Rakovina slinivky patří k nejagresivnějším. Šancí pro pacienty může být molekulární testování

Zlepšit léčbu rakoviny slinivky, která patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění, by mohlo rozsáhlejší molekulární testování. Až u čtvrtiny pacientů je možné tímto testováním identifikovat genové odchylky, na základě kterých mohou lékaři nastavit pacientům léčbu na míru.

Na konferenci k novinkám léčby karcinomu slinivky to ve čtvrtek 12. listopadu řekl Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (1. LF UK a VFN). 

V České republice je každoročně odhaleno až 2000 nových případů karcinomu slinivky a jejich počet narůstá. Toto onemocnění je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí na zhoubné nádory (po karcinomu plic, tlustého střeva a prsu) a má také nejnižší míru přežití ze všech druhů rakoviny. Pouze osm procent pacientů s touto nemocí žije déle než pět let.

Tuto nepříznivou statistiku je podle Petruželky možné zlepšit výběrem léčby na základě odhalených genetických odchylek. "Precizní onkologie spočívá v tom, že na základě molekulární analýzy nádoru můžeme vybrat cílenou léčbu, která bude u pacienta fungovat," uvedl Petruželka. To je možné asi u čtvrtiny pacientů s touto diagnózou.

V současnosti je zdravotními pojišťovnami hrazeno molekulární testování jen na některé mutace genů. Podle Pavla Dundra, který je na stejném pracovišti přednostou Ústavu patologie, se ale o úhradě ze zdravotního pojištění vedou s pojišťovnami jednání.

U rakoviny slinivky je zásadní včasné odhalení a rychlé nasazení léčby, protože jen u asi deseti až 15 procent pacientů je řešením operace. Přednosta 1. chirurgické kliniky 1. LF UK a VFN Zdeněk Krška doplnil, že se zvyšuje procento přežití u těch pacientů, kterým lékaři odstranili slinivku s nádorem "co nejradikálněji", tedy i s okolní lymfatickou tkání.

"Víme, že 40 procent pacientů nám přežívá 40 měsíců tam, kde se odstraní nejen nádor, ale i další tkáně v okolí," uvedl Krška. Odborníci se shodují na tom, že takovou operaci by měl pacient podstoupit v některém z velkých onkologických centrech.

Související

Princezna Kate oznámila, že má rakovinu.

Britská princezna Kate má rakovinu

Princezna Kate v pátek po mnoha spekulacích prozradila, jaký je její zdravotní stav. Manželka následníka trůnu ve videu, které zveřejnila na sociální síti, oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu. Princezna z Walesu podstupuje chemoterapii. 

Více souvisejících

rakovina zdraví lékaři Vědci

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy