Ludvík Kundera: Labyrint světa a lusthauz srdce

14. listopad 2020

V neděli 15. listopadu uplyne 350 let od úmrtí významného českého myslitele, humanisty a pedagoga Jana Amose Komenského. Při této příležitosti vysíláme reprízu rozhlasové inscenace Labyrint světa a lusthauz srdce, která byla pořízena na základě kultovního představení Divadla Husa na provázku. Dramatickou koláž na motivy stejnojmenného díla Jana Amose Komenského pro brněnské divadlo napsal Ludvík Kundera. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Petr Oslzlý, Peter Scherhaufer
Stereoscénář: Josef Daněk, Zdeněk Kozák
Osoby a obsazení: Poutník (Petr Oslzlý), Kristina (Gabriela Ježková), Mámení (Alena Ambrová), Všezvěd (Václav Svoboda), Prologus, Osud, Převor, Maršál, Hlavní, Šalamoun (Jiří Pecha), dále účinkují (Ivana Hloužková, Ivan Urbánek, Vladimír Hauser, Pavel Zatloukal, Michal Bumbálek, Jan Leflík, Radim Fiala, Roman Slovák, Dita Kaplanová), zpěv (Iva Bittová)
Dramaturgie: Tomáš Sedláček
Zvukový mistr: Josef Daněk
Hudba: Daniel Forró, Karel Horký
Režie: Peter Scherhaufer, Zdeněk Kozák
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1996

Kultovní inscenace Divadla Husa na provázku (DHNP) vznikla v roce 1983 v režii Petera Scherhaufera. Ve stejném roce se stala součástí mezinárodního divadelního projektu Labyrint světa, který se konal v Dánsku a zúčastnily se ho další tři divadla (Cardiff Laboratory Theatre, Theatervaerksteret Pen Bla Hest, Teatr 77). Cílem projektu bylo zaznamenat a zobrazit situaci tehdy ještě rozdělené Evropy.

Příběh Poutníka, který touží pochopit chod světa, a proto se vydává na strastiplnou cestu, v níž nachází jen bídu a zklamání, což mu zprostředkovávají dva průvodci – Všudybud Všezvěd a Mámení, aby nakonec nalezl víru v lásku, se na jevišti setkal s nebývalým úspěchem. V DHNP se inscenace hrála více než 15 let a kromě Petra Oslzlého v roli Poutníka se v ní vystřídala dlouhá řada herců. Rozhlasová inscenace z roku 1996 je mj. unikátním záznamem uměleckého souboru, který dominoval divadlu v devadesátých letech 20. století.

autoři: Alena Blažejovská , Hana Hložková
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.