Zemřel Jan Konopásek, stěžejní osobnost moderního československého jazzu a držitel Grammy

Vydáno 14.11.2020 | autor: Andrea Štipčáková

V úctyhodném věku 88 let zemřel Jan Konopásek, český barytonsaxofonista, flétnista, skladatel a stěžejní osobnost moderního českého jazzu. Českému rozhlasu to potvrdil rodinný přítel, Jiří Válek.

Zemřel Jan Konopásek, stěžejní osobnost moderního československého jazzu a držitel Grammy Zdroj: ČT

Jan Konopásek patřil mezi důležité osobnosti druhé poloviny dvacátého století. S hudbou se potkal už v mladém věku, kdy soukromě studoval hru na klavír. V roce 1957 dostal angažmá u Karla Krautgarneta, součástí jehož bigbandu se krátce na to stalo Konopáskem a jeho přáteli založené Studio 5.

mrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Po jeho zániku založila velká osobnost československého jazzu s Karlem Velebným soubor S+HQ, který patřil k nejvýznamnějším své doby. Stejně jako Studio 5 však neměl dlouhého trvání. V roce 1965 totiž Konopásek emigroval.

„Utekl jsem, jak se říkalo lidově, přes Jugoslávii. Po dvanáctidenním vězení v Koparu jsem přeplaval do Itálie a posléze skončil na pět let v Německu. Tento úsek mého života je na knihu, kterou snad jednou napíšu. Vlastně jsem emigroval v životě třikrát: v roce 1965 do Německa, 1971 do Ameriky a potřetí v roce 1991, po 26 letech zpět, do Československa. Ten návrat nazývám také jakousi emigrací,“ uvedl Konopásek v roce 2002 pro časopis Harmonie.

V zahraničí byl Konopásek v angažmá u Woodyho Hermana a podílel se na LP Thundering Herd, které bylo v roce 1974 oceněný Grammy. Český rozhlas jej pak nedávno ocenil Cenou Gustava Broma.

Text: Andrea Štipčáková, foto: ČT
Témata: Jan Konopásek, jazz, Grammy, Studio 5. S+HQ, Woody Herman, Karel Velebný

zavřít