Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zákeřná rakovina slinivky: Pacienti nešli kvůli pandemii k lékaři, nádor pak nešel operovat

Autor: ula - 
15. listopadu 2020
05:30

Rakovina slinivky břišní má nejnižší miru přežití ze všech druhů rakoviny.  V České republice je zaznamenáno každý rok až 2 000 nových případů a jejich počet postupně narůstá. Ačkoliv zákeřné rakovině podlehla řada známých osobností, společenské povědomí o této nemoci je podle odborníků ze všech onkologických chorob celosvětově nejnižší. Světovým dnem karcinomu slinivky břišní byl vyhlášen 19. listopad. Lékaři odhalili i smutný fakt, že kvůli pandemii se řada nemocných bála jít k lékaři, ačkoliv byl nádor operabilní.

Zákeřné rakovině v Česku i ve světě podlehla řada známých osobností, např. zakladatel Apple Steve Jobs, americký herec Patrick Swayze, olympionička Věra Čáslavská, herec Vladimír Dlouhý, operní zpěvák Luciano Pavarotti nebo bývalý ministr kultury Pavel Dostál.

Karcinom slinivky břišní tvoří dvě procenta ze všech diagnostikovaných nádorů. V České republice je zaznamenáno každý rok až 2000 nových případů a jejich počet postupně narůstá. Jedná se o čtvrtou nejčastější příčinu úmrtí na zhoubné nádory po karcinomu plic, tlustého střeva a prsu. Ze 100 nových pacientů je pouze 10-15 % chirurgicky řešitelných.

Toto onemocnění má nejnižší míru přežití ze všech druhů rakoviny. Pouze 8 % pacientů s touto nemocí žije déle než pět let. Více než 95 % pacientů na nemoc umírá.

Nepříznivá prognóza: Nádorů bude přibývat

Podle MUDr. Luboše Petruželky, přednosty Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze bude v roce 2030 rakovina slinivky břišní druhá nejčastější příčina úmrtí mezi zhoubnými nádory.

Rakovina slinivky se zpočátku neprojevuje, v časných fázích jde o tiché a bezbolestné onemocnění. Ve chvíli, kdy se příznaky objeví, je již onemocnění v rozvinuté fázi s rozšířením do dalších orgánů v těle pacienta. K lékaři pacienta nejčastěji nasměrují bolesti břicha, ztráta hmotnosti, svědění kůže, nevolnost nebo zežloutnutí kůže a očního bělma. Další příznaky záleží na umístění nádoru ve slinivce.

Podle Petruželky se ale nelze na typické příznaky spoléhat. Ve chvíli, kdy pacient žežloutne, chirurgická léčba nádoru obvykle již není možná. Jediná cesta, jak pacienty včas diagnostikovat, je vytipování rizikových skupin. Mezi ně patří ti, kteří mají vznik karcinomu podmíněn dědičně, nebo se u nich objeví diabetes II. typu. Svou roli také hraje věk,“ uvedl Petruželka.

Roli hraje životní styl

Společenské povědomí o této nemoci je ze všech onkologických chorob celosvětově nejnižší. Světových dnem karcinomu slinivky břišní byl pro letošní rok vyhlášen 19. listopad, kdy budou vybrané budovy v Česku v rámci osvětové kampaně nasvíceny fialově.

Výkonný ředitel společnosti Onkomaják Tomáš Kruber upozornil na 23 světových studií, které prokázaly, že operace ve specializovaných centrech až dvojnásobně zvyšuje šanci na třicetidenní přežití. Bohužel však v současné době pacient v ČR nemá k dispozici data, podle kterých by se mohl rozhodnout, na kterém pracovišti se dá operovat.

Podle Petruželky je rakovina slinivky civilizační onemocnění, v méně rozvinutých zemích světa se téměř nevyskytuje, protože lidé se tam nedožívají rizikového věku. Svou roli ve vzniku hraje životní styl - tedy málo pohybu, nekvalitní stravování, kouření a přemíra alkoholu. Jak této rakovině předcházet nelze jednoznačně říci. Podle lékařů je dobré žít zdravě, hýbat se a nekouřit.

Pacienti s rakovinou se báli do nemocnice

Podle MUDr. Zdeňka Kršky, DrSc. přednosty I. chirurgické kliniky – břišní, hrudní a úrazové chirurgie 1. LF UK a VFN v Praze se na průběhu rakoviny slinivky  břišní nepříznivě podepsal i strach pacientů v době koronavirové.

„Viděl jsem v posledních týdnech několik pacientů, kteří více než půl roku čekali s návštěvou, nebo váhali s návštěvou lékařského zařízení, někteří z nich byli i indikováni k operaci a přesto měli obavy, že by šli do nemocnice,“ řekl Kršek a dodal: „Sám jsem před třemi týdny operoval během jednoho týdne čtyři tyto pacienty, kde byla šance nádor odoperovat, ale nakonec se ukázalo, že jsou všechny nálezy nepříznivé a nešlo udělat resekci. Ani v jednom případě nebyl míč na straně zdravotníků, ale bohužel byly obavy na straně pacientů, protože se báli kvůli pandemii jít do nemocnice.“

Zobrazit celou diskusi