Hlavní obsah

V německém úřadu pro migraci a uprchlíky pracuje podezřelý islamista, potvrdilo ministerstvo

Berlín

Na Spolkovém úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) je zaměstnán člověk, kterého bezpečnostní úřady považují za islamistu, napsala agentura DPA. Odkazuje se na odpověď německého ministerstva vnitra, které interpelovali levicoví poslanci ze strany Die Linke.

Foto: Profimedia.cz

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) v Berlíně. Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo potvrdilo, že podezřelý islamista je zaměstnán na úřadu pro migraci a uprchlíky. „Spolková vláda si je vědoma konkrétního podezřelého případu v oblasti islamismu a islamistického terorismu,“ uvádí se v odpovědi. Vzhledem k tomu že případ dosud nebyl uzavřen, ministerstvo odmítlo sdělit jakékoliv podrobnosti.

Odpověď rovněž neobsahuje žádné konkrétní informace o pokusech zahraničních zpravodajských služeb umístit své informátory v úřadu, například jako překladatele, aby získávali informace o členech opozice v exilu. Ministerstvo vnitra pouze oznámilo, že všichni zaměstnanci Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky budou podrobeni bezpečnostní prověrce.

Merkelová zatrhla „bezpečným přístavům” převzetí migrantů

Evropa

Pro úřad to není první aféra kolem jeho zaměstnanců. Před třemi lety vyšlo najevo, že jeden ze zaměstnanců byl někdejším členem Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), což je německá krajně pravicová politická strana, jejíž ideová orientace má blízko k pangermánskému nacionalismu a k bílému nacionalismu. Strana byla založena v roce 1964 a je neoficiálním nástupcem Německé říšské strany. Úřad tvrdí, že tento zaměstnanec zjišťoval odborné jazykové kurzy a kontroloval jejich kvalitu. Na azylová rozhodnutí podle úřadu neměl žádný vliv.

„To zvládneme“ – Německo pět let poté

Evropa

Další zaměstnanec byl zase ve spojení s pravicově extremistickou skupinou Hammerskinsem. Na dotaz, zda mohl činit rozhodnutí na úkor žadatelů o azyl, ministerstvo odpovědělo, že dotyčný působil na úřadu velmi krátce a sám odešel. Jeho pracovní náplní byla koordinace takzvaných dublinských převodů do jiných zemí EU.

Kanárské ostrovy čelí náporu migrantů z Afriky

Evropa

„Ve Spolkovém úřadu pro migraci a uprchlíky vládne kultura nedůvěry vůči těm, kteří hledají ochranu. Je založena na rasistické nelibosti a je kompatibilní s pravicovými myšlenkami,“ uvedla poslankyně Ulla Jelpkeové (Die Linke). Upozorňuje, že pro uprchlíky to není o nic méně nebezpečné. „Pokud uprchli z oblastí pod nadvládou organizace Islámský stát a poté se dostali na úřadě k radikálnímu islamistovi, mohl předávat jejich osobní údaje svým komplicům,“ upozornila poslankyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám