Úžasné životy: Rozhlasový režisér Jiří Horčička podle Viktora Preisse

21. květen 2023

Rozhlasového režiséra zaznamenal tehdejší student herectví na pražské divadelní akademii díky stáži v Československém rozhlase. „V pověstném studiu 2 jsme se setkali s pánem, jehož projev byl hlasitý, dikce výrazná. Přednášel nám, co je rozhlas, jakou má sílu. Co je herecká technika před mikrofonem,“ vzpomíná Viktor Preiss na první setkání s režisérem Jiřím Horčičku. „Do rozhlasu byl absolutně zažraný, byla to jeho životní láska.“

Jiří Horčička (60. léta)

Jiří Horčička kvůli následkům po dětské obrně nemohl uvažovat o kariéře herecké, ale navštěvoval jako dítě Dismanův rozhlasový soubor. Při studiích na akademii už směřoval k rozhlasové tvorbě. Režíroval od prvního momentu čtené zkoušky.

„Měl schopnost předehrávat a naznačovat. Režíroval hlasitě, jeho křik byl v zápalu věci a strhával,“ říká Viktor Preiss a přirovnává Horčičkovu režii k jízdě po visuté předem jasně promyšlené a precizně vystavěné dráze.

Přátelství v těžkých dnech

Viktor Preiss

Pro Viktora Preisse působil režisér Horčička dokonce jako otcovský element a pomáhal mu v časech, kdy si zařizoval bydlení v sousedství.

„Poznal jsem ho i ve chvílích, kdy mu bylo těžko. Vezl jsem ho do nemocnice, když mu zemřela žena. Viděl jsem ho plakat. Asi to patří k přátelství, že jsem s ním prožil i temné dny,“ vzpomíná Viktor Preiss v cyklu Úžasné životy.ˇ

Dostal z herců maximum

Jiří Horčička

Preiss patřil k hercům, které Horčička využíval pravidelně. A některé historky z natáčení dával rád k dobru. Zároveň požadoval naprosto profesionální výkon a ždímal z lidí maximum.

„Nikdo by nevěřil, že v rádiu můžete být vyčerpaní. Ale já často odcházel z rozhlasu takzvaně vycucanej,“ piřznává Viktor Preiss.

Nejen pro herce, ale též pro posluchače byl Jiří Horčička legendou, hlavně kvůli energii, kterou do tvorby vkládal. 28. 10. 2007 udělil prezident republiky Jiřímu Horčičkovi in memoriam Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Související