V Moskvě si můžete zaplatit přístup do systému rozpoznávání obličejů

V Moskvě si můžete zaplatit přístup do systému rozpoznávání obličejů
Fotografie: @zvandrei
  • Na Telegramu se šířila reklama o možnosti využití služeb pro rozpoznávání obličejů
  • Během pár dnů můžete získat informace o každém pohybu konkrétní osoby

Thomson Reuters Foundation uvedla, že mladá žena získala přístup k systému rozpoznávání obličejů za směšně nízkou cenu, v přepočtu asi 4,5 tisíce korun (16 tisíc rublů).

Anna Kuzněcovová viděla na Telegramu reklamu, která nabízela přístup k moskevským kamerám pro rozpoznání obličejů, stačilo jen poslat peníze a fotografii osoby, kterou chtěla sledovat. Žena neváhala a spolu s penězi poslala fotografii sama sebe. O dva dny později jí přišla zpráva obsahující informace o jejím pohybu za celý měsíc a do detailu popsané přesné časy i adresy.

Kamery

Podle Kuzněcovové jde o jasné nebezpečí pro veřejnost, pokud jsou citlivé informace tak lehce k dostání. „Každý blázen vás může pomocí tohoto systému sledovat. Zločinci mohou kontrolovat, kdy a kam jdete, a díky tomu krást ve vašem bytě nebo vám kdekoli ublížit,“ řekla pro Thomson Reuters Foundation. „Může se stát cokoliv", dodala.

Moskva zavedla systém na rozpoznávání tváří v lednu, jak uvádí vedomosti.ru. Tento systém je jedním z nejpropracovanějších na světě, není ale zdaleka jediný. V červenci bylo odhaleno, že společnost Rite Aid tajně používala podobný systém v síti stovek obchodů více než osm let, jak uvedla agentura Reuters. Díky jeho nasazení se mělo předejít krádežím a násilným trestným činům. Řada měst v USA zakázala služby rozpoznávání obličeje v reakci právě na obavy ze zneužitelnosti, včetně San Franciska, Bostonu a naposledy Portlandu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze