Návrat dětí do škol: Opatřeními nesmíme vychovat kastu negramotů, říká expert

Andor Šándor patří mezi přední bezpečnostní experty
Andor Šándor patří mezi přední bezpečnostní experty
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 11. 2020

Po obnovení prezenční výuky v prvních a druhých třídách a ve speciálních školách by se ostatní žáci a studenti mohli vrátit do lavic postupně ve třech etapách rozvolňování opatření proti covidu-19. Vyplývá to z tabulky pro opatření proti covidu-19, kterou představil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Jde ale o to, jakým směrem se epidemie vydá. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora je hlavně důležité najít balanc v opatřeních tak, aby nebylo narušeno vzdělávání školáků.

V současnosti je stav takový, že školy jsou kvůli zhoršení epidemie zavřené od první poloviny října. Nově bude obnovena prezenční výuka děti z prvních a druhých tříd základních škol a všechny ročníky speciálních škol. A to od 18. listopadu. Kromě toho budou dál fungovat mateřské školy. Ostatní budou zatím pokračovat v povinném distančním vzdělávání.

Řada odborníků se ale obává toho, zda právě návrat dětí do lavic, nebude tím, co opět dostane epidemii mimo kontrolu. Stále totiž platí, že děti nevykazují příznaky infekce.

"Dvě studie nám říkají, jak to může s návratem dětí do škol vypadat. Jedna je Britská, která říká, že děti jsou velcí přenašeči a je to problém, druhá Německá, která říká úplný opak," nastínil pro ŽivotvČesku.cz Andor Šándor, že podle studií vyhodnocovat rizika není mnohdy zcela jednoduché.

"Pro mě osobně je problém, co se z těch dětí stane. Ono to není jen o prvácích a druhácích. Podle mě by prvňáci mohli jít za rok znovu. Ale vidím problém u sedmáků, osmáků, maturitních ročníků. Jde o to, abychom s opatřeními nevychovali nějakou kastu negramotů, takže se musí najít nějaký balanc, každopádně současná generace školáků to nebude mít jednoduché," okomentoval současná opatření Andor Šádor.

"Když sleduji, jak se říká, abychom ochránili rizikové skupiny, tak to vypadá, že ochráněním rizikových skupin to vyřešíme, otázka je, jak to ochránění bude vypadat, aby pro ty seniory v domovech důchodců nepředstavovala poslední hřebík do jejich rakve, kdy ztratí úplný kontakt se svými nejbližšími," dodal bezpečnostní expert pro ŽivotvČesku.cz.

V současnosti nový systém PES ukazuje, že v případě, že by se ale epidemie dostala mimo kontrolu a stav v zemi padl do nejhoršího stupně, podle tabulky se zavede distanční výuka na všech stupních s výjimkou MŠ, speciálních škol, a prvního a druhého ročníku ZŠ + speciální případy. Znamená to tedy, že ať epidemie zesílí jakkoli, prvňáci a druháci se budou učit už jen ve školách.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.