Život Michaela Douglase: Hippies a závislost na sexu

Život Michaela Douglase: Hippies a závislost na sexu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeho rodiče se seznámili na akademii dramatických umění. Vypadá to tak, že Michael byl filmovému průmyslu přímo předurčen. To mu sice dopomohlo k častokrát nelichotivé nálepce „syn slavného otce“, lásku k filmu to v něm neuhasilo.

Barvitý život mladšího Douglase započal v září roku 1944 v New Jersey. Po boku otce přihlížel pozadí vzniku velkých filmových projektů. Rodiče se rozvedli, když mu bylo 6 let, poté žil s matkou a nevlastním otcem. Bouřlivější léta nastala při studiu na střední škole. Mladý Michael chtěl nastoupit na vojenskou akademii, z čehož jeho otec Kirk, zapřísáhlý pacifista, neměl vůbec radost. Nakonec k tomu nedošlo, Michael přesto neměl žádný cíl a spíše se poflakoval mezi univerzitami. Nakonec dokončil bakalářské studium herectví na kalifornské univerzitě, kde se seznámil s tehdy bezejmenným hercem Dannym De Vito. Ještě než se usídlil u filmu, byl nějakou dobu členem komunity hippies. 

Poprvé se na place objevil v roce 1962 jako asistent režie při natáčení filmu Lonely Are the Brave. Původně režijní dráhu se ale rozhodl zaměnit za herectví. Prošel si množstvím bezvýznamných rolí, ať už na televizních obrazovkách nebo divadelních prknech. První pozitivní ohlasy konečně zaznamenal v roce 1969 díky komedii Hail Hero. Pak už se nabídky jenom hrnuly a brzy přišlo také na projekt určený pro celosvětový trh - V ulicích San Francisca. 

V 70. letech zásadně pomohl na výsluní Miloši Formanovi. Když přišli s nápadem na film Přelet nad kučaččím hnízdem, nikdo je nebral příliš vážně. Douglas byl údajně osmkrát za jediný den označen za blázna. Film nakonec vyhrál 5 sošek Oscar, celosvětově inkasoval 60 milionů dolarů, herec si poprvé ve větším měřítku osvojil producentskou práci a mimojiné pomohl Formanovi prosadit se v americkém prostředí. 

Ještě podivuhodnější je ovšem jeho osobní život. Ve 32 letech si vzal o 13 let mladší, společně měli syna Camerona. Po 18 letech manželství se rozvedli. V roce 2000 se oženil s Catherine Zeta-Jones. Oba se narodili 25. září, Catherine ovšem o půl století později. Vychovali dvě děti, od roku 2013 žijí odděleně. V 90. letech nastoupil do léčby, údajně kvůli závislosti na alkoholu, později ale vyšlo na povrch, že šlo o léčbu závislosti na sexu. Před deseti lety mu byla diagnostikována rakovina jazyku, kterou úspěšně překonal.