Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnští strážníci představují akční thriller Šmudlíček. Ukazují, jak vypadá péče o zaběhlé zvířátko

Dramatická pátrací akce po mopsíkovi Šmudlíčkovi. V tomto duchu se odherává děj nového vtipného spotu brněnských strážníků, kteří se snaží s nadsázkou nastínit, jak vypadá takové pátrání po zvířátku a jeho následná péče. Městská policie pořídila svému útulku pro opuštěné psy a kočky nové zdravotnické vybavení i odchytový automobil. Prostředí je příjemnější i pro návštěvníky.

Akční spot představuje v nadsázce jednotlivé činnosti, kterými se pracovníci každodenně zabývají. Příběh zachycuje malého mopse, který své penzionované majitelce polekaně prchá z Lužánek přes celé město a spouští tím doslova detektivní vyšetřování. Personálu se ho podaří vypátrat za pohnutých okolností až u Brněnské přehrady. „Hlavním smyslem klipu je upoutat pozornost k zatoulaným zvířatům, v nadsázce představit činnosti útulku pro opuštěná zvířata a zvýšit zájem o jejich adopci. Vydali jsme ho v souvislosti s aktuálními novinkami, jimiž se snažíme ještě zdokonalit péči o psy a kočky. Velmi nás těší pozitivní odezva, kterou jsme na klip od veřejnosti i z odborných kruhů obdrželi,“ vysvětlil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

V zábavném klipu si zahráli amatéři z řad zaměstnanců městské policie Brno. Vyjimkou je pouze hlavní role mopsík a jeho majitelka, která volá policisty o pomoc. Důchodkyni ztvárnila absolventka Senior akademie, vzdělávacího projektu městské policie. Ani psí jméno Šmudlík nebylo zvoleno náhodně a vztahuje se k reálnému případu, kterým se brněnští strážníci zabývali. Před třemi lety se takto ztratil hladkosrstý jezevčík Šmudlík, když silný vítr otevřel branku od zahrady. Strážníci ale psa vypátrali a předali majitelce.

Celý klip ovšem nechali v rukou profesionálů ze studia Krutart. „Náš tým celý projekt velmi bavil. Po zhlédnutí BrnoCopa nám bylo jasné, že musíme vymyslet něco nekonvenčního. Přišli jsme tedy s příběhem ztraceného pejska, s velkou nadsázkou a komiksovými prvky. Z pracovníků jsme vytvořili hrdiny. Spolupráce byla skvělá a dodnes nám visí nástěnka s myšlenkovou mapou z videa v naší kanceláři,“ líčí s úsměvem projektový manažer Fullartu Sergiu Támas.

Nepodporujte množírny, raději zachraňte zvířátko z útulku

Mnoho lidí nechce podporovat množírny, kde jsou za účelem zisku ne vždy ve vyhovujících podmínkách rozmnožována plemena psů a koček, a kde mnohdy dochází také k týrání zvířat. Pokud tito lidé nemají dostatek financí na koupi psa z ověrených chovných stanic, volí právě útulky. Tím nejenže nepodpoří množírny, ale také zachrání zvířátko a dají mu domov a lásku. Právě touto cestou si pořídila pejska i veterinářka Jana Plášková, která si z útulku brněnské městské policie pořídila pětiletého německého špice Angie . „Nechtěla jsem podporovat množitelé, ,a ani nepotřebuju nějakého pejska s papírama, abych za něj musela zaplatit nějakých dvacet tisíc. A tak jsem si říkala, že pejsek z útulku bude určitě šťastná volba. Což byla, a dokonce je můj pejsek z útulku i s papírama,“ svěřila se Plášková. 

Strážnici Angie odchytli, když se toulala po ulici Vídeňské v Brně. Nemohli ji lapit, protože byla plachá, ovšem stačilo pár pamlsků, a dokonce i Angie se nechala obměkčit. Dnes už si užívá bezstarostný život v milující domácnosti s její novou majitelkou. "Je naprosto skvělá, rychle si na mě zvykla, je na mě teď dost fixovaná. Chodíme spolu dokonce do práce. Jsem s ní zkrátka zcela spokojená, je poslušná, přátelská a vychovaná. Dokonce se zkamarádila s mojí kočičkou," uzavřela Plášková. 

Novinky v útulku Městské policie Brno

Nemění se však zdaleka jen způsob, jakým se útulek prezentuje. Hlavní úsilí městské policie směřuje ke zdokonalování péče o zvířata. Pořídila proto například moderní sonografický přístroj se dvěma různými sondami, jež umožňují vyšetření velkých i těch nejmenších zvířat. „Personálu teď usnadňuje práci i průmyslová myčka a sušička. Nakoupili jsme chirurgické nástroje a bezmála dvacítku nových boxů pro kočky. V brzké době hodláme vybrat i EKG,“ říká Jaroslav Bohanes, vedoucí útulku pro opuštěná zvířata.

Začátkem podzimu zbývalo na dobročinném kontu ještě přes tři milióny korun. Kromě desítek přispěvatelů se o to zásadně zasloužila také žena, která před dvěma lety odkázala útulku byt, z jehož prodeje zařízení získalo 2,8 milionu. Veřejnosti se její dar symbolicky vrátí. „Připravuje se totiž rekonstrukce, při níž vznikne i nový zatravněný venkovní výběh s lavičkami, kde se budou moci zájemci o adopci se zvířetem seznámit,“ nastiňuje Karel Krainer, náměstek ředitele městské policie. V návaznosti na další nezbytné práce v areálu by mohl být výběh hotový přibližně v horizontu dvou až tří let.

„V první fázi by měl nový výběh s lavičkami a dalším vybavením sloužit pro seznámení zájemců o adopci s konkrétními zvířaty. Časem bychom rádi umožnili trávení času se zvířaty i prověřeným lidem, kteří by chtěli čas v útulku zvířatům zpestřit například hrou. Nejdříve bychom tuto možnost dali pravděpodobně studentům veterinárního lékařství, abychom si tento model ozkoušeli a zároveň tak vyšli vstříc jejich dlouhodobému zájmu o tuto činnost. Studenti veteriny mají navíc bohaté zkušenosti s chovem zvířat a vědí, jak k nim přistupovat. Psy u nás v útulku sice každý den venčíme, ale bylo by to pro ně další vyžití a další kontakt vedoucí k potřebné socializaci," dodává Ghanem.

Omlazení techniky se dočkala i odchytová služba. Její strážníci již vozí zatoulaná zvířata novým služebním vozidlem. Automobil Ford Transit Custom si zkušení odchytáři nechali uzpůsobit přesně podle svých potřeb. Dieselový „dvoulitr“ s majáky a v barvách městské policie ukrývá v nákladovém prostoru mimo jiné přepravní klece, distanční odchytovou tyč nebo kleště a sítě na hady. Denně najezdí po Brně okolo dvou set kilometrů. Zakoupen byl z rozpočtu městské policie

Ohodnoť článek

Štítky mpb, útulek, Krutart, mops, obecní policie, pes, kočka, adopce, Brno, Lužánky, Brněnská přehrada, Ford Transit Custom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští strážníci představují akční thriller Šmudlíček. Ukazují, jak vypadá péče o zaběhlé zvířátko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.