Hlavní obsah

Česku znovu hrozí africký mor prasat

Právo, Stanislav Ptáčník

Česku reálně hrozí opětovné zavlečení afrického moru prasat do tuzemských chovů. Toto vysoce infekční onemocnění se totiž objevilo blízko českých hranic v Německu a Polsku. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) proto svolal Ústřední nákazovou komisi.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zastřelený divočák v Bojkovicích. Archivní snímek

Článek

Nákaza prasat africkým morem se vyskytla ve druhé německé spolkové zemi. Po Braniborsku byla zaznamenána i v Sasku, a to i poblíž hranic s ČR. Již dříve se nemoc objevila v Polsku i v dalších evropských zemích.

Komise se shodla, že by se měl zvýšit odlov divokých prasat na severu Čech. Zóna intenzivního lovu bude vyhlášena od pondělí ve Frýdlantském a Šluknovském výběžku. Ve vnitrozemí bude oblast ohraničena silnicí mezi Hřenskem na západě a Harrachovem na východě. Jedná se o území o rozloze asi 1500 kilometrů čtverečních.

V Braniborsku řádí africký mor. Už se nakazilo 20 divočáků

Evropa

Motivovat lovce má v této oblasti nově zavedená odměna 2000 korun za ulovený kus. K důslednějšímu vyhledávání uhynulých zvířat a jejich včasnému odklízení má přispět zvýšení nálezného na 3000 korun za kus, když ve zbytku ČR činí 2000 Kč za divočáka.

Lidé by při nalezení uhynulého prasete měli neprodleně informovat příslušné myslivecké sdružení nebo obecní úřad. Očekává se, že do konce roku by stát mohl vyplatil zástřelné za zhruba pět tisíc ulovených divočáků.

Koronavirus, který napadá prasata, se může přenést i na lidi, varuje studie

Věda a školy

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda by nová pravidla měla platit až do jara.

I ptačí chřipka

Komise jednala také o ptačí chřipce, kterou v Evropě zaznamenali v Německu, Velké Británii či v Nizozemsku. Veterináři upozornili, že je nutné zamezit kontaktu volně žijících ptáků s chovanou drůbeží i s krmivem a napájením a zhoršení zdravotního stavu drůbeže nebo vyšší úhyny hlásit.

„Nákazová situace v okolních zemích se zhoršuje hned u dvou nebezpečných chorob současně, a je tedy otázkou času, kdy se některá z nemocí znovu objeví na našem území,“ uvedl Toman.

Reklama

Výběr článků

Načítám