Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Senát schválil zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027

Senát schválil beze změn zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027. Souhlasil tak i se zvýšením pokut za týrání zvířat nebo zákazem drezúry v cirkusech a podobných zařízeních. Rozhodl o tom po čtyřhodinové debatě v rámci novely o ochraně zvířat proti týrání. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Obhájci zákazu klecových chovů argumentovali tím, že nosnice v klecích mají nevyhovující podmínky a trpí stresem a deprivací. Poukazovali také na to, že k zákazu přistoupilo například Německo nebo Rakousko a že obchodní řetězce samy chtějí od prodeje vajec z klecových chovů odstoupit k roku 2025. Odpůrci, k nimž patřil i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), namítali, že zákaz poškodí české chovatele vůči ostatním v Evropské unie a umožní dovoz levných vajec zejména z Polska a Pobaltí.

Horní komora na popud svého zdravotního výboru vyzvala podobně jako Sněmovna vládu "k aktivnímu prosazování zákazu klecových chovů na úrovni EU". Vyžádala si, aby ji kabinet o této věci informoval do konce března příštího roku. Ministr zemědělství namítal, že posun v tomto směru lze očekávat až za rok.

Česko prosazuje zákaz chovu nosnic v klecích v rámci unie nejpozději od roku 2030. Podle senátora Zdeňka Hraby (STAN) by vláda měla připravit dotační program, který podpoří české chovatele nosnic v přechodu na bezklecové systémy s důrazem na zachování produkce vajec v Česku.

Podle organizací, které dlouhodobě zákaz klesových chovů prosazují, se schválením novely připojila Česká republika k vyspělým státům. „Po napínavém souboji se Česká republika připojí k vyspělým státům jako je Švýcarsko, Rakousko nebo Německo a spolu s nimi zlepší ochranu zvířat,“ reagovala organizace Obraz na svém Facebooku.

Diskriminační krok

Jiný názor má ale Jihočeská agrární komora. Podle ředitelky Hany Šťastné jde o diskriminační krok. „Je to diskriminační krok, pokud se klecové chovy nezakážou i v zemích, ze kterých se do Česka vajíčka dovážejí, a to v i podobě zpracovaných výrobků, jako jsou sušenky či majonézy. Domníváme se, že je to populistické opatření. Doufáme, že nebudou znehodnocené investice, protože naši výrobci investovali obrovské miliardy do obohacených klecí," řekla Šťastná ČTK.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obraz

Štítky Senát, slepice, klec, klecový chov, zákaz, Senát Parlamentu ČR, Česko, vejce, Evropská unie, Německo, Rakousko, Miroslav Toman, ČSSD, Polsko, Zdeněk Hraba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senát schválil zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.