Hlavní obsah

Profesor Neužil: Srdce by mělo dostat Oscara za hlavní roli

Světově uznávaný kardiolog profesor Petr Neužil z pražské Nemocnice Na Homolce napsal knihu V zákulisí srdce.

Foto: Václav Pergl, Právo

Kardiolog profesor Petr Neužil

Článek

„Srdce by mělo dostat Oscara za hlavní roli, nejen za vedlejší, za nějaký ten uslintaný a do scénáře dodatečně vecpaný herecký štěk,“ píše ve své knize.

„A možná snad i za režii nebo příkladnou dramaturgii. Především by ale Oscara měla dostat armáda lidí, jejichž celoživotním údělem je, aby naše lidské srdce nepřestalo pumpovat zbytečně brzy, aby dohrálo svoji partituru až k poslednímu listu a neskončilo někde uprostřed, natož na samém začátku předehry.“

Profesor Neužil v knize píše, že tuhle nelehkou úlohu mají nejen kardiologové a vlastně celé týmy specializovaných odborníků. „Jsou povolaní k tomu, aby naplňovali svůj hlavní úkol: lidské SRDCE co nejlépe konejšit a hýčkat. A nejen to, musí ho bezvýhradně podporovat v jeho nelehké práci. Kardiologové a kardiochirurgové – dva základní medicínské obory dostaly takový úkol do vínku.“

Jak se rodily nové zákroky, často první ve světě

Kniha je určená běžnému čtenáři. I když jde o kardiologii a o to, jak se rodily nové zákroky, je napsána srozumitelně a čtenář se v ní výborně orientuje. Navíc jí autor dává osobitý styl a pohled na věci nejen medicínské, ale i společenské a osobní. Nezapře v sobě, že koketoval i se žurnalistikou, ale zvítězila medicína.

Zajímavé jsou pasáže, kde rozebírá studijní pobyty v zahraničí na klinikách po celém světě, kde se učil novinkám v kardiologii, aby pak to, co poznal, jako první v Česku aplikoval a umožnil tak pacientům tu nejmodernější léčbu srdce. Ba co víc: jako vědec s netradičním myšlením přišel na mnoho postupů, které pak jako první na světě nabídl pacientům, což svět ocenil a od něj i převzal.

Zajímavé je i jeho setkání s americkým lékařem indického původu Vivekem Reddym, s nímž si na ubrouscích kreslili strategii při odstraňování komorových tachykardií u nemocných po infarktu myokardu, tehdy absolutní novinky. Dodnes jsou s Vivekem velcí přátelé.

Prestižní pracoviště

Profesní příběh profesora Neužila vlastně mapuje vývoj kardiologie za posledních třicet let, a to velmi srozumitelně. Neužil vybudoval z kardiologie Nemocnice Na Homolce prestižní pracoviště, na němž se českému pacientovi dostává nejnovější léčby ve světě. A v mnoha zákrocích má právě profesor Neužil světové prvenství.

Zachránil tisíce lidských životů a patří mezi světové špičky. Přesto chodí nohama po zemi, nenahlíží na svět z akademických výšin, ale má pokoru k oboru i úctu k pacientovi. To se prolíná celou knihou. Svůj humor uplatňuje i v druhé rovině knihy – v povídkách ze zákulisí léčby srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám