13. listopadu 2020 • 18:32

Jak změnit fotbal? „Fevoluce“ má plán, volby až na konci. Malík reaguje

Vstoupit do diskuse
29
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chtějí překopat letité pořádky, chopit se šance, která přichází s uvězněním bývalého místopředsedy Fotbalové asociace Romana Berbra. Iniciativa Fotbalová evoluce, do níž se zapojuje velká část bývalých trenérů, lektorů a manažerů, kteří před dvěma lety opouštěli svaz při otevřeném boji právě proti Berbrovi, apeluje především na okresní a krajská patra.



Bývalý místopředseda Fotbalové asociace Roman Berbr už téměř měsíc trůní ve vazbě, policie rozjela vyšetřování mohutné korupce, a mezitím se začíná rozbíhat iniciativa za očištění zjednodušeně řečeno Berbrem pokřiveného prostředí. Do rukou to oficiálně jako první bere takzvaná Fotbalová evoluce, která tvrdí, že si nejde pro funkce, ale víc jí záleží na morálce.

„Řeší se, kdo bude předseda, kdo by mohl být ve výkonných pozicích. Ale my jsme přesvědčení, že bychom se měli bavit spíš o tom, jaké bude celé fotbalové prostředí v Česku na všech úrovních,“ říká na úvod předseda „evoluční“ iniciativy Ondřej Lípa, bývalý tiskový mluvčí reprezentace, později projektový manažer Regionálních akademií a poté tiskový mluvčí Viktorie Plzeň.

Spolu s ním vystupují ve skupině například trenéři a lektoři Antonín Barák starší, Tomáš Maruška a Jiří Vorlický, tedy lidé, kteří ke konci roku 2018 opouštěli svazové funkce. Vadily jim poměry ve fotbale, atmosféra a jejich kritika se sbíhala u tehdejšího místopředsedy Romana Berbra. A buď dostávali výpovědi, nebo je sami znechuceně podávali.

Po dvou letech a po nedávném Berbrově zadržení se v symbolických bílých košilích dávají znovu oficiálně dohromady.

„Od Berbrova zatčení uběhnul zhruba měsíc, a FAČR vydala za tu dobu jedno prohlášení, jinak se nic neděje. Touhle iniciativou trochu suplujeme práci svazu, čekal bych to spíš od něj. Chceme zbavit fotbal toho morálního bahna, které už všichni berou jako normální věc. Chceme čistý fotbal, bez úplatků, bez slov jako jízdenka a podobně,“ volá další z členů Vladimír Šmicer. Ostatně bývalých reprezentantů má iniciativa víc: ještě třeba Milana Baroše, Jana Kollera, Lukáše Zelenku, Jana Rezka, Romana Bednáře nebo Jana Rajnocha.

„Respektuji každou iniciativu s normálními názory a postoji. Navíc, ta hlavní myšlenka je stejná jako u nás, tedy dovést hnutí k volbám v okresech, následně v krajích a pak i k volební valné hromadě. Myslím, že to poslední, co nyní fotbalové hnutí a jeho členové čeká a potřebují od vedení fotbalové asociace je to, abychom dělali nějaké výzvy či podobné kroky," reaguje na nové hnutí Martin Malík, předseda asociace.

"Fotbal v České republice jsou v 90 % nadšenci a srdcaři, kteří se mu věnují ve volném čase a z lásky k fotbalu. Oni vědí nejlépe, co je v současné situaci prospěšné českému fotbalu a nepotřebují, abychom se jim to my snažili říkat. V mých očích je aktuálním úkolem Fotbalové asociace zajistit to, aby se fotbal hrál znovu na všech úrovních, jakmile to bude možné a zároveň využít aktuální situace k tomu, aby se nastavila systémová opatření zamezující podobným situacím. Samotní lidé nejsou totiž nikdy zárukou. A právě proto velmi úzce spolupracujeme s UEFA, která vytvořila na své straně tým lidí majících zkušenosti s podobnými krizemi v jiných asociacích. Nemusíme tak jednak vymýšlet věci, které jsou již vymyšlené a jednak je nad námi absolutně nezávislý dozor, který neumožní, aby to nové nastavení reflektovalo jakékoli lokální vlivy (pokud by se tedy někdo o něco takového nyní pokoušel). Tyto procesy jsou s UEFA projednány a naplánovány tak, aby byly 100% dokončeny před Valnou hromadou FAČR a dalo se na nich následně stavět," dodává Malík.

„Jsou před námi především dva úkoly,“ uvádí ale za iniciativu hlavní poselství Rudolf Řepka, který se zatím jako jediný hlásí o funkci – o předsednictví v jednom z okresních svazů na Teplicku.

Iniciativa s Vladimírem Šmicerem či Milanem Barošem chce změnit český fotbal
Iniciativa s Vladimírem Šmicerem či Milanem Barošem chce změnit český fotbal

„První úkol je informovat veřejnost. Píše nám mnoho zájemců, že by chtěli k té změně přiložit ruku, ale neví vlastně jak. A druhý úkol je vzbudit zájem, probudit fotbalovou rodinu na okresech a krajích, aby lidé začali přemýšlet, jestli jejich předseda sleduje nejlepší zájem, nebo chce jen vyhrát nadcházející zápas a udělá pro to maximum... A tihle lidé se pak musí ptát, jestli je jejich předseda správně reprezentuje na krajské valné hromadě, i na té velké,“ říká bývalý generální sekretář FAČR.

K tomu má nejdřív pomoci web fevoluce.cz, kde iniciativa popisuje například financování klubů na nižších úrovních a procesy valných hromad. Druhým krokem má být, že členové Fotbalové evoluce objedou jednotlivé regiony, kde formou semináře popíšou jednotlivé body podrobněji.

Reaktivace Prokeše a spol.

Ostatně podobným způsobem se skupina Baráka staršího, Marušky a Vorlického pod vedením tehdejšího šéfa sportovně-technického oddělení formovala Michala Prokeše před dvěma lety rozrostla do rozměrů, že sama začala potají uvažovat o převratu ve vedení asociace.

„Náš primární záměr takový nebyl, chtěli jsme pracovat s talentovanou mládeží. Ale postupně jsme zjišťovali, že chceme mít hráče taky jinak mentálně nastavené. Naše síť se pak přirozeně budovala a rodila se pyramida z lidí, kteří i právě z tohoto důvodu museli ze svazu odejít,“ připouští Lípa možnost, že Berbr tehdy Prokešovu armádu zbořil skutečně z obavy, že ho může připravit o moc.

Ta se teď skupina znovu aktivovala. Nejdřív má přijít informovanost v nižších fotbalových patrech, pak změny v okresních a krajských předsednictvech, pokud se najdou adepti.

Až pak by podle iniciativy mohla nově složená listina 202 delegátů mohla promlouvat do schvalování rozpočtu asociace a do voleb jejího vedení.

Takový je přibližný plán.

REAKCE MARTINA MALÍKA

S UEFA nastavujeme systémová opatření

„V mých očích je aktuálním úkolem Fotbalové asociace zajistit to, aby se fotbal hrál znovu na všech úrovních jakmile to bude možné a zároveň využít aktuální situace k tomu, aby se nastavila systémová opatření zamezující podobným situacím. Samotní lidé nejsou totiž nikdy zárukou.

A právě proto velmi úzce spolupracujeme s UEFA, která vytvořila na své straně tým lidí majících zkušenosti s podobnými krizemi v jiných asociacích. Nemusíme tak jednak vymýšlet věci, které jsou již vymyšlené a jednak je nad námi absolutně nezávislý dozor, který neumožní, aby to nové nastavení reflektovalo jakékoli lokální vlivy (pokud by se tedy někdo o něco takového nyní pokoušel).

Tyto procesy jsou s UEFA projednány a naplánovány tak, aby byly 100% dokončeny před Valnou hromadou FAČR a dalo se na nich následně stavět.“

 

 

Vstoupit do diskuse
29

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud