Hlavní obsah

ČT chystá dokument o Divadle Alfa, žádá pamětníky o spolupráci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká televize připravuje dokument k 60. výročí založení plzeňského Divadla Alfa. Jeho tvůrci hledají archivní materiály, a to nejen v oficiálních zdrojích.

Článek

Žádají veřejnost o zapůjčení zapomenutých a zajímavých fotografií, plakátů, vstupenek nebo dalších památek s příběhem z rodinných archivů a alb, řekla ČTK mediální zástupkyně divadla dětí Daniela Vítová.

„Divadlo Alfa má dlouhou a bohatou historii, dnešní profesionální soubor je esencí toho nejlepšího ze slavné loutkářské tradice města Plzně,“ uvedla. Připravovaný dokument se bude věnovat také samotnému počátku divadla v roce 1961, kdy bylo jakýmsi pokusem o plzeňský Semafor. Do kabaretu malých forem se chodilo na začínající zpěváky Martu Kubišovou nebo Václava Neckáře, krátce byl členem souboru i Jiří Grossmann, komik, zpěvák, textař, divadelní autor a muzikant.

Éra loutek začala v roce 1963, kdy bylo rozpuštěno divadlo v Karlových Varech a část souboru přešla do Plzně. „Alfa od té doby sehrála stovky představení, kterým tleskali diváci ve 30 zemích světa, a posbírala desítky cen na domácích i zahraničních festivalech,“ uvedla Vítová. Jednou za dva roky se do Alfy sjíždějí loutkáři na mezinárodní festival Skupova Plzeň. Nejlépe ale znají divadlo místní. Málokdo z Plzeňanů ho nenavštívil se školkou, se školou nebo s rodinou, dětmi a vnoučaty. A právě pamětníky teď Divadlo Alfa prosí o pomoc při natáčení dokumentárního filmu, dodala.

„Chodili jste jako malí do Alfy? Máte schované fotografie? Nahrávky? Plakát nebo vstupenku? Nebo nezapomenutelné zážitky? Prosím, ozvěte se nám! Nejzajímavější příspěvky se mohou objevit v chystaném dokumentu,“ řekla dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová. Pamětníci se mohou ozvat na adresu Rokycanská 7, 31200 Plzeň, https://www.facebook.com/divadloalfa/ nebo na e-mail dramaturgyně divadla petra.kosova@divadloalfa.cz.

Primární cílovou skupinou jsou děti předškolního a školního věku a sekundární pak mladá generace 18 až 35 let. Loni nabídlo divadlo s 36 zaměstnanci 22 inscenací pro všechny věkové stupně od mateřských škol po dospělé, z toho čtyři novinky, české premiéry. Více informací o historii je na www.divadloalfa.cz, kde jsou i připomínky nejznámějších inscenací.

Reklama

Doporučované