Všechno, co jste chtěli vědět o budoucí krajské koalici (a vlastně i o té minulé), ale báli jste se zeptat

Napsal/a Robert Malecký 15. listopadu 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

KOMENTÁŘ. Před pondělním ustavujícím jednáním ústeckého krajského zastupitelstva máme dvě jistoty. Po osmi letech se kraj zbaví nálepky komunistického experimentu, který se – jak už to s komunisty chodí – úplně nevydařil. To je ta dobrá zpráva. Pak zpráva neutrální, hejtmanem bude, pokud se nic zvláštního nestane, Jan Schiller z hnutí ANO. A teď ty špatné: vypadá to na menší nepěknou hru s obsazením výborů a také nám končící krajská vláda zasela pár kukaččích vajec.

Začněme minulostí. Ústecký kraj se pyšní smutným primátem, kdy v roce 2012 komunisté nakráčeli středem do ústecké „vany“, jak se říká sídlu kraje, a instalovali prvního komunistického hejtmana v porevoluční éře v celé ČR. Byl to krok symbolický, budova krajského úřadu sloužila před rokem 1989 jako sídlo všemocného Krajského výboru KSČ.

Oldřich Bubeníček vydržel ve funkci osm let, nyní odchází do politického důchodu. Pokus prodloužit si politický život kandidaturou do Senátu nevyšel, ve volbách do zastupitelstva dostali komunisté 6 procent hlasů a na příští vládě se podílet nebudou. Jakákoli další slova, která by se pokoušela tuto éru zhodnotit, jsou zbytečná. Udělali to za nás voliči.

Ušák neprojde

Příští krajská vláda bude koaliční, podílet se na ní budou ANO 2011 (pro které je to velká satisfakce po vyšachování vítězného hnutí po minulých volbách), ODS a Spojenci pro kraj. Společná zkušenost z opozice je pro ANO a ODS jedním z důvodů, proč k sobě tíhnou velmi pevně. Na výběr třetího koaličního partnera měli v zásadě mezi Spojenci a kandidátkou STAN, nakonec si po známých událostech vybrali první jmenované. HlídacíPes.org už popsal, že důvodem měla být mimo jiné osoba lídra STANu Filipa Ušáka, což je okolnost důležitá i pro náš dnešní příběh.

Vypadá to totiž, že odpor napříč koaličními stranami vůči Ušákovi je tak silný, že kvůli tomu koalice poruší nepsaná demokratická pravidla, podle nichž předsednictví ze zákona zřízených výborů, tedy finančního a kontrolního, patří nejsilnějším opozičním subjektům. A že se kvůli tomu dopustí i ne zcela obvyklého kádrování kandidátů opozice.

Nejsilnějšími stranami opozice jsou STAN a Piráti. Od budoucího hejtmana Schillera odešla zhruba před dvěma týdny výzva, aby se opozice na obsazení výborů dohodla a dala vědět. To se tak úplně nestalo.

Zatímco na společné schůzce opozice došla ke shodě, že by finanční výbor měl připadnout STANu, na kontrolní výbor vznesli nárok vedle Pirátů i SPD a komunisté. V takové situaci je z logiky věci na koalici, aby našla řešení, když už ho nenašla opozice, a v tuto chvíli to vypadá, že kontrolní výbor Pirátům připadne.

U finančního výboru je situace jiná. Koalice sice uznává nárok STANu, ale kádruje mu lídra Filipa Ušáka. HlídacíPes.org o situaci hovořil se zástupci všech tří koaličních stran i samotného STANu, na jméno se nikdo vyjadřovat nechce. Neoficiálně se ale shodují, že Filip Ušák je jako šéf finančního výboru neprůchodný a v pondělí hlasováním neprojde. Pro takový případ je připravena varianta, že dokud STAN nevygeneruje jiné jméno, bude výbor řídit někdo z koalice. Což je tak trochu proti nepsaným pravidlům, která finanční a kontrolní výbor považují za nástroj, kterým opozice může radu kontrolovat.

Naschvál s ředitelem úřadu

Kukaččí mláďata jsou dvě.

Jedním je trafika pro končícího náměstka hejtmana Zdeňka Matouše (dříve ČSSD, nyní Lepší sever), který byl instalován na post ředitele muzea v Teplicích. HlídacíPes.org o podivných konkursech a výpovědích v galeriích a muzeích informuje dlouhodobě, budoucí koalice slíbila, že vypíše nové.

Před volbami se objevila varovná zpráva, že se končící vedení kraje pokusí na poslední chvíli obsadit post ředitele Krajského úřadu. Tedy mocné figury, která představuje převodní páku mezi politickým vedením kraje a úředníky. Dosavadní ředitel Milan Zemaník ohlásil odchod do důchodu, hejtman Bubeníček měl slíbit ještě před volbami kandidujícím subjektům, že výběr nástupce nechá na nich.

Podle zákulisních informací přímo z úřadu se tak ale nestalo. Výběr už měl být proveden a jméno vítěze odesláno na ministerstvo vnitra ke schvalovacímu procesu.

„Slyšel jsem, že byl vybrán, ale nevím, kdo to je,“ říká lídr ODS a budoucí náměstek hejtmana Jiří Kulhánek. Podobně mluví i budoucí hejtman Jan Schiller. „Tuto informaci mám,“ řekl stručně.

Podle Kulhánka jde o další z řady naschválů, které minulé vedení kraje nástupcům zanechává. „Normální by bylo, že nového ředitele vybere nová rada kraje. Každopádně je to jedna z prvních věcí, kterou se budeme urgentně zabývat,“ řekl Kulhánek.

Hejtman Bubeníček potvrdil, že po rezignaci ředitele krajského úřadu proběhlo výběrové řízení. „Návrh nového ředitele byl zaslán ministru vnitra. Je na panu kolegovi Schillerovi, jak se k návrhu postaví. O návrhu jsem ho informoval i s doporučením,“ uvedl pro HlídacíPes.org.

O tom, kdo se stane hejtmanem, jak dopadne souboj o výbory a jaké budou první kroky koalice, bude jasno během pondělí. Ustavující zastupitelstvo, kde hejtman Bubeníček předá moc, noví zastupitelé se ujmou mandátů a dojde k volbám funkcionářů, se koná od 10 hodin.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)