Hlavní obsah

Pekhart musí čekat dál, reprezentace ale také. První místo nemá ve svých rukou, záleží na Skotech

Plzeň
Aktualizováno

Legionář v polských službách Tomáš Pekhart musí dál čekat, zda si za českou reprezentaci bude moci zahrát alespoň ve středečním utkání Ligy národů proti Slovensku. Stejně tak musí čekat národní tým, zda se mu za panující konstelace přece jen otevře cesta k prvnímu místu ve skupině a postupu do elitní první divize Ligy národů. „Věříme hodně, ale nemáme to ve svých rukou. Znamená to vyhrát zápasy s Izraelem a Slovenskem a pak čekat, že Skotové klopýtnou, protože jen v tom případě bychom je mohli předstihnout,“ je trenérovi Jaroslavu Šilhavému jasné, že po dvou prohrách s týmem z Ostrovů bude záležet, jak si Skotové povedou na Slovensku a poté v Izraeli.

V první místo ve skupině hodně věříme, ale nemáme to ve svých rukou, říká trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Skotové se tento rok stali osudem české fotbalové reprezentace. Nejprve ve dvou konfrontacích v Lize národů, teď i tím, že ve čtvrtek vyválčili v baráži v Srbsku postup na EURO a příští rok budou doma v Hampden Parku v Glasgowě prvním soupeřem Šilhavého týmu v základní skupině evropského šampionátu.

Trenér české reprezentace ale nevěří, že by byli z postupu omámení a úspěchem opití natolik, že by závěr Ligy národů dohrávali jen z povinnosti. Zvlášť, když mají v tabulce čtyřbodový náskok a první místo ve skupině 2 a tím i postupu do elitní první divize se jim přímo nabízí.

„Nátura Skotů navíc není taková, že by spekulovali, takže nepřichází v úvahu, aby nedělní utkání v Trnavě podcenili. Odehrají zápas určitě na sto procent, stejně jako Slováci, kteří si rovněž zajistili z baráže postup," pravil Jaroslav Šilhavý při videokonferenci v Plzni, kde se národní celek chystá na dva nadcházející duely.

Tím první bude nedělní s Izraelem, nad nímž český celek vyhrál na jeho hřišti v Haifě v říjnu 2:1.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Jaroslav Šilhavý posbíral v Lipsku spoustu informací...

„Předpokládám, že Izrael předvede podobný výkon jako doma, protože jeho hra na domácích a venkovních hřištích se příliš neliší. Zvláště v této době, kdy se hraje bez diváků a podpora fanoušků se tím maže," nepředpokládá český kouč fotbalovou proměnu Izraele oproti říjnovému střetnutí.

„Určitě ale na nás bude lépe připraven, protože my ho v prvním vzájemném střetnutí zaskočili."

Zatímco český tým nastoupil ve středu k přípravě proti Německu, Izrael se mohl koncentrovat přímo na nedělní utkání v Plzni. Původně měl hrát v Oslo rovněž přátelsky s Norskem, zápas byl ovšem z obav z šíření koronavirové nákazy zrušen.

„Uvidíme až na hřišti, zda pro Izrael bylo výhodou či nevýhodou, že mu utkání v Norsku opadlo a mohl se chystat na střetnutí s naším týmem. My se na nedělní utkání připravovali, jak jsme si naplánovali," nechal se slyšet Šilhavý, o sestavě však mluvit nechtěl.

„Bude jiná než v Německu," pravil diplomaticky, ale jedno mu bylo jasné.

Nejenže se musí obejít bez brankáře Pavlenky, který se po středeční přípravě proti Německu od mužstva odpojil a vrátil se do Brém, ale ani nejlepšího střelce polské ligy Tomáše Pekharta proti Izraeli nevyzkouší.

Po návratu z Lipska sice Pekhart absolvoval dva další testy na covid-19, jejichž výsledek vyzněl negativně, nicméně UEFA stále ještě nevyslovila souhlas, aby mohl za českou reprezentaci nastoupit.

„Případ řešíme a s UEFA intenzivně komunikujeme. Nicméně pro nedělní zápas se Pekhart k reprezentaci nepřipojí," potvrdil mluvčí národního týmu Petr Šedivý.

Reklama