Pilotinfo

Ještě pár řádků k ukončení provozu na letišti Berlín Tegel

Přidáno: 15. Listopad 2020Autor:

Konci provozu dalšího berlínského letiště předcházelo mnohokráte oddalované otevření nového letiště Berlín Brandenburg Airport (BER), skoro jako podle českého vzoru … Mělo být otevřeno již v roce 2006, pak zase v roce 2011 a ve finále je z toho rok 2020, nu a původní údajně velkorysý rozpočet 2,4 miliard byl překročen bezmála čtyřnásobně. U nás by skoro nikdo nehnul brvou, ale v Německu? Už nyní je pár jedinců ve vyšetřovací vazbě, ale několik dalších již nastoupilo výkon trestu za nezvládnutí manažerských postů, tak to by se v naší zemi opravdu nestalo, a to se nebavím o doživotních zákazech manažerských funkcí pro další „výtečníky“ podílející se na výstavbě … Spolkový úřad vyšetřování zatím obvinil bezmála stovku jedinců a uvidíme, jak bude celý proces dále pokračovat. Zde by vše vyšumělo do ztracena s tím, že vlastně nikdo za nic nemůže …,  jak jinak. Stačí se například podívat na ostudné výroky soudů o železniční tragédii ve Studénce.

Airbus Air France Berlin Tegel ukončení provozu Berlín Tegel

 

Ale zpět k letišti Tegel. Původně to bylo vojenské letiště s téměř žádnými prostory pro odbavení civilních linek. Ale už ve druhé polovině padesátých let minulého století začala výstavba moderního terminálu a později sem začala létat společnost Air France z Paříže, přesněji řečeno od 2.1.1960. V duchu tradice stejná společnost provedla i poslední komerční let z Tegelu do Paříže jako linka AF1235 a to 8.11., což se neobešlo bez oficiálního rozloučení pro novináře, pamětníky a pozvané hosty. Na své si přišlo i mnoho leteckých fandů, i když se celá událost odehrála již za tmy. Přitom ještě loni uvedené letiště odbavilo slušných 24 milionů cestujících. Na Tegelu byla od 3. do 7. listopadu otevřena vyhlídková terasa pro veřejnost, ale vstup byl omezen s ohledem na nepříjemná koronavirová opatření. Ukončení provozu na Tegelu se plánovalo mnoho let předem, ale nakonec z výše uvedených důvodů dlouhodobě celý areál přesluhoval. Samozřejmě se řešily jen průběžné opravy a žádné další investice.

Berlín Tegel odlet Lufthansa letiště Berlín Tegel v noci

Nicméně ještě dalšího půl roku bude Tegel udržován jako možné záložní letiště, pokud by se stala na tom „novém“ nějaká neplánovaná událost. Samozřejmě i v době relativně nedávné v Tegelu došlo k výrazným výkyvům provozu. Asi všichni máme v paměti krach společnosti Air Berlin, kdy čísla odbavených cestujících skokově klesla, ale za nějaký čas se letiště vrátilo k růstu počtu cestujících. Němci nejdříve před lety uzavřeli letiště Tempelhof, nyní je to tedy Tegel a hlavním letištěm se stalo dlouho očekávané Berlín Brandenburg Airport. Ono ale zase tak nové není, jelikož z původního letiště Berlín Schönefeld (SXF) zůstává původní terminál nyní přeznačený na T5, zatímco „nové“ letiště od něj vyrostlo nedaleko jako terminály T1 a T2. Povolení k provozu Tegelu vyprší v květnu 2021 a pak se areál začne přestavovat pro nové účely.

poslední let Berlín Tegel TXL Poslední let Berlín Tegel

Jen čas ukáže, jak si povede nové berlínské letiště v dalších letech provozu. Pokud jste někdy letěli přes Tegel, asi si vzpomínáte na jeho staré uspořádání, kdy ve své době oblíbená koncepce jako „drive-in“ s malými průběžnými parkovacími plochami nutilo cestující honem jít do terminálu, kde však s houstnoucím provozem dlouhé fronty bránily k přístupu k přepážkám leteckých společností a odbavování se začalo hodně komplikovat. Nové letiště i po mnohaletém odkladu je již v provozu a tak mu můžeme popřát, aby bylo důstojným nástupcem těch starých dobrých berlínských vzdušných přístavů.

Letiště Berlín Tegel ze vzduchu poslední let Berlin Tegel Paříž

Tematicky související články

Leave a Reply

Prodej letadel
Prodej letadel Cessna a Maule, prodej leteckých motorů Lycoming a náhradních dílů s nízkými cenami.