Před zlínským obchodním domem bude stát ruské kolo

Foto: Obchodní dům Zlín
ZLÍN - Již potřetí se před Obchodním domem Zlín rozsvítí v adventním čase vánoční strom. Ve středu 12. listopadu sem doputoval z Karolinky na Vsetínsku, od jedné z tamních rekreačních chalup, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí obchodního domu Martina Žáčková.

„Její majitelé tam před 20 lety vsadili do země malý vánoční stromeček, který se postupně rozrostl a po letech začal utlačovat a ohrožovat okolí. Když už bylo třeba jej pokácet, rozhodli se majitelé, že jeho prostřednictvím chtějí udělat radost druhým,“ prozradila Martina Žáčková.

V tomto týdnu bude stromeček dozdoben světelnými ozdobami, aby se mohl k zahájení adventu rozzářit. „Zatím není jisté, jestli připravíme i nějakou akci k slavnostnímu rozsvícení. Spíše to ale nebude možné, okolnosti tomu nyní nenahrávají,“ doplnila Martina Žáčková.

Slavnostní atmosféru Obchodního domu a vánočních nákupů podtrhne i vnitřní a venkovní světelná výzdoba, která bude instalována v nejbližších dnech. „Skutečnou lahůdkou pak bude Vánoční ruské kolo, které bude umístěno v adventním čase před Obchodním domem a jistě zpestří malým i velkým Zlíňanům sváteční čas. V provozu bude až do konce roku,“ dodala Martina Žáčková.

Další zpestření nabídne zajímavá výstava ve druhém podlaží Obchodního domu, kde právě vzniká nová prodejní galerie. Ta, jakmile to opatření nouzového stavu dovolí, představí fotografie světoznámého Jana Saudka. Prodejní výstava se koná při příležitosti 85. narozenin, symbolicky bude vystaveno 85 fotografií. Zlín je jediným městem na Moravě, které bude výstavu hostit. Jan Saudek, označovaný za nejvýznamnějšího žijícího českého fotografa a jednoho z desítky nejlepších na světě, přitom dnes vystavuje v tomto rozsahu zřídka.

„Jde o pečlivě vybraný průřez od nejstarších témat spjatých se vzpomínkami na dětství či známými figurálními motivy zasazenými do průmyslové krajiny až po poslední díla, v nichž Jan Saudek svým osobitým, až provokativním způsobem zachycuje ženské tělo jako oslavu jeho krásy a přirozenosti. Návštěvníci uvidí i některé z ikonických, dobře známých fotografií. Sběratelé a milovníci umění mohou všechny vystavené originály zakoupit,“ upřesnil Pavel Chmelík z Galerie Artrium, která výstavu pořádá spolu s Obchodním domem Zlín a Magistrátem města Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x