Na louce u Sedlčan můžete tančit i meditovat. Zahraje vám k tomu Public Jukebox Krištofa Kintery

13. listopad 2020

Jen kousek od vesničky Hrachov vás překvapí netradiční socha Krištofa Kintery. Public Jukebox stojí uprostřed louky. Někdy promlouvá hlasem Václava Havla, jindy naopak mlčí anebo vydává podivné zvuky. Kolemjdoucím hraje na přání jejich oblíbené skladby, a tak se stal vyhledávaným turistickým cílem.

 

Bytelná socha je vidět už zdaleka. Public Jukebox má podobu bílého sloupu se stožárem, na kterém jsou připevněné ampliony. Stačí stisknout tlačítko a spustit vybranou skladbu. Celé dílo je zhruba 6 metrů vysoké. Sochař Krištof Kintera je poprvé představil veřejnosti v roce 2013 v Bratislavě a od té doby s ním procestoval řadu zemí od Belgie přes Švýcarsko, Francii nebo Itálii. Jukebox hrál na náměstích i na ostrově. Teď je umístěn pod lesem u Hrachova, kam za ním míří znalci umění, zvědavci i rodiny s dětmi.

Stačí zmáčknout příslušné tlačítko a spustit skladbu. Někdy jsou lidé překvapení tím, co si vlastně pustili

Každý si může vybrat, co mu socha zahraje. Na výběr je stovka nejrůznějších skladeb a zvukových koláží. „Ta nabídka není jako standardní nabídka nějakého jukeboxu v restauraci,“ vysvětluje Krištof Kintera. „Je tam mluvené slovo, jsou tam zrychlené nebo zpomalené skladby, puštěné pozpátku.“

Někdy se u sochy sejde více lidí. Největší radost z nečekaného zpestření výletu mívají děti

Mezi osmou hodinou večer a desátou hodinou ráno zůstává socha němá. Zvuk je totiž omezen, aby výletníci nikoho nerušili. Během posledních dnů se po polní cestě vydává stále více lidí. V době, kdy je většina turistických cílů z obav před šířením koronaviru uzavřena, výletníci posedávají na louce a užívají si výhled do krajiny. „Jako každý autor mám samozřejmě radost, když moje dílo nějakým způsobem rezonuje,“ říká Krištof Kintera. „Paradoxně, v téhle době je to jedno z mála umění a kultury, které můžeme bez nějakých restrikcí vidět.“

Pokud se chystáte do Hrachova na výlet, zaparkujte auto na parkovišti u restaurace Zrůbek U Fárů. Po zelené turistické značce je to k netradiční soše asi jeden a půl kilometru. Většina trasy vede po polních cestách a lesem, nezapomeňte si proto obout pevné boty.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.