Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maláčová pro Blesk: Babišovi jsem se neomlouvala. Čeká důchodce dárek i ve volebním roce?

Autor: Jakub Veinlich - 
15. listopadu 2020
05:02

Pátek 13. byl pro ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) po pracovní stránce úspěšným dnem. Senát se sice odmítl zabývat návrhem na vyplacení jednorázového příspěvku 5000 korun každému důchodci, ale to znamená, že návrh čeká už jen na podpis prezidenta Miloše Zemana. Druhý návrh prošel Maláčové Poslaneckou sněmovnou. Ta po 15 letech dohadů kývla na takzvané náhradní výživné. Ministryně v rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvila i o další kandidatuře do vedení ČSSD nebo o nelichotivém výrazu na adresu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Paní ministryně Maláčová, Senát se nezabýval návrhem na jednorázový příspěvek 5000 korun pro důchodce, který se vžil pod pojmem „rouškovné“. Překvapilo vás to, že to bylo v Senátu nakonec tak jednoduché? Ve hře předtím bylo více scénářů.

Jsem za to ráda, protože by to bylo zbytečné prodlužování celého procesu o dva týdny. Myslím, že Sněmovna se velmi jasně vyjádřila. A myslím, že senátoři si jasně uvědomují, že důchody jsou nízké a že je v téhle kritické době potřeba pomoci nejen rodinám s dětmi, zaměstnancům, živnostníkům, ale také seniorům, seniorkám a invalidním důchodcům, sirotkům, vdovám a vdovcům.

Kdy se tedy začne 5000 korun těmto zmíněným skupinám vyplácet?

Po tom pátečním hlasování už máme jasno, že to bude 1. prosince. Půjde o 3 miliony takových jednorázových plateb ve výši pět tisíc korun.

Video  Reportáž volby - rouškovné  - Markéta Volfová, Pavlína Horáková, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jakým způsobem se důchodci či invalidní důchodci nebo sirotci k těmto platbám dostanou?

Jak už jsem říkala, pravděpodobně začneme vyplácet prvního prosince a ten proces by měl trvat 10 dní. Bude se jednat o samostatné platby, které budou probíhat paralelně k běžným platbám důchodů. Příspěvek bude vyplácený na stejný účet nebo na stejnou adresu, kam chodí lidem důchody dnes. Není potřeba o nic žádat. Bude to probíhat automaticky. Nárok na platbu bude mít ten, kdo bude mít požádáno nebo má přiznaný důchod se splatností 30. listopadu nebo dříve.

Chápu tedy správně, že těch pět tisíc korun přijde každému zvlášť a o platbu nebude automaticky navýšený současný důchod?

Přesně tak. Bude to samostatná platba.

Takže někomu může přijít jeden den důchod a až třeba za dva, za tři, za sedm dní tato mimořádná platba?

Přesně tak.    

Chystá se něco podobné pro důchodce také pro příští rok, nebo je to jen reakce na koronavirovou krizi?

Protože nevíme, jak se bude covidová krize vyvíjet, nevíme, jaká bude situace, tak je v tuto chvíli pro nás důležité, že prošel tento příspěvek, že máme v rámci valorizace navýšení důchodů o téměř 850 korun, a uvidíme, jak se situace bude vyvíjet.

Jana Maláčová (ČSSD) na svém facebooku zveřejnila mýty o důchodech a důchodové reformě Jana Maláčová (ČSSD) na svém facebooku zveřejnila mýty o důchodech a důchodové reformě | Facebook J. Maláčové

Čili nevylučujete, že by něco podobného mohlo přijít v příštím – volebním roce?

Dobrá otázka. Ale myslím, že v tuto chvíli je důležité, že máme tento mimořádný příspěvek 5000 korun a je to navíc ojedinělá situace, kdy se vše podařilo takto rychle legislativně zprocesovat. A to včetně rychlé výplaty.

Ale stále jste mi neodpověděla, jestli pro důchodce přichystáte podobný dárek i v příštím roce?

