Petr Holec: Hlas rozumu, který moc neuslyšíte

15. listopad 2020

Krize obvykle moc nepřejí rozumu a ani ta současná koronavirová není žádnou výjimkou. A zvlášť, když se její druhá podzimní vlna trefila přímo do schvalování státního rozpočtu i chystané daňové reformy, tedy do času největších politických bitev. 

A právě ty, jak bohužel víme, racionálním argumentům nikdy úplně nepřejí. I nyní proto v hlavní mediální mele zanikají hlasy zkušených odborníků, které na rozdíl od politiků příští rok nečekají vyhrocené sněmovní volby.

Čtěte také

Třeba exguvernéra ČNB a ekonoma Miroslava Singera. Zatímco bývalý ministr financí a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek lidi nyní přímo vyzývá, ať nevěří v budoucnost a neutrácejí, Singer je spíš uklidňuje.

„Ekonomika by se měla nejpozději napřesrok dostat na úroveň před nástupem pandemie, ale mezitím tedy vzroste nějaký dluh na 18 procent vůči HDP. To zní strašně, ale nemělo by to způsobit nějaké závažné problémy, jak vidíme i u jiných států, které toto zažily,“ odmítá strašení lidí, které může napáchat největší ekonomické škody.

Singer s Kalouskem spolu neprožívají první krizi. Coby viceguvernér či guvernér Singer vedl ČNB i během globální finanční krize v letech 2008–2009 a následné české ekonomické recese, kdy byl Kalousek ministrem financí.

Předvolební kampaň

Singer určitě není příznivcem rozdávání peněz a i nyní je opatrný například s kurzarbeitem, který z veřejných peněz platí i lidi, jejichž pracovní místo koronavirus stejně záhy navždy pohřbí.

Čtěte také

I on ale před lety připustil, že přílišným zaškrcením státního rozpočtu pomohl nejen Kalousek prohloubit a prodloužit tehdejší recesi a strach lidí utrácet.

Opozice včetně Kalouska nyní vládu kritizuje za vysoce deficitní rozpočet i za to, že v něm nepočítá s dopady snížení daní a svá čísla neopírá o přesné predikce. Problém je, že Česko – stejně jako většina Evropy – právě zažívá už druhý letošní ekonomický lockdown, jeho přesnější účet přitom zatím neznáme.

Vládám proto nyní nezbývá nic moc lepšího než odhady vlastních ministerstev financí, centrálních bank nebo příslušných institucí Evropské unie. A i ty se liší.

Čtěte také

„Ale trošku se mi zdá, že ta čísla jsou nakonec malinko lepší, než národní banka očekává, ale v tomhle chaosu statistickém je predikce stejně nejasná,“ komentuje Singer krizové ekonomické předpovědi.

Podle něj vládní opatření aspoň kompenzují současný výpadek poptávky způsobený zavřením většiny služeb a stejně tak v budoucnu nečeká ani žádnou katastrofu.

I Singer se samozřejmě může plést, ostatně snad jen politiky často ekonomika zaskočí víc než právě ekonomy. Problém Česka je, že se z koronaviru, státního rozpočtu i chystané daňové reformy stala předvolební kampaň. A ty bohužel přejí hlasu rozumu ještě méně než různé krize.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio