Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Thálie jsou rozdány. Cenu za nejlepší výkon v činohře získali Groszmannová a Štěpán

Kultura

  22:00aktualizováno  23:02
Praha - Ceny Thálie za mimořádné výkony v činohře v sobotu získali Tereza Groszmannová a Petr Štěpán. Groszmannovou ocenili za titulní roli Mirandolíny v inscenaci Národního divadla Brno. Štěpán si odnesl skleněnou plastiku se stylizovanou hereckou maskou za roli Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) Městského divadla Brno. Pro Štěpána, už je držitelem muzikálové Thálie za rok 2007, to je druhé ocenění.

Ocenění ve tvaru benátské masky tradičně v těchto dnech vytváří skláři v Lindavě na Českolipsku ve sklárně společnosti Lasvit Ajeto. Každoročně tam ceny vznikají od roku 1998. foto: Ota Bartovský, MAFRA

Nominace na Thálii. Herecká asociace letos ocení Hanu Bauerovou či Josefa Abrháma

V případě Groszmannové porota ocenila, že se v jejím provedení „při vší bujaré komediálnosti neztrácí subtilní melancholická nota“. Štěpán podle poroty předvádí v Satanovi „důkladně vystavěnou studii silné a mocné bytosti, která nemá démonické rysy, naopak zosobňuje to, co je na zlu přitažlivé“.

„Letos se v nominacích objevili četní mimopražští umělci, protože dostali mimořádné příležitosti, které využili,“ podotkla předsedkyně poroty kategorie činohry Jana Paterová.

Vyhlášení Cen Thálie 2020 se uskutečnilo v přímém on-line přenosu ze studia produkce BEA channel v Olomouci. Improvizovaným večerem v bezprostřední atmosféře provázel prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

Cenu Thálie za mimořádný výkon v činohře získal Petr Štěpán za roli Satana v...
Tereza Groszmannová jako Mirandolína v inscenaci Národního divadla Brno. Na je...

V průběhu večera oznámili také nositele výročních divadelních cen v kategoriích opera, balet, tanec a pohybové divadlo, muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry a letos prvně osamostatněných kategorií alternativní divadlo a loutkové divadlo. Pořadatelé také vyhlásili tři ceny bez nominací - Cenu České akademie divadelníků získal spoluzakladatel Činoherního klubu profesor Jaroslav Vostrý, Cenu pro mladého umělce do 33 let obdržel Josef Láska z Východočeského divadla v Pardubicích a Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi kameraman Josef Špelda. 

Pořadatelé také vyhlásili tři ceny bez nominací - Cenu České akademie divadelníků získal spoluzakladatel Činoherního klubu profesor Jaroslav Vostrý, Cenu pro mladého umělce do 33 let Josef Láska z Východočeského divadla v Pardubicích a Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi si odnesl kameraman Josef Špelda.

Již dříve pořádající Herecká asociace oznámila, že ceny za celoživotní dílo získají v činohře Hana Bauerová a Josef Abrhám, Jan Malík za operu, tanečnice Aneta Voleská a muzikálová herečka Hana Talpová.

V muzikálu zářili Stárková a Režný

Za mimořádný výkon v uplynulé sezoně v oboru muzikál dostala Thálii Erika Stárková za roli Dívky v inscenaci Lazarus pražského Divadla Komedie. V téže kategorii z mužů uspěl Pavel Režný, cenu obdržel za roli Smrti v inscenaci Elisabeth Divadla J. K. Tyla Plzeň. Cenu za celoživotní mistrovství v oboru muzikál dostala herečka Hana Talpová, která patřila 40 let k hlavním osobnostem Hudebního divadla v Karlíně.

V kategorii opera převzala cenu Jana Šrejma Kačírková za roli Julietty v inscenaci Tři fragmenty z Juliette/Lidský hlas Národního divadla Brno. Z mužů obdržel cenu Lukáš Zeman za roli Hraběte Almavivy v inscenaci Figarova svatba Slezského divadla Opava. Za celoživotní mistrovství získal cenu za operu Jan Malík.

Cenu za mimořádný výkon v oboru balet, tanec a pohybové divadlo dostala stejně jako loni Alina Nanu za roli Taťány v inscenaci Oněgin Národního divadla Praha. V témže oboru z mužů uspěl Ondřej Vinklát s rolí Josefa K. v inscenaci Kafka: Proces Národního divadla Praha. Za celoživotní mistrovství cenu dostala tanečnice Aneta Voleská.

Z inscenace muzikálu Lazarus Davida Bowieho v pražském Divadle Komedie (Erika Stárková, Ondřej Ruml)

Stárková podle poroty kraluje nejen herecky s vnímavostí a dojmem bezprostřední iluze, ale též pěvecky. Ocenila její pojetí písně Life on Mars od Davida Bowieho, které je podle poroty vrcholem představení. Režný z plzeňského divadla podle poroty předvádí komplexní výkon, nezaváhal podle ní ani ve velmi náročných pozicích.

Soprán Šrejmy Kačírkové podle poroty oplývá jiskrností a dramatickou naléhavostí. Vyjádřila podle ní jak rozverně bezstarostnou ženskou koketerii Julietty, tak osamělost ženy, jež se při snaze o záchranu vztahu zmítá mezi zoufalstvím a záblesky naděje. Zeman podle poroty dominoval v roli hraběte jako „žárlivý rozzuřený pruďas i záletný proutník“.

Nanu podle poroty v roli Taťány v inscenaci Oněgin zúročila své sólistické zkušenosti a prokázala vzrůstající úroveň svého interpretačního umění. Vinklát patří podle poroty v tanečním oboru k absolutní špičce, je všestranným umělcem, má vynikající techniku a energii.

Za loutkové divadlo dostal Thálii Ondřej Nosálek, alternativu ovládl Jakub Gottwald

Cenu Thálie v kategorii loutkové divadlo v sobotu získal herec Ondřej Nosálek za roli Zátopka v inscenaci Zá-to-pek z repertoáru divadla Minor Praha. V kategorii alternativní divadlo uspěl Jakub Gottwald za inscenaci Ur-fascism projektu STK Theatre Concept a Krajinou přílivu Praha.

Vyhlášena už byla též Cena Thálie pro mladého umělce do 33 let, kterou získal Josef Láska z Východočeského divadla v Pardubicích. Cenu České akademie divadelníků za mimořádný přínos českému divadelnímu umění obdržel Jaroslav Vostrý. Cenu za šíření divadelního umění v televizi obdržel kameraman Josef Špelda. Působí také jako pedagog na FAMU, natočil například Saturnina.

RECENZE: Zázraky na atletickém oválu. Zátopek běží v divadle Minor o život

Pro Nosálka je podle poroty charakteristické maximální nasazení a soustředěnost. V inscenaci Zá-to-pek podle ní předvádí další ze svých komplexních hereckých výkonů kombinujících loutkoherectví a prvky fyzického divadla. Jeho energický plnokrevný výkon s obrovským nasazením ocenila předsedkyně odborné poroty Kateřina Lešková Dolenská.

Gottwald je podle poroty jednou z předních osobností české nezávislé scény. Podle předsedkyně odborné poroty Kateřiny Rathouské v inscenaci Ur-fascism předvedl velmi radikální performanci a velké fyzické nasazení. Podle poroty dokáže kreativním způsobem využít připravená zákoutí i otevřený prostor, různé kostýmy i nahé tělo.

Vostrý se podle herce a teatrologa Jaroslava Someše českému divadlu věnuje už víc než 60 let jako teoretik, dramatik, dramaturg a režisér. V roce 1965 založil s Ladislavem Smočkem Pražský činoherní klub. Zastával i pozici rektora Akademie múzických umění v Praze, na jejíž divadelní fakultě založil katedru teorie a kritiky.

Láska vystudoval Pražskou konzervatoř, v roce 2015 se stal jedním z nejmladších členů souboru pardubického divadla.

Špelda natočil celou řadu filmů, televizních cyklů, seriálů a televizních inscenací. Jsou mezi nimi například Saturnin, Malovaný děti nebo Milenci a vrazi.

Letos se Thálie vyhlašovaly po sedmadvacáté. Nově je od letošního ročníku udílejí ne za výkony v uplynulém kalendářním roce, ale za výkony v uplynulé divadelní sezoně. Tu zčásti zasáhla již opatření proti koronaviru, ale porotci se shodli, že loňský divadelní podzim byl na premiéry bohatý a měli z čeho vybírat. Další inscenace zhlédli ze záznamů, některá díla ale přesunuli do hodnocení v příštím ročníku.

Ceny Thálie za uplynulou divadelní sezonu

Přehled Cen Thálie za uplynulou divadelní sezonu, vyhlášených v sobotu 14.11.2020 v on-line přenosu:

  • Činohra:

Ženský výkon: Tereza Groszmannová (titulní role v inscenaci Mirandolína autora Carla Goldoniho, Národní divadlo Brno)

Mužský výkon: Petr Štěpán (role Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) autorů Johna Miltona a Dodo Gombára, Městské divadlo, Brno)

  • Opera:

Ženský výkon: Jana Šrejma Kačírková (role Julietty a sopránu v opeře Bohuslava Martinů a Francise Poulenka Tři fragmenty z Juliette/Lidský hlas, Národní divadlo Brno)

Mužský výkon: Lukáš Zeman (role hraběte Almavivy v opeře Wolfganga Amadea Mozarta Figarova svatba, Slezské divadlo, Opava)

  • Muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry:

Ženský výkon: Erika Stárková (role Dívky v muzikálu Lazarus, Městská divadla pražská, Praha)

Mužský výkon: Pavel Režný (role Smrti v muzikálu Elisabeth, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň)

  • Balet, tanec a pohybové divadlo:

Ženský výkon: Alina Nanu (role Taťány v inscenaci Oněgin, Národní divadlo Praha)

Mužský výkon: Ondřej Vinklát (role Josefa K. v inscenaci Kafka: Proces, Národní divadlo Praha)

  • Alternativní divadlo:

Jakub Gottwald (performerský výkon v inscenaci Ur-fascism, STK Theatre Concept a Krajinou přílivu Praha)

  • Loutkové divadlo:

Ondřej Nosálek (role Zátopka v inscenaci Zá-to-pek, Minor, Praha)

  • Ceny za celoživotní mistrovství:

Hana Talpová - muzikál

Jan Malík - opera

Aneta Voleská - balet

Hana Bauerová - činohra

Josef Abrhám - činohra

  • Cena pro mladého umělce do 33 let:

Josef Láska (Východočeské divadlo Pardubice)

  • Cena České akademie divadelníků za mimořádný přínos českému divadelnímu umění:

Jaroslav Vostrý (dramaturg, režisér a pedagog)

  • Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi:

Josef Špelda (kameraman)

Autor: