá jen 40-50 vteřin.

  1. Po operaci…

Po zákroku je oko zakryto obvazem, ale bezprostředně po operaci může pacient odejít domů. Doporučuje se klidový režim, není však nutné ležet. Vidění se vrací v podstatě okamžitě, zpočátku však může kolísat, než se stabilizuje. V případě bifokální či trifokální čočky může člověk dokonce úplně odložit brýle, což výrazně zvyšuje životní komfort. Podle odborníků funguje odstranění šedého zákalu u starších lidí rovněž jako prevence proti životní letargii, osamělosti i stařecké demenci zapříčiněné nedostatkem vizuálních podnětů způsobujících atrofii mozku.

Život po operaci z pohledu pacienta

„Dnes vidím úplně nádherně. Před rokem jsem potřebovala brýle, i když jsem šla vařit, teď už je během takových činností vůbec nenosím. Beru si je opět jen na čtení a i při něm se mi zrak zlepšil. Dřív jsem měla 3,5 dioptrie, dnes už mi stačí ‚dvojky‘,“ pochvaluje si Olga Rejdová.

Pooperační stav z pohledu lékaře

Nemusíte se obávat, že by se šedý zákal znovu vrátil, k zakalení nové čočky dojít nemůže. Co se ovšem může stát, je zakalení pouzdra čočky, do něhož se nová čočka vkládá. Jedná se o takzvaný následný nebo také sekundární šedý zákal. Ve skutečnosti jde o jizevnatou reakci organismu, nebo se objevuje tzv. regenerovaná katarakta. Na výskyt této reakce má vliv, jak materiál, tak i tvar nitrooční čočky. Obecně nejmenší výskyt je po použití hydrofobní nitrooční čočky s ostrým (pravoúhlým) okrajem. Čočky zůstávají v oku trvale, protože jsou vyrobeny z akrylátu a nepodléhají biodegradaci, takže se nemusí měnit, na rozdíl od jiných náhrad jako je například kyčelní kloub. Je tedy zapotřebí, aby si pacient ještě před operací důkladně promyslel, jaký typ čočky zvolí. „Občas se stane, že si pacient vybere nejjednodušší variantu čočky při operaci šedého zákalu a za pár týdnů není spokojen a lituje, že si nevybral čočku, která nabízí lepší možnosti. Explantace čočky z oka je ovšem komplikovaná a my lékaři k ní přistupuje pouze v krajních případech,“ dodává doktorka Šárka Skorkovská.

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.