Zapomenuté české kapely 29. | Divnej pach

Vydáno 15.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Pro dnešek zůstáváme u hardcore.

Zapomenuté české kapely 29. | Divnej pach Zapomenuté české kapely 29. | Divnej pach

Vidím to jako dnes. Léto 1990, celodenní přehlídka doposud méně známých tvrdých skupin v Dobřanech na Plzeňsku. Mezi spoustou „všelijak metalových“ formací se náhle na pódiu vynoří čtveřice Divnej pach a zapůsobí jako zjevení z jiné planety – zběsilý hardcorový výplach s pozounem v obsazení je ostatně něco zcela ojedinělého do dneška, a to nejen v rámci tuzemské scény.

Zapomenuté české kapely 28. | Czechcore S.R.K.

Následující rok se Divnej pach podílel na kultovní kompilaci Rebelie II – Hardcore a ve dvaadevadesátém se tahle parta, která se nebrala smrtelně vážně a dělala si srandu ze všeho možného (i nemožného), dokonce dočkala samostatného alba.

Protože jsem s jejími členy znal, dostal jsem možnost zajet se podívat do studia Propast, kde deska vznikala. Přijel jsem zrovna ve chvíli, kdy se měl natáčet zmíněný pozoun. Čim-Čim, který ho obsluhoval (což je asi přesnější, než tvrdit, že na něj hrál), nastoupil do kukaně a začal vyluzovat cosi naprosto neuvěřitelného, zcela mimo rytmus a melodii.

Zvukař Petr Ackermann vůbec netušil, co ho čeká, zřejmě ho nikdo předem nevaroval. Byl evidentně zaskočen, ale zachoval klid a Čim-Čima jen decentně upozornil, že by bylo dobré, kdyby si svůj nástroj aspoň naladil. Když ovšem mistr pozounista naprosto bezelstně a po pravdě odvětil, že neví, jak se to dělá, Ackermann jen bezmocně mávl rukou a rezignovaně pravil: „Aha…“ A dál už raději nic neřešil. 

Divnej pach zůstal u jediného CD, jeho existence netrvala dlouho a o comeback se nikdy ani nepokusil.

Text: Petr Korál, foto: archiv Rock Report
Témata: Zapomenuté české kapely, Divnej pach, studio Propast, Petr Ackermann

zavřít