Chtěla bych v příštích týdnech přijít s návrhem důchodové reformy, kde budeme chtít v podstatě zpřehlednit a zjednodušit důchodový systém, zavést minimální důchod tak, aby lidé, kteří celý život pracovali a odváděli, měli důstojný důchod, který nebude pod hranicí chudoby. Nikdo si nepohorší, a aby se zejména navýšily důchody těm, kteří vychovali děti a mají důchody kvůli tomu nižší. Chceme zavést takzvané výchovné. A chceme, aby ti, kteří vykonávali náročné profese, měli možnost odcházet dřív do důchodu. Za každých odpracovaných 10 let o rok dříve.

A tento návrh už chcete poslat do připomínkového řízení?

Chtěla bych ho poslat v prosinci, nebo až skončí nouzový stav, pokud by trval déle, do mezirezortního připomínkového řízení.

A když se na to podíváme reálně a střízlivě. Je reálné, aby tento návrh schválila ještě současná Sněmovna s ohledem na to, jak dlouho trvá legislativní proces a že na podzim nás čekají volby?

Bude záviset na vůli poslanců a poslankyň. Bude záviset na těch, kteří říkají, že je potřeba důchodová reforma, tak jestli to myslí vážně. Uvidíte, že reformu opravdu připravenou mám a věřím, že priorita našeho programového prohlášení vlády bude i prioritou pro hnutí ANO.

Video  Ptám se, pane premiére - Babiš opět kritizoval práci ministryně Maláčové  - Jan Jedlička, Jaroslav Šimáček/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

V pátek prošlo Poslaneckou sněmovnou také náhradní výživné. Až do teď jsme ho znali spíš pod názvem zálohové výživné. Jaký je v tom rozdíl?

Je to jen změna názvu. Přiklonili jsme se k systému, že když jeden z rodičů neplatí alimenty a pečující rodič podá návrh na exekuci, tak bude stát nahrazovat neplatiče a zároveň to po něm bude vymáhat. Stát má větší šanci tyto peníze vymoct, než rodič, který už tak má dost starostí. Zároveň máme dohodu napříč Sněmovnou, že jako MPSV připravíme, i když to není naše úloha, návrh, který podají poslanci právníci napříč politickým spektrem, kde navrhneme, aby se začalo toto neplacené výživné vymáhat radikálně.

Jak konkrétně?

Pokud někdo neplatí výživné, a musím říct, že u nás je velmi nízké, bavíme se často o průměrné částce 1000 až 1500 korun, tak bych neplatičům chtěla zakázat finančně náročné koníčky, drahé sporty, zbrojní, rybářské průkazy. Víte, že hodně zafungovalo zabavování řidičských průkazů. A měli bychom se také zaměřit na sjednocení a kompetentnost soudů.

Po jaké době neplacení bude moct ten druhý z rodičů podat žádost na exekuci, když nebude dostávat výživné na dítě, které má v péči tak, aby mohl stát zakročit?

Po měsíci. Po jednom měsíci, kdy vám nepřijde platba, můžete podat návrh na exekuci a zároveň žádost o náhradní výživné.

Kolik bude stát platit v takových případech?

Bude to částka stanovená soudem, maximálně ale ve výši 3000 korun.

Stát má podle schváleného návrhu platit maximálně dva roky. Co když se ale nepodaří ani za tu dobu přimět druhého z rodičů, aby na své dítě platil?

75 procent všech neplacených alimentů jsou dva tisíce a méně. Od zákona si slibuju, že jeho jedním z účinků bude, že stát bude tušit, jak moc rozsáhlý problém to je. A co jsou příčiny neplacení výživného. Může to být, že rodič buď nechce platit, nebo nemůže. Pak bychom na to po těch dvou letech chtěli reagovat případnou další úpravou zákona. Získáme tak totiž zkušenosti a zároveň budeme mít validní data.

I Slovensko podobný zákon několikrát upravovalo na základě takto získaných dat. Chtěla bych, aby do budoucna byl stát neúprosný při vymáhání dluženého výživného.

Co ale říkáte hlasům opozice, kdy například ekonomický expert ODS Jan Skopeček mluví o tom, že sice je potřeba trestat neplatiče, ale na druhou stranu říká, že stát nemůže nahradit roli rodičů v takové rodině?

Kolegům z ODS jsem to říkala. Ten argument, že tímto snímáme odpovědnost rodičů, je naprosto mimo mísu. O náhradním výživném se bavíme 15 let a je otázka, proč se tu za tu dobu neudělalo vůbec nic. Kdyby to kolegové nejen z ODS mysleli vážně, tak se ptám, proč s tím už dávno něco neudělali.

V minulém týdnu se objevily také čtyři varianty na navýšení minimální mzdy. Dnes je 14 600 a vaše návrhy ji mají zvýšit o 400, 900, 1400 nebo 1800 korun. Kdy bude finální podoba?

V pondělí bychom to měli projednávat na vládě. Už jsme o tom měli mluvit, ale požádala jsem zatím o stažení a pevně doufám, že se jako vláda dohodneme, protože tripartita se nebyla schopna shodnout několik měsíců.

Tak vy se jako vláda nemůžete shodnout na více věcech – například na výši daně z příjmu po zrušení superhrubé mzdy. Jak tedy předpokládáte, že se shodnete na tomto?

Udělám proto maximum, zároveň chci, aby minimální mzda rostla co nejvíce, protože jsme v situaci, kdy i Polsko a Slovensko, které jsou chudší než my a jejich ekonomika má slabší výkonnost, tak mají minimální mzdu od 1. 1. vyšší než 16 500. Ta výše se samozřejmě vyvíjí podle kurzu. Nerada bych, aby naši sousedi, kteří jsou na tom ekonomicky hůř, nás začaly předbíhat ve výši minimální mzdy. I lidé, kteří pracují za minimální mzdu, se z ní musí umět uživit a platit složenky.

Jste také místopředsedkyní ČSSD. Na konci ledna jste měli mít volební sjezd. Kvůli koronaviru jste ho ale odložili až na duben. Už víte, zda budete chtít znovu kandidovat do vedení strany?

Ne. Nechci se tomu vyhýbat, ale teď opravdu řeším jiné priority. Chci dořešit agendu s koronakrizí a ochránit ty nejzranitelnější před koronavirem, nebo ty, kteří přišli v krizi o práci či zažili propad životní úrovně kvůli viru, který nikdo nečekal.

A chtěla byste pokračovat ve vedení ČSSD?

Já nevím. Opravdu teď neřeším žádné funkce. A myslím, že je skutečně do dubna ještě čas.

Nedávno jste se vyjádřila hanlivě o panu premiérovi před kamerou České televize. Nazvala jste ho debilem. Rada ČT konstatovala, že pořad 168 neporušil kodex televize. Řešila jste inkriminovaný výrok nějak s premiérem Babišem?

Ta věta padla v emocích, ve velmi vyčerpávající době a navíc mimo záznam. Nejsem robot, jsem prostě také jen člověk. Ani já, ani pan premiér už jsme se k tomu nějak nevraceli. Neomlouvala jsem se nijak, ani jsem nic nevysvětlovala.

Video  Maláčová si nespoří na důchod. Proč? A kdy bude důchodová reforma?  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

marmat ( 15. listopadu 2020 15:45 )

tomík/James Bond: On Vám TO NIKDO dosud neprozradil???
Jediný byl schopen vyjednávat o fosfátech FRANCOUZSKY !!!
Myslíte asi Slovenskéý PZO v ČSSR...????.
Tomíčku.....velká bída....
i když MEGA-snaha naštvat....klasická trollí !!!
MINELA!

marmat ( 15. listopadu 2020 15:39 )

Navrat-Kabrhela: KOLIK platíte redakci za toleranci Vašich vulgarit????

marmat ( 15. listopadu 2020 15:37 )

denisz: OK Tu a tam TO překvapivě začouhá i z Hamáčka,,,,,,
je TO zkrátka tam....
a "nepochopení", že kus vlády má o 25% více preferencí
Lidi neberou její projev, stejně jako žádný projev Zaorálka

denisz ( 15. listopadu 2020 15:23 )

Žárlivost koaličního CSSD na úspěchy hnutí ANO je známá
dlouhodobě, jakož i závist opozice, že je lidi volí.
Potrhlá Maláčová to nemusela presentovat tímto způsobem.
Potěšila protivládní media, opozici. U lidí se ztrapnila,

marmat ( 15. listopadu 2020 14:52 )

Kde předtím ministryně pracovala, že o šéfovi s "náv­štěv­níky/­hosty/­medi­i"
trousila bez zábran nadávky.....
Omluvit se ???
To půjde spíš na pivo s Michálkem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa