Předseda ĽSNS Marián Kotleba, zarytý popírač pandemie koronaviru, doplatil na nedodržování opatření a lehkovážné nošení roušky. Nakonec sám na koronavirus onemocněl, zahrál si na lidového léčitele, kde doporučoval míchat kapky Bromhexin a vodku. Facebook mu video stopl. Mezitím však na COVID-19 zemřel i kotlebovský farář Miroslav Čajka, který ĽSNS světil kontroverzní šeky na 1488 eur a koronavirus také zlehčoval.

Jak to celé začalo

Předseda Lidové strany na videonahrávce nejprve obvinil soudkyni Specializovaného trestního soudu za prodlužování jednání. Díky tomu prý onemocněl. Následně na videu s již více než 150 000 zhlédnutími sedí šéf ĽSNS Marián Kotleba za stolem, na němž měl láhev vodky, sůl, vitamíny a léky. Divákům chtěl, podle jeho slov, představit vlastní recept, který mu pomohl překonat koronavirus. „Protože jsem viděl, že je třeba trošku silnější léčbu, tak jsem použil metody našich předků,“ vysvětlil Kotleba.

Kotleba po popisování prvotní léčby vitamíny svalil vinu i na Evropskou unii, kvůli které se již Bromhexin nemá vyrábět s alkoholem. Na videu však ukazuje dětský sirup. Ale prodávají se i druhy bromhexinu, které mají v příbalovém letáku napsáno, že přípravek obsahuje 41 obj. % Alkoholu. Takže to, že by EU zakázala jeho výrobu s alkoholem pravda není.

Farmaceut a šéfredaktor českého on-line Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt v Deníku N řekl , že „politik, který doporučuje alkohol jako léčbu covidu, je nezodpovědný lump, který ohrožuje zdraví lidí a nepřímo podporuje násilí v rodinách a problémy ve společnosti, ke kterým alkohol prokazatelně přispívá.“

K videu se na svém Facebooku vyjádřil i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten obecně varoval před kombinací bromhexinu s alkoholem: „Pití alkoholu navíc před onemocněním COVID-19 nejenže nechrání, ale může být i nebezpečné. Konzumace alkoholu virus neničí, ale naopak může zvýšit zdravotní rizika, pokud se člověk infikuje.“

Bagatelizování koronaviru

Po radikálním zlepšení stavu mu měl jeho kamarád z „roosveltky“ (pozn. red.: Fakultní nemocnice s poliklinikou FD Roosevelta) říci, že má určitě o své léčbě informovat lidí. Na videu dále mluvil o tom, jak se v dnešní době všechno přehání a každý chce být zajímavý. Přitom jen do 10. listopadu na Slovensku úřady evidují 77 123 infikovaných a 390 úmrtí.

Podle Mariána Kotleby není pochybností, že COVID-19, který nazval „projektem“, je uměle vytvořen. Vědci však již v září zveřejnili studii, v níž popisují, že molekulární struktura SARS-CoV-2 vylučuje možnost viru vytvořeného v laboratoři. „Vlastnosti viru vylučují laboratorní manipulaci jako potenciální původ pro SARS-CoV-2,“ uvedl pro AP News Kristian Andersen, docent imunologie a mikrobiologie na Scripps Research.

Stopka na Facebooku

Na sociální síti Facebook se video udrželo dva dny. I když se platforma snaží s dezinformačních obsahem bojovat a v poslední době zavedla několik opatření a zpřísnění, dva dny jsou dostatečně dlouhou dobu, aby se video stihlo rozšířit. Nejpřísnější přitom Facebook přistupuje právě k takovým příspěvkům, které by mohly způsobit újmu na zdraví uživatelů.

Není to přitom první věc, kterou Kotlebovi síť smazala. Ještě v roce 2017 mu zablokovali celou stránku Kotleba – Lidová strana naše Slovensko Mariana Kotleby. Stejně omezili i několik prokotlebovských stránek a účtů. Tento rok se po několikaleté odmlce šéf kotlebovcov vrátil na Facebook i Instagram. Po necelých 48 hodinách od jeho návratu byl jeho profil opět zablokován. Důvodem byl prý omyl a svůj ban vzali zpět. Momentálně na něm má přes 32 000 sledovatelů.

V srpnu smazali video, na němž zpochybňoval závažnost koronavirus. Nazýval ho „vymyšlena pandemie“ a lidi přesvědčoval, že je zneužívána k tomu, aby lidé „rychlým tempem přicházeli o své svobody“. Video mj. obsahovalo vyvrácené tvrzení, že svůj organismus otravujeme CO2 a jeho typické „nenechte se šikanovat, nenechte, aby vám lhali, nenechte ze sebe dělat ovce“. Totéž video smazali i z fanpage KDU Naše Slovensko v NR SR. Nakonec se rozhodl zakročit i Google a video se už nenajde ani na YouTube.

Porušení karantény

Po infikování a prvních příznacích se Kotleba ještě stihl ukázat v parlamentu. “Protože po soudu jsem spolu s kolegy poslanci dva dny v parlamentu, tak teď, když mám pozitivní test, by měl jít celý parlament do 10denní karantény. Půjde? Nebo zas jsme na Slovensku rovní a rovnější?“ říkal. Národní rada nakonec rozhodla přerušit schůzi. Poslanci se měli následně přetestovat antigenové testy. Pozitivní výsledek měli hned několik poslanci z klubu ĽSNS.

Pro pozitivní test měl Marián Kotleba nařízenou desetidenní karanténu. Tu podle deníku Nový čas porušil ve čtvrtek 29. října. Předseda měl nasednout do auta a odjet do stranické centrály, přičemž v ní měli být i jiné osoby. Ohlášení se věnuje i policie, ale případ ještě není uzavřen.

Od migrantů po celosvětovou synchronizaci  

Kotleba i se svou stranou si při koronaviru prošli několika scénáři. Na začátku ho využívali k šíření nenávisti vůči Evropské unii a migrantům. „Po Evropě běhají imigranti, kteří neprošli žádnou kontrolou a z nichž mnozí sem právě ten koronavirus donesli. A my se tu jdeme omezovat, my si tu jdeme povinně mýt ruce a dávat do karantény naše vlastní občany,“ prohlašoval Kotleba, který má tedy asi problémy s osobní hygienou.

Později přišly na řadu i nanočipy, které měly sloužit ke kontrole obyvatelstva. Ve videu to vysvětloval tím, že se to píše v Bibli v knize Zjevení. Neustávající pochybování a odmítání přítomnosti viru, kterým se nakonec sám nakazil, završil tentokrát tvrzením, podle kterého se na existenci COVID-19 podílí celý svět. „Navzájem se synchronizovaly všechny vlády světa a přinášejí v téže době stejná opatření, bez ohledu na kontinent, bez ohledu na stát, bez ohledu na způsob vlády,“ řekl.

Přitom v době, kdy byl na Slovensku celostátní mírný lockdown, v Maďarsku se ještě mohlo 15 000 lidí setkat na fotbale.

K čipování se Kotleba vrátil opět. Ve svém nedávném statusu na Facebooku se rozhodl vyjádřit k víkendovému plošnému testování na koronavirus. Věnoval se přitom k ironicky laděnému statusu premiéra Igora Matoviča, který napsal: „3 miliony úspěšně začipované“. Podle předsedy ĽSNS se premiér „přiznal“, že se na Slovensku lidé opravdu čipují. „Čili buď byli lidé opravdu očipovaní nebo je premiér Matovič obyčejný cynik a lhář,” uvedl.

Korona si vzala jeho kněze

Aby toho nebylo málo, tak Kotleba definitivně přišel o spřáteleného kněze Miroslava Čajku. Ten zemřel na těžký zápal plic způsobený COVIDem-19 ve středu 4. listopadu 2020.

Farář koronavirus zlehčoval a bagatelizoval. Ještě v červenci například sdílel příspěvek o tom, že „koronavirus je taková strašná nemoc, že ​​se musíte nejprve otestovat, abyste zjistili, zda ji vůbec máte!“

Následně o tři měsíce později 19. října už prosí lidi o modlitby, protože se jeho zdravotní stav zhoršuje a je to velmi vážné. Nemoci podlehl o dva týdny později.

Čajka celý život otevřeně podporoval režim Jozefa Tisa a dokonce i vystoupil na mítinku ĽSNS 14. března 2017 v Banské Bystrici, kde Kotleba rozdával požehnané šeky s částkou 1488 eur: To jsou přesně ty, za které je Kotleba nepravomocně odsouzen na čtyři roky vězení nepodmíněně pro propagaci fašismu.


Článek vyšel původně na webu Antipropaganda.sk