Majitelé zoologických zahrad jsou kvůli nulové návštěvnosti ve finančních ztrátách. Lidé jim mohou pomoci adopcí zvířat nebo nákupem krmiva

15. listopad 2020 16:08

Návštěvníci do zoologických zahrad nesměli na jaře a teď znovu. Potíže mají hlavně soukromé zoo, které fungují bez podpory městské a krajské kasy. Jejich příjmy jsou nulové, přitom potřebují platit krmení pro zvířata i platy ošetrovatelům. 

Jako třeba zoo Dvorec u Borovan na Českobudějovicku, tu vlastní a provozují manželé Ambrožovi.

„Jsme zavření od 9. října, vlastně v té nejlepší podzimní době, kdy ZOO byla ještě hodně barevná,“ vysvětluje Jana Ambrožová s tím, že jen za říjen přišli na vstupném o tři sta tisíc korun.

V zimních měsících chodí manželé Amrožovi běžně přednášet po školách, to teď ale také nepůjde. A z toho plynou další ztráty, naopak musí do rozpočtu zahrnout výdaje za krmivo.

„Neexistuje, že bychom zvířatům nedali najíst. Měsíční náklady, jen ty nejnutnější, se nám na to pohybují přes čtyři sta tisíc,“ dodává Jana Ambrožová.

Zvířatům navíc, kvůli absenci návštěvníků, chybí rozptýlení. Proto lidé přinášejí na apel ZOO dýně pro lvy. „Dýně, jak se kutálí, jim připomíná lov,“ popisuje Jana Ambrožová a dodává: „Primátům dáváme zase větve ovocných stromů, na nich jsou pupeny, oni si je okusují, přežvykují, zabavují s tím.“

Největší pomocí je pro majitele adopce zvířete, kdy sponzor přispívá na stravu, bydlení i pomůcky.

Celou reportáž Anny Vrhelové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů či mobilů k pozdějšímu poslechu.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio