Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mělas to vědět: Její dokonalý život skončil brutální vraždou cizí ženy

Autor: Ivan D. Hladík - 
14. listopadu 2020
19:15

Možná stačí říct tři jména – Nicole Kidmanová, Hugh Grant a Donald Sutherland. A přidat zmínku o napětí, něčem hrozivém za záclonkou dokonalosti. Snad ještě srovnání: Mělas to vědět, nový seriál, zaujme všechny, kdo milovali Dívku ve vlaku či Zmizelou.

Šestidílnou minisérii Mělas to vědět (The Undoing) uvádí televize HBO (i na HBO Go). Bestsellerovou předlohu příběhu od Jean Hanff Korelitzové současně opět vydává nakladatelství Grada. Stejně jako kniha i minisérie pojednává o úspěšné psychoterapeutce Grace Fraserové (Nicole Kidmanová), jejím manželovi Jonathanovi (Hugh Grant) a synovi Henrym (Noah Jupe), který navštěvuje prestižní soukromou školu v New Yorku. Zdánlivě idylický život krásné rodiny se znenadání obrátí naruby: místo oslav Graciny první publikované knihy se řeší bezcitná vražda, zmizelý manžel a místo muže, kterého Grace překvapivě tak málo znala, řetězec strašlivých událostí. Katastrofa před zraky veřejnosti narůstá do netušených rozměrů. Grace musí pohřbít svůj dosavadní život a začít kvůli sobě a svému dítěti znovu.

Mělas to vědět: Zdánlivě idylický život krásné rodiny znenadání obrátí naruby bezcitná vražda, zmizelý manžel a řetězec strašlivých událostí. Mělas to vědět: Zdánlivě idylický život krásné rodiny znenadání obrátí naruby bezcitná vražda, zmizelý manžel a řetězec strašlivých událostí. | HBO

Seriál produkovali režisérka Susanne Bierová (Noční recepční, 2016), která je držitelkou Emmy, Oscara a Zlatého glóbu, David E. Kelly (držitel Emmy, scénárista seriálu Sedmilhářky, 2017), mezi producenty je také herečka Nicole Kidmanová. Otce její postavy pak v seriálu ztvárnil Donald Sutherland. Sama Kidmanová vzpomíná, jak se pro roli okamžitě nadchla. I proto, že ji přitahují složité postavy. „Mohla jsem také pracovat s výbornou režisérkou na příběhu, v němž moje postava má vypracovanou složitou psychologickou mapu. Uchopit ji pro šest hodin vyprávění bylo opravdu vzrušující,“ řekla Kidmanová.

Podívejte se na upoutávku seriálu:

Video  Mělas to vědět: Zdánlivě idylický život krásné rodiny znenadání obrátí naruby bezcitná vražda, zmizelý manžel a řetězec strašlivých událostí. • VIDEO  - HBO
Video se připravuje ...

Spolu s ní má divák možnost bát se i odhalovat... Dokonalý, do detailů vyladěný život Grace Fraserové by jí nejspíš většina žen záviděla. Má peníze, uznávaného manžela, je úspěšnou ženou obklopenou přáteli. Její život je pohodlný a doslova vyloupnutý ze zlaté skořápky. Až do chvíle, kdy kdosi brutálně zavraždí jinou ženu, s níž se Grace jen mimoděk setkala. A především do chvíle, kdy všichni věří, že vraždu spáchal její úžasný manžel Jonathan. Zdánlivě skálopevné jistoty se sesypou jako domek z karet... Další a další nová odhalení nešeptají, ale zplna hrdla křičí Grace do tváře – Mělas to vědět! Co všechno ještě odhalí? „Opravdu mě fascinuje lidská přirozenost a okolnosti, díky nimž jsme ochotni věřit věcem, které vlastně nejsou nic víc, než naše ideály, skutečně neexistující. Zatímco přirozeně, v jakémsi sebeobranném režimu nevidíme jiné věci, mnohdy důležitější,“ řekla herečka.

Seriál během prvních okamžiků připomene svým divákům atmosféru budovanou ve snímcích jako Zmizelá (2014) či Dívka ve vlaku (2016), oba také byly adaptacemi úspěšných knih. Sledují postupný vývoj, sami dedukují a překvapivě sledují zvraty, jimž je hlavní hrdinka vystavena. A hlavně chtějí vědět, zda je Hugh Grant skutečně vrah. Vezmeme-li to postupně, diváky určitě potěší herecké výkony v hlavních i vedlejších rolích. Je třeba zmínit, jak Grantovi prospělo odložení kostýmu věčného romantika. A také fakt, jak dobře je, že se Kidmanová zabydlela v seriálových formátech, v nichž si její práci mohou lidé opravdu užít (po Sedmilhářkách opravdu není o čem pochybovat).

Mělas to vědět: Zdánlivě idylický život krásné rodiny znenadání obrátí naruby bezcitná vražda, zmizelý manžel a řetězec strašlivých událostí. Mělas to vědět: Zdánlivě idylický život krásné rodiny znenadání obrátí naruby bezcitná vražda, zmizelý manžel a řetězec strašlivých událostí. | HBO

Režisérka pak dokazuje, že k příběhu spíše temnému není třeba holé dekorace, hlubokých lesů, polorozpadlých srubů... Stejně dobře poslouží i kulisy manhattanské smetánky, vše je o příběhu. A ten se daří vyprávět příjemně mrazivým způsobem, jaký si zvláště v tomto období vychutnáme. Kdo by pak chtěl ještě víc, může se ponořit do již zmíněné knižní předlohy v elektronické či klasické verzi. Mělas to vědět patří k těm kouskům, jimiž se rádi necháme unést.

Hodnocení: 85 %

Mělas to vědět

Drama / Thriller

USA, 2020, 5 h 37 min (51 – 60 minut / díl)

Česká premiéra: 26. října 2020, HBO, HBO Go

Režie: Susanne Bierová

Předloha: Jean Hanff Korelitzová

Scénář: David E. Kelley

Kamera: Anthony Dod Mantle

Hudba: Jevgenij Galperin, Sacha Galperine

Hrají: Nicole Kidmanová, Hugh Grant, Donald Sutherland, Noah Jupe, Édgar Ramírez a další.

Vydavatel knihy: Grada, 2020

Počet stran: 448

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi