Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Postoupí na ME? Basketbalistky čeká Itálie

Mistrovství Evropy mají na dosah, ale ještě není vyhráno. České basketbalistky se střetnou s Itálií. Výběru trenéra Štefana Svitka zajistí vytoužený postup na šampionát vítězství a současně porážka Rumunska v odpoledním utkání s Dánskem. Přímý přenos zápasu s Itálií vysílá od 18:45 web ctsport.cz.

Basketbalistky si v pátek v Rize, kam byla kvalifikace přesunuta kvůli koronaviru a kde se hraje v uzavřené "bublině", poradily 84:64 s Dánskem a v tabulce jsou po třech kolech se stoprocentní bilancí první o bod před Itálií a o dva před Rumunskem. Na mistrovství Evropy postoupí vítězové devíti skupin a pět nejlepších celků z druhých míst.

Do hodnocení celků na druhých místech se ale týmům ze čtyřčlenných skupin nebudou započítávat výsledky se soupeřem na poslední příčce. Tím je v "české" skupině Dánsko, a protože Seveřanky zatím prohrály všechny dosavadní zápasy, Svitek se k postupu příliš neupíná.

"Není to v našich rukou, muselo by vyhrát i Dánsko nad Rumunskem, takže se soustředíme hlavně na nás," uvedl Svitek, kterému přidělalo starosti zranění Julie Reisingerová. Pivotka Girony si v pátečním duelu s Dánskem vyvrtla kotník.

Je nám líto, video expirovalo.
České basketbalistky vyhrály v kvalifikaci o ME i třetí zápas

Kdyby Reisingerová nemohla hrát, byla by to pro český tým další z řady ztrát. Kvůli koronaviru už v nominaci chybějí kapitánka Romana Hejdová, Veronika Voráčková, Tereza Vyoralová, Veronika Šípová, Klára Pochobradská a zranění do Lotyšska nepustila Alenu Hanušovou a Kiu Vaughnovou.

Rozhodne obrana?

V prvním zápase v Rize se s tím basketbalistky dokázaly vyrovnat, stejně jako s tím, že pro většinu hráček šlo o první utkání po měsíční pauze zaviněné přerušením českých soutěží kvůli koronaviru. Po vyrovnané první půli Češky zlepšily obranu a nakonec Dánsko s přehledem porazily.

A podle Svitka bude defenziva rozhodovat i proti Itálii. "Týmově hrají Italky dobře, ale kromě Cecilie Zandalasiniové nemají žádné velké individuality. V obraně musíme hrát kolektivně, abychom nenechaly bránící hráčky na perimetru moc unavit. Hodně hrají clonu na míč, na to se musíme připravit," prohlásil slovenský kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články