Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ruský vojenský konvoj projel v Karabachu kolem stovky mrtvých vojáků

Ruské mírové síly nakládají vozy na letadlo směr Jerevan, poté, co bylo dohodnuto, že se ukončí boje o Náhorní Karabach. foto: AP Photo

Jerevan/Baku - Podél horské silnice v Náhorním Karabachu, kudy projížděl v pátek ruský vojenský konvoj, ležela těla zhruba stovky etnicky arménských vojáků, píše agentura Reuters, jejíž reportéři jednu kolonu doprovázeli.
  20:21

Z výjevů, které se odhalovaly při jejím průjezdu, bylo podle ní patrné, jak moc zoufalé boje se v enklávě odehrávaly. Vojenský kontingent vyslaný Moskvou má dohlížet na dohodnutý klid zbraní v oblasti.

Jeden z bojovníků ležel uprostřed silnice tváří k zemi, popisuje agentura. Na kraji silnice stála auta a dodávky s dírami od šrapnelů, poničená vojenská technika a shořelý tank. Několik těl bylo namačkáno v čemsi, co připomínalo prostřílenou vojenskou sanitku. Nohy jedné z mrtvol byly omotané obvazem, další mrtvý měl podvázanou cévu.

Arméni demonstrují proti dohodě o Náhorním Karabachu, policie zpočátku protestující zatýkala

Některé náhrobní kameny lemující silnici byly poničené. A některé prostřílené automobily byly posprejované, vidět byla i svastika, byť není jasné, kdo ji nakreslil.

V Lačinském koridoru pak skupina etnických Arménů, kteří podle svých slov bojovali v řadách karabašských jednotek, zvednutím ruky zdravili projíždějící ruský konvoj. S mírovou dohodou však spokojení nejsou.

Padesátiletý Suren Zarakajan prohlásil, že cítil stud, když se dozvěděl o uzavření dohody mezi Jerevanem a Baku o ukončení bojů, která stvrdila územní zisk Ázerbájdžánu. „Od Ruska jsem čekal více a dříve. Ale Rusko se zajímá o své základny a cíle. Nezáleží, jestli je základna v Ázerbájdžánu nebo v Arménii. Má zájem na tom, aby se tady nedostali Turci,“ řekl agentuře Reuters Zarakajan a připustil, že ázerbájdžánské jednotky, které podporovalo Turecko, byly silnější. Klíčovou roli podle něj sehrály bezpilotní letouny. „Odvedly 90 procent práce,“ pronesl. „Leželi jsme a nikoho jsme neviděli. Ale byli jsme bombardováni, bombardováni a bombardováni. V noci, ráno, přes den,“ dodal.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina při nejnovějších bojích o Náhorní Karabach zemřelo více než 4000 lidí na obou stranách, včetně civilistů. Dalších 8000 jich bylo zraněno, desítky tisíc musely opustit své domovy.

Ázerbájdžánská armáda dobyla strategické město Šuša v srdci Karabachu, jde o zásadní událost v bojích

Na jiném místě enklávy ve městě Kelbadžar a jeho okolí se mezitím arménští obyvatelé narychlo a s těžkým srdcem balili a odjížděli do Arménie, než bude oblast v neděli předána Ázerbájdžánu.

Ruský vojenský kontingent má čítat skoro 2000 vojáků a má dohlížet na naplňování dohody, která ukončila poslední boje v Náhorním Karabachu. V pondělí ji podepsali kromě ruského prezidenta také jeho ázerbájdžánský protějšek Ilham Alijev a arménský premiér Nikol Pašinjan. Dohodou se Arménie zavázala, že stáhne vojska z oblasti konfliktu a do konce listopadu vrátí Ázerbájdžánu tři dříve obsazené okresy. Baku bude kontrolovat jih Karabachu a druhé největší město Šuša.

Autor: