‚Stín odsunu Němců v jedinečném rozhlasovém zpracování.‘ Pavel Šuba získal Česko-německou novinářskou cenu

Pátý ročník Česko-německé novinářské ceny zná od sobotního večera své vítěze. V hlavních kategoriích ocenění získalo osm novinářů, mezi nimi i editor Radiožurnálu Pavel Šuba. Uspěl v kategorii audio s reportáží o bývalé německé osadě Morgenland. Udílení cen se kvůli koronaviru uskutečnilo bez publika, v obou jazycích ho ale živě přenášela Česká televize.

Tento článek je více než rok starý.

Praha / Jeseníky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Šuba s obručí nalezenou v místě zaniklé obce Morgenland

Pavel Šuba s obručí nalezenou v místě zaniklé obce Morgenland | Foto: Pavel Šuba | Zdroj: Český rozhlas

Bývala vyhledávaným místem pro turisty i lázeňské hosty. Stálo tam dvanáct chalup, ale hlavně oblíbená výletní hospoda. I teď tudy vede červená turistická značka z Malé Morávky do Karlovy Studánky.

„Tento dům, dnes víkendová chalupa, je jedinou budovou, která se z Morgenlandu zachovala,“ popisuje Šuba ve své reportáži Morgenland. Pátrá v ní po stopách zmizelé německé osady v Jeseníkách, jejíž obyvatelé museli opustit své domovy při odsunu Němců v roce 1946.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý dokument o osadě Morgenland (repríza)

„I ty, byť sebevětší dějinné události, je nejlepší asi vyprávět přes příběhy obyčejných lidí. Jedním z nich je i vyprávění posledního Morgenlanďana Adolfa Haubelta,“ dodává ke svému příspěvku Šuba.

„Pavel Šuba se zabývá tématem, které bylo už mnohokrát zpracováno: stínem odsunu Němců ze Sudet. A přece se mu podařilo jedinečné rozhlasové zpracování. Jako archeolog opatrně odkrývá svůj osobitý příběh. Vytváří tak celistvé podání historie 20. století,“ hodnotí reportáž členka poroty Libuše Černá z Německého svazu novinářů Brémy.

Oceněn byl mimo jiné i dokument Nikam nepatřit o zapomenutých občanech Československa reportéra České televize Jana Beránka. Vítězové byli vybráni z celkem 111 zaslaných příspěvků.

Příběh osady Morgenland: Poprvé ji srovnali se zemí Švédi, zanikla ale až s poválečným odsunem

Číst článek

Novinářskou cenu uděluje Česko-německý fond budoucnosti společně s novinářskými svazy obou zemí. Upozorňuje na práci novinářů, kteří zlepšují porozumění obou národů.

„Nejde jen o to, že díky žurnalistice víme zde o tom, co se děje tam, a tam se dozvídají, co je nového tady,“ prohlásil na začátek slavnostního udílení cen filozof Miroslav Petříček z Univerzity Karlovy.

„Tato komunikace totiž nejen poučuje, nýbrž i učí – novinář je očitý svědek našich sebeklamů, jakmile láme naši neochotu připustit, že odtamtud vypadáme jinak, než si tady myslíme, že vypadáme. A je dokonce možné, že právě tyto mosty přes iluze a ‚alternativní fakta‘ jsou dnes vůbec nejdůležitější.“

ČESKO-NĚMECKÁ NOVINÁŘSKÁ CENA 2020

Kategorie Text

  • Alexandra Mostýnza: Totgesagte leben länger (Ti, co byli prohlášeni za mrtvé, žijí déle), tageszeitungtaz, 17. 11. 2019
  • Vladimír Ševela: Kohout? Spadl ze schodů..., Hospodářské noviny, 30. 8. 2019

Kategorie Audio

  • Thomas Muggenthaler: Als Kind in Auschwitz-die letzten Überlebenden erinnern sich (Jako dítě v Osvětimi – poslední přeživší vzpomínají), Bayerischer Rundfunk, 4. 4. 2020
  • Pavel Šuba: Morgenland, Český rozhlas, 1. 1. 2020

Kategorie Multimédia

  • Heike Bittner a Robert Jahn: Weitermachen in der Krise – Leben mit geschlossenen Grenzen (Pracují dál i vkrizi - Život se zavřenými hranicemi), ARTE, 16. 4. 2020
  • Německé pobřeží očima Pavla Poláka, Česká televize, 14. 9. 2019

Zvláštní cena Mileny Jesenské
Jan Beránek: Nikam nepatřit, Česká televize, 26. 12. 2019

 

Zvláštní ocenění za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost
Heidi Wolf

vto, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme