Seriál Dámský gambit (2020) – Fenomenální drama o šachu a strastech života

763

Netflix, HBO a Apple TV+ je v dobách koronaviru snad jediná jistota, kterou seriálový a filmový nadšenec má. Aktuálně si můžete zpříjemnit podzimní studené dny při sledování famózního seriálu Dámský gambit, který se motá kolem profesionální hráčky šachu. Během několika dílů se tvůrci dotýkají mnoha poutavých témat a poukazují na problematiku závislosti, úspěchu i společenských vztahů.

Seriál, který vychází z knižní předlohy, se na první pohled tváří jako sonda do skutečného lidského života jedné šachové hráčky. Hlavní hrdinka Beth Harmon ale nikdy ve skutečnosti neexistovala. Kniha vyšla již v roce 1983 a je až s podivem, že se takto brilantní příběh nedostal do televize či na plátna kin dříve.

Příběh o dívce, která po tragické nehodě skončí v sirotčinci a díky svému intelektu a náhodě nalezne zalíbení v šachu, si ale pár prvků z reálného světa přeci jenom vypůjčil. Autor knihy čerpal z vlastních zkušeností a příběh je v jistých částech odrazem jeho vlastního života z dob, kdy se účastnil šachových turnajů. Stejně tak se do děje propsala jeho zkušenost s tvrdými léky, které sice musel brát kvůli zdravotním obtížím, ale prakticky stejnou paralelu najdeme i u Beth, která omamné až halucinogenní léky dostane kvůli svému psychickému stavu. Děj velmi dobře vykresluje sociální rovinu, přibližuje někdejší rozdíly ženského a mužského světa a naťukává i rasismus. Na to vše seriálu většinou stačí jedna postava reprezentující danou problematiku. Například kamarádka Beth, černá dívka Jolena, představuje utlačovanou rasu, která i přes životní trable jde za svým snem. Bethynina adoptivní matka zase reprezentuje ženu v područí svého manžela, která má vlastní nenaplněné touhy, ale vlivem osudu skončila jako bezdětná žena v domácnosti. A zajímavých postav je tu fůra. Zpočátku mrzutý správce sirotčince, pan Shaibel, který má zásadní vliv na kariéru mladé dívky nebo místní mistr Beltik, kterého si zahrál Harry Melling (série Harry Potter).

I ti, kteří dostali na obrazovkách méně času, sehráli důležitou úlohu, která má dost často zásadní význam pro rozvíjení příběhu. Herci se zkrátka v případě Dámského gambitu opravdu vyznamenali. A aby toho nebylo málo, v čele hereckého orchestru a poutavého příběhu stojí brilantní Anya Taylor-Joy, která s trochou make-upu, líčidel a správného účesu vyroste z mladé nesmělé dámy do oslnivé a inteligentní krásky. Isla Johnston jakožto její mladší verze ji pak dokonale zastupuje vždy, když to příběh vyžaduje. 

Velkou roli zde hraje i problematika adopce či financí, což je aktuální i v dnešní době. Seriál velmi zdárně popisuje ne vždy radostné dospívání u žen a někdy až naturalisticky ukazuje ošklivé životní strasti. Jedná se o momenty nebo hořké až nechutné chvíle, se kterými se můžete velmi snadno ztotožnit. 

Seriál po celou dobu působí velice přirozeně, jako by byl vytržený ze života jedné neobyčejné dívky, které až na svou genialitu a úspěch prožívá úplně stejné nesnáze a bolesti jako normální člověk.

Beth Harmon není v seriálu vykreslena jako nepřemožitelná hrdinka, ale jako žena, která má své nedostatky i touhy. A přesně v tom je síla jejího charakteru, ke kterému si snadno vybudujete náklonnost.

SERIÁL: DÁMSKÝ GAMBIT

Drama
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)
Tvůrci: Scott Frank, Allan Scott
Režie: Scott Frank
Předloha: Walter Tevis (kniha)
Scénář: Scott Frank, Allan Scott
Kamera: Steven MeizlerPříběh
Hudba: Carlos Rafael Rivera
Hrají: Anya Taylor-Joy, Harry Melling, Moses Ingram, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Chloe Pirrie, Marielle Heller, Janina Elkin, Jacob Fortune-Lloyd, Marcin Dorociński, Patrick Kennedy a další…
www.netflix.com

PŘEHLED RECENZE
Příběh
10
Herecké výkony
10
Vizuální zpracování
9
Hudba
9
recenze-serial-damsky-gambit-2020Ohromující drama ze 60. let, které během sedmi dílů dokáže rozebrat problémy závislosti na drogách i alkoholu, taktéž se zaměřuje na osobní trable a bolesti z odloučení i ze smrti, ale i překonávání překážek a sledování svých cílů. Navíc se možná přiučíte i něco o šachu. Herecky a příběhově se jedná o předčasný vánoční dárek, který jste nečekali, ale rozhodně budete rádi, že jste ho dostali